Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χρονοδιάγραμμα αποχώρησης ζητούν εκπρόσωποι της αντίστασης

Οι κατακτητές... ξεκουράζονται σε καταλημμένο σπίτι

Associated Press

Οι κατακτητές... ξεκουράζονται σε καταλημμένο σπίτι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Ευτυχής» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για τη συμμετοχή των βρετανικών στρατευμάτων στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για μια μνημειώδη μάχη που δίνεται υπέρ της δημοκρατίας και της σταθερότητας». Ο Μπλερ, σε συνέντευξή του δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό «πρωθυπουργό» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, χαρακτήρισε «τεράστιο σφάλμα» το ενδεχόμενο προσδιορισμού ημερομηνίας αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι οφείλουν να παραμείνουν στο Ιράκ «μέχρις ότου οι ιρακινές δυνάμεις να είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας τους».

Αντίθετη άποψη, πάντως, φαίνεται ότι έχουν ορισμένες από τις οργανώσεις που εμπλέκονται στην αντίσταση. Εκπρόσωποί τους συναίνεσαν στη δημιουργία μιας επιτροπής - ομπρέλας που θα τις εκπροσωπήσει στις επαφές, που έχουν αρχίσει με την ιρακινή κυβέρνηση και κάποιους αξιωματούχους των κατοχικών δυνάμεων. Η επιτροπή αυτή συνάντησε, χτες, τους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη και κατέστησε σαφές ότι ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με τους κατακτητές τίθεται ο ορισμός ημερομηνίας αποχώρησής τους και η κατάρτιση ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος.

Παραλλήλως, στη Σαμάουα, 2 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πλήγμα ρουκετών. Στην πόλη επικρατεί μεγάλη ένταση μετά τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών που ζητούσαν εργασία και Ιρακινών αστυνομικών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 1 διαδηλωτή και τραυματίζοντας 11. Το βράδυ επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Τέλος, στη Βαγδάτη, χτες, οργή επικράτησε στην κηδεία ενός ακόμη Ιρακινού δημοσιογράφου, του τρίτου μέσα σε λίγες μέρες, που σκοτώθηκε «κατά λάθος» από τις κατοχικές δυνάμεις γιατί δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου. Ο 30χρονος Αχμάντ Γουάλι Μπάκρι ήταν διευθυντής προγράμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Σαρκίγια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ