Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΟΥ. ΜΠΟΥΣ
Ψέματα και τρομο-λαγνεία

ΦΟΡΤ ΜΠΡΑΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με μια ομιλία που απευθυνόταν στη δυστοκία, στο φόβο και την άγνοια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, μπροστά σε ακροατήριο που αποτελούνταν από στρατιώτες στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας προχτές (3 πμ ώρα Ελλάδας) επιχείρησε να καταστείλει τη συνεχώς διογκούμενη δυσφορία και αντίδραση των Αμερικανών στον πόλεμο στο Ιράκ. Επανέλαβε ψέματα που μετά την 11 Σεπτέμβρη 2001 αποτελούν μόνιμη επωδό του.

«Αξίζει η θυσία αμερικανικών ζωών στο Ιράκ, καθώς ο πόλεμος κατά των εξτρεμιστών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ», εκτίμησε ο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος πάντως αναγνώρισε ότι οι Αμερικανοί αμφιβάλλουν πλέον για τη στρατηγική του στο θέμα αυτό και προσπάθησε για μία ακόμη φορά να πείσει τους πολίτες ότι με τη στρατηγική που ακολουθεί στο Ιράκ, η τελική νίκη είναι μόνο θέμα χρόνου.

Δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για έναν πόλεμο που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 1.740 Αμερικανούς και τουλάχιστον 12.000(;) Ιρακινούς, ενώ το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 200 δισ. δολάρια.

Συνέδεσε δε, ευθέως την εκστρατεία στο Ιράκ με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν εχθρό που έχει μεταβάλει το Ιράκ στο πρώτο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας..!

Ποιον έπεισε; Μάλλον κανέναν. Εξ ου και οι αντιδράσεις του αμερικανικού Τύπου, που με ελάχιστες εξαιρέσεις χρεώνουν στον Αμερικανό Πρόεδρο ένα «ανέντιμο» διάγγελμα για το Ιράκ, επικρίνοντας τη σύνδεση της δράσης των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.

Ενδεικτικά: «Δυστυχώς ο Μπους έχασε χτες την ευκαιρία να κάνει κάτι χρήσιμο, αφού εκφώνησε μία ομιλία η οποία απαντούσε σε ερωτήματα που ουδείς θέτει» εκτιμούν οι «New York Times», αναφερόμενοι στην επωδό του Προέδρου των ΗΠΑ πως ένα σταθερό και δημοκρατικό Ιράκ αξίζει θυσίες εκ μέρους της Αμερικής. Η «Washington Post» επικρίνει, επίσης, την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος «έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τους Αμερικανούς». Η εφημερίδα τονίζει πως η εξέγερση δεν εξασθενεί, πως τα ιρακινά στρατεύματα δε θα είναι έτοιμα να πάρουν τη σκυτάλη από τα αμερικανικά στρατεύματα πριν περάσουν πολλά χρόνια και πως οι ιρακινο-αμερικανικές δυνάμεις δεν είναι επαρκώς σημαντικές για να σταθεροποιήσουν τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ