Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εισαγωγή βιομετρικών ταυτοτήτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με αρκετές και σημαντικές διαρροές βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε τελικά το νομοσχέδιο για την εισαγωγή αστυνομικών ταυτοτήτων και με βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδα ματιού) στη Βρετανία.

Συνολικά, 20 βουλευτές των Εργατικών - μαζί με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που διαφωνούν, καθώς θεωρούν ότι αλλάζει ριζικά η σχέση κράτους - πολίτη, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζουν ανησυχίες για τη δυνατότητα πρόσβασης σε απόρρητα προσωπικά στοιχεία από ιδιώτες - καταψήφισαν το νομοσχέδιο κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, σύμφωνα με το BBC.

Πρόκειται για την πρώτη «ανταρσία» κατά του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ μετά την «ιστορική» τρίτη επανεκλογή του στην κυβέρνηση κατά τις εκλογές του Μαΐου. Ετσι, το νομοσχέδιο «πέρασε» με πλειοψηφία μόλις 31 ψήφων, την ώρα που η πλειοψηφία Μπλερ στη Βουλή των Κοινοτήτων ανέρχεται σε 67 βουλευτές.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας εισαγωγής ταυτοτήτων, υποστηρίζοντας ότι θα έχει αποτελέσματα και στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας». Από την πλευρά του, ο Τόνι Μπλερ προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους για το υπερβολικό κόστος εισαγωγής του μέτρου, το οποίο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 20 δισ. λίρες σύμφωνα με την έρευνα ακαδημαϊκών του London School of Economics...

Εντούτοις, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent «οι εθνικές μειονότητες θα βρεθούν στο στόχαστρο από την εισαγωγή των ταυτοτήτων» και αυτό γιατί εκτός της φωτογραφίας, του ονόματος, του έτους γέννησης και της διεύθυνσης κατοικίας θα υπάρχουν και αποθηκευμένα σε μικροτσίπ τα δακτυλικά αποτυπώματα και η ίριδα του κατόχου, ώστε «να καταστεί σχεδόν αδύνατη η παραχάραξή της». Βιομετρικά στοιχεία που θα είναι αποθηκευμένα και στην «εθνική βάση δεδομένων ταυτοτήτων». Αρχικά θα είναι εθελοντικές μέχρι τουλάχιστον το 2008, αλλά κατόπιν υποχρεωτικές για όλους τους κατοίκους της Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ