Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Ιστορική συνάντηση για την Ενέργεια

Αποψη της συνάντησης. Στο στιγμιότυπο οι Πρόεδροι Γρανάδας, Κούβας και Βενεζουέλας

Associated Press

Αποψη της συνάντησης. Στο στιγμιότυπο οι Πρόεδροι Γρανάδας, Κούβας και Βενεζουέλας
ΠΟΥΕΡΤΟ ΛΑ ΚΡΟΥΣ.-

Μια σημαντική συνάντηση ξεκίνησε χτες στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή της Βενεζουέλας Ανζοατέγκι και στο λιμάνι της Καραϊβικής, Πουέρτο Λα Κρους, στο βόρειο τμήμα της χώρας, που έχει και ιστορική σημασία. Πρόκειται για την Συνάντηση για την Ενέργεια της Καραϊβικής, μια πρωτοβουλία της Μπολιβαριανής κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες Φρίας για οικονομική ενοποίηση της περιοχής με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Πρένσα Λατίνα», οι αρχηγοί κρατών και οι υπουργοί Ενέργειας που συναντώνται στη Βενεζουέλα - πρόκειται για την τρίτη συνάντηση του είδους μέσα σε ένα χρόνο - φαίνονται αποφασισμένοι για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας που έχει το όνομα «Petrocaribe».

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες την ώρα που υποδεχόταν τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, που παραβρίσκεται στη συνάντηση, σημείωσε ότι η «πρόταση για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κέντρου στην περιοχή της Καραϊβικής βασίζεται στην αλληλεγγύη». Επίσης, σύμφωνα με το «Πρένσα Λατίνα», ο Φ. Κάστρο και ο Ου. Τσάβες συμφώνησαν επίσης ότι το σχέδιο περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας αποτελεί ουσιαστικά μέρος ενός ευρύτερου περιφερειακού σχεδίου στον τομέα της οικονομίας που θα σημάνει και την ενοποίηση των χωρών της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής και των χωρών της Καραϊβικής. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Petrocaribe» έχει στόχο την καλύτερη χρήση των πηγών ενέργειας και την ελαχιστοποίηση όλων των αρνητικών συνεπειών στον τομέα ενέργειας, απόρροια συνήθως κερδοσκοπικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, όπως αυτά των ΗΠΑ. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι η μόνη στο επίπεδο της Λ. Αμερικής, υπάρχει και η προσπάθεια ενοποίησης, το «Mercosur», και οι κινήσεις αυτές είναι η απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ για νεοαποικιοποίηση της περιοχής, μέσω της λεγόμενης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής της γνωστής ALCA, που συναντά πλέον σημαντικά εμπόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ