Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA - «ΠΕΤΡΟΚΑΡΙΜΠΕ»
Διευρύνεται η ενεργειακή συνεργασία

ΣΙΕΝΦΟΥΕΓΟΣ.-

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της 4ης Συνόδου Πετροκαρίμπε με τη συμμετοχή 12 αρχηγών κρατών της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Βενεζουέλα, Αντίγουα και Μπαρμπούδα, Μπελίζ, Ντομίνικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γουάνα, Αϊτή, Τζαμάικα, Νικαράγουα, Κούβα, Αγ. Κιτς και Νεβίς, Αγ. Βίνσεντς και Γρεναντίνες, ενώ τα Μπαρμπάδος, το Τρινιδάδ και το Τομπάγκο θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά ως παρατηρητές) για την παραπέρα περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Παρόντες στη Σύνοδο ήταν και εκπρόσωποι της Καραϊβικής κοινότητας, της Ενωσης Αμερικανικών Κρατών και της Οργάνωσης των Ανατολικών Κρατών της Καραϊβικής.

Επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο ήταν ο πρώτος Αντιπρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Πετροκαρίμπε αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα στην παραπέρα συνέχιση της ανάπτυξης των προσπαθειών συνεργασίας στην περιοχή. Πρόσθεσε επίσης ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια στιγμή που οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει στα ύψη αλλά οι χώρες που συμμετέχουν στην Πετροκαρίμπε κατέχουν προνομιακή θέση καθώς απολαμβάνουν έναν μηχανισμό που τους επιτρέπει να έχουν φτηνότερη πρόσβαση στις πηγές ενέργειας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι μιλάμε για τιμές της τάξης των 50 δολαρίων το βαρέλι. Τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η πρωτοβουλία αυτή που πάρθηκε από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Από τη μεριά του, ο Ούγκο Τσάβες υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε μια νέα γεωπολιτική του πετρελαίου που δεν είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων» του μεγάλου κεφαλαίου.

Η λήξη της Συνόδου αποτέλεσε και την έναρξη της λειτουργίας του διυλιστηρίου «Καμίλο Σιενφουέγος» της βενεζουελο-κουβανικής εταιρείας «PDVSA-CUPET» στο Σιενφουέγος, που θα ξεκινήσει με την παραγωγή 65 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.

Συνάντηση Φ. Κάστρο - Ου. Τσάβες

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε στην Αβάνα με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες όπου εκφράστηκε η βαθιά φιλία των λαών και των ηγετών των δύο χωρών. Η συνάντηση διήρκεσε δυόμισι ώρες και θέματα που τους απασχόλησαν ήταν η Σύνοδος Πετροκαρίμπε, η έναρξη της λειτουργίας του διυλιστηρίου «Καμίλο Σιενφουέγος», η καρποφόρα συνεργασία ανάμεσα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, η επόμενη Σύνοδος της Βολιβαριανής Εναλλακτικής για την Αμερική, καθώς και η ανασκόπηση της διεθνούς κατάστασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβάδισμα στον Νικολάς Μαδούρο(2013-04-13 00:00:00.0)
Καταδίκη της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ(2009-12-15 00:00:00.0)
Με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο της Αμερικής(2009-04-16 00:00:00.0)
Νέα σελίδα, η Κούβα στην προεδρία(2006-09-19 00:00:00.0)
Το «Petrocaribe» ξεκινά(2005-09-07 00:00:00.0)
Ιστορική συνάντηση για την Ενέργεια(2005-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ