Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αγριος» και «καλός» καπιταλισμός!!!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν ο κ. Αλογοσκούφης έδινε έστω 1 ευρώ παραπάνω για την Παιδεία δε θα ευτελιζόταν στα μάτια του λαού η ακρογωνιαία λίθος της δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο. Δεν είναι αστείο. Είναι πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ευτυχώς που μίλησε. Αλλιώς δε θα μαθαίναμε ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης έχουν αποκηρύξει τον ...άγριο καπιταλισμό (κατά την άποψή του υπάρχει και ήπιος προφανώς), εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ που ...ζει σε άλλον πλανήτη. Σοβαρά μιλώντας ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι παντού επιστρατεύονται «τα δημόσια κρατικά μέσα», μόνο η ΝΔ «πάει κόντρα στο ρεύμα, ζει με τις φιλοσοφίες της Θάτσερ», αφού αρνείται να χρησιμοποιήσει «τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς του δημοσίου, το δημόσιο τομέα», να πάρει «μέτρα για την ακρίβεια» και να στηρίξει «το κοινωνικό κράτος, να αισθανθούν ασφάλεια οι πολίτες, να αισθανθούμε ότι έχουμε κυβέρνηση». Και αναρωτήθηκε με θλίψη «πώς γίνεται να γίνεται το κράτος μας, το κοινωνικό κράτος κομμάτια και θρύψαλα; Πώς γίνεται να έχουν μπει ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία (...) και να μην ξέρουμε για είκοσι μέρες τι είναι ο ΟΤΕ».

Αλλά έτσι μόνο μπορούν να σκέφτονται όσοι πιστεύουν ότι τα λαϊκά συμφέροντα θα ικανοποιηθούν από μια «φιλεύσπλαχνη» κυβέρνηση των καπιταλιστών που θα κάνει «φιλολαϊκούς» τους εκμεταλλευτές. Μέρες που είναι ας του χαρίσει κάποιος ένα εγχειρίδιο Πολιτικής Οικονομίας του καπιταλισμού. Οχι για να μάθει, γιατί ξέρει πολύ καλά. Αλλά ως υπόμνηση ότι δεν απευθύνεται σε αφελείς...

Καλλιέργεια τρομο-υστερίας

Δε θα μπορούσαν οι Βρυξέλλες να μείνουν έξω από το χορό του κλίματος τρομο-υστερίας που εξαπλώνεται σε όλες τις πρωτεύουσες της ΕΕ. Αίφνης χτες συνελήφθησαν 14 «ύποπτοι» ισλαμιστές παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οι αστυνομικές αρχές παραδέχονταν ότι «δεν έχουν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο» σε βάρος τους. Οι ισλαμιστές συνελήφθησαν επειδή και μόνο... πιστεύεται(!) ότι ήθελαν να απελευθερώσουν με τη βοήθεια όπλων και εκρηκτικών έναν Τυνήσιο «τρομοκράτη», που έχει καταδικαστεί για την προετοιμασία επίθεσης κατά βελγικής στρατιωτικής βάσης, στην οποία στρατοπεδεύουν Αμερικανοί στρατιώτες... Παρόλα αυτά οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν χτες το πρωί την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις Βρυξέλλες λόγω τρομοκρατικής απειλής, ενώ ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, έσπευσε να φουσκώσει την υπόθεση δηλώνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι...«μπορεί να προετοιμαζόταν επίθεση». Είναι ολοφάνερος ο στόχος: να τρομοκρατηθούν οι λαοί, να δικαιολογηθεί η εφαρμογή των ευρω-τρομονόμων, να δημιουργηθούν μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής...

«Φιλανθρωπίες» και ΜΚΟ

Η απόπειρα της διοίκησης του Δήμου Αθήνας να ενισχύσει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και συνολικά τον εθελοντισμό, μόνο τυχαία δεν είναι. Αντιθέτως, επιδιώκει να βάλει τη νεολαία στη λογική της ...φιλάνθρωπης δράσης. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα είναι - με αφορμή τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο δήμος - η προώθηση της δράσης 19 ΜΚΟ, που θα «φιλοξενηθούν» στα γνωστά «σπιτάκια» της πλατείας Κοτζιά. Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει το δελτίο Τύπου, για το θέμα: «Μπορούμε να επισκεφτούμε τα περίπτερα των ΜΚΟ, να ενημερωθούμε για τα προγράμματά τους και τη δράση τους και να αγοράσουμε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες και τα δώρα μας, συμβάλλοντας στο κοινωνικό έργο των οργανώσεων αυτών».

Αν το παραπάνω, συνδυαστεί με την ενίσχυση της φιλανθρωπίας - πρόσφατο είναι, άλλωστε, το παράδειγμα της πολυεθνικής «Καρφούρ» να προσφέρει είδη παντοπωλείου στους αστέγους - καταλαβαίνει κανείς την πολιτική βούληση της πλειοψηφίας του δήμου...

Ωμός εκβιασμός

Σώνει και καλά θέλουν τα μαγαζιά ανοιχτά και την Κυριακή 30 του Δεκέμβρη οι μεγαλοεργοδότες των πολυκαταστημάτων, κάτι το οποίο δεν τους «κάθεται» και κάτω από την πίεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ετσι, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το στόχο τους, επιχειρούν να δημιουργήσουν το ανάλογο κλίμα. Με χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), μιλώντας για άλλη μια φορά για λογαριασμό των καταναλωτών, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του λιανεμπορίου απαιτούν να ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης το «αυτονόητο» για τους ίδιους, ότι δηλαδή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν την παραπάνω Κυριακή. Τα Σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες με δελτία Τύπου χαρακτηρίζουν ωμό εκβιασμό την ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ και ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα επιτρέψουν να περάσουν τα αντιεργασιακά σχέδια των εργοδοτών. Δηλώνουν ότι όποιος τολμήσει να καταργήσει την Κυριακή αργία, θα βρει μπροστά του το ΠΑΜΕ και συνολικά τις δυνάμεις που συσπειρώνει.

«Φιλάνθρωπες» απολύσεις

Η ίδρυση του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» από την πολυεθνική εταιρεία «Καρφούρ», σε αγαστή και απόλυτη συνεργασία με τη διοίκηση του Δήμου Αθήνας, αποτελεί την... κορωνίδα της υποκρισίας. Η πολυεθνική εταιρεία, από τη μια πλευρά, επιχειρεί να παρουσιάσει ένα δήθεν φιλανθρωπικό πρόσωπο, προσφοράς, υποτίθεται, στους... αναξιοπαθούντες. Την ίδια στιγμή, πάνω από το μισό προσωπικό της δουλεύει με μερική απασχόληση. Πόσο μάλιστα, όταν την ίδια μέρα που διευθυντικά στελέχη της εταιρείας εγκαινίαζαν το κοινωνικό παντοπωλείο, δύο εργαζόμενοι της «Καρφούρ» έπαιρναν το χαρτί της απόλυσης διότι συμμετείχαν στην απεργία της 12ης Δεκέμβρη...

Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», στην πράξη δεν είναι τίποτε άλλο, από μια ακόμη απόπειρα της εταιρείας, να αυξήσει τα κέρδη της. Κι αυτό, όχι μόνο διότι εκπίπτει της φορολογίας ένα μεγάλο ποσοστό κέρδους, αλλά κύρια διότι πλέον έχει μετατραπεί σε βασικό όπλο όλων των εταιρειών η «φιλανθρωπική» δράση, ως ένα εργαλείο που ενισχύει το «κοινωνικό προφίλ» της εκάστοτε επιχείρησης. Εντάσσεται στην τακτική της λεγόμενης «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι ο τραπεζικός όμιλος ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ «υποστηρίζει μια σειρά οργανωμένων προγραμμάτων με σκοπό την προστασία και διαχείριση του Περιβάλλοντος, τη διάσωση και διάδοση του Πολιτισμού και την ενίσχυση του Αθλητισμού». Η εταιρεία «Regency Mont Parnes» διαφημίζει ότι θα... ξαναπρασινίσει την Πάρνηθα. Η «Καρφούρ», με τη σειρά της, βάζει στο... τραπέζι των φτωχών τα δικά της ψίχουλα.

Τι γίνεται, λοιπόν, στην πράξη; Η «Καρφούρ» - αλλά και η κάθε εταιρεία - «φορά» ένα φιλανθρωπικό προσωπείο. Ομως, υπάρχει και η πραγματικότητα. Οταν για συνδικαλιστικούς λόγους προχωρά σε απολύσεις. Οταν το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού της εργάζεται με μερική απασχόληση, προωθώντας στην ουσία τις ελαστικές σχέσεις εργασίες. Οταν προσλαμβάνει εργαζόμενους για δύο... τετράωρα την εβδομάδα. Τότε, πια, η όποια «φιλανθρωπία» είναι απλά για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Γίνεται με μόνο στόχο να προωθηθεί η εικόνα μιας επιχείρησης που «ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο».

Αυτοί, που ρίχνουν τα ψίχουλα των κερδών τους στους πεινασμένους, μιλάνε για φιλανθρωπίες. Αυτοί, που βάζουν «φωτιά» στα δάση, λένε πως θα τ' αναδασώσουν. Αυτοί, που κλέβουν το λαό, φτιασιδώνουν την ασχήμια τους με «φιλανθρωπίες». Αυτοί και οι κυβερνήσεις τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Αφού πρώτα «κηρύχνουν τη λιτότητα» - όπως θα 'λεγε κι ο Μπρεχτ - μετά δήθεν «λυπούνται» για τους πεινασμένους. Η φιλανθρωπία των μεν είναι το ίδιο ψεύτικη, με τις υποσχέσεις των δε. Είναι οι ίδιοι για τους οποίους ο Μπρεχτ έγραφε: «Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους/ για τις μεγάλες εποχές που θα 'ρθουν» («Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου»).

Οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να πλασάρουν το ένα ή το άλλο «φιλάνθρωπο» πρόσωπο - κυρίως ετούτες τις μέρες - αλλά να δουν πέρα και πίσω από αυτές τις ενέργειες. Ο στόχος των επιχειρήσεων, δεν είναι μόνο να αποκρύψουν την απάνθρωπη εκμετάλλευση που ασκούν στους εργαζόμενούς. Είναι και να αυξήσουν τα κέρδη τους, μέσα απ' αυτές ακριβώς τις «φιλανθρωπίες». Και πάνω απ' όλα να μεγαλώνουν τη δυστυχία των εξαθλιωμένων για να τους έχουν υποταγμένους στη δυστυχία της εκμετάλλευσης.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

«Διαφωνίες» δηλαδή συμφωνίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Κ. Καραμανλής μπορεί πλέον να γιορτάσει ήσυχος το ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα των 152 βουλευτών ψήφισε τον προϋπολογισμό που πρότεινε η κυβέρνηση, χωρίς παρατράγουδα. Οσο «σίγουροι» και να δηλώνουν για την πολιτική και την πειθαρχία τους, πάντα έχουν μια ανησυχία στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Βλέπετε, ξέρουν ότι ο λαός απεχθάνεται όλα αυτά που σχεδιάζουν σε βάρος του και γνωρίζουν ότι αν αυτή η απέχθεια ξεσπάσει, δύσκολα θα τα φέρνουν βόλτα ακόμη και μεταξύ τους.

Ο Γ. Παπανδρέου θα συνεχίσει να χαμογελάει δεξιά κι αριστερά υποστηρίζοντας ότι έκανε κάτι... σαν αντιπολίτευση μια και αράδιασε πάλι μερικά σκάνδαλα πασπαλισμένα με μερικές κορόνες περί «προόδου» που εκπροσωπεί το κόμμα του ενάντια στη συντήρηση.

Οπως και να 'χει (σκέπτεται) και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο, ούτε περισσότερο «αντίθετοι» στη Νέα Δημοκρατία μπορούν να εμφανιστούν. Τα ίδια με αυτόν πιστεύουν...

Και οι δύο μαζί πάντως μπορούν να υποκλιθούν μια και η (γνωστή) παράσταση για μια ακόμη φορά τελείωσε. Προσπάθησαν να πείσουν ότι διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ στην πραγματικότητα συμφωνούν εναντίον μας.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ έρχονται κι ετοιμαστείτε να απολαύσετε την αναμενόμενη εμφάνιση των «φιλάνθρωπων». Κοσμικές κυρίες, σύζυγοι βιομηχάνων, εφοπλιστών, πολιτικών, πρεσβευτών κλπ ετοιμάζουν τα καλύτερα συνολάκια τους για να ποζάρουν μπροστά στις κάμερες καθώς θα βοηθούν, αστέγους, αρρώστους και αναξιοπαθούντες...

Από κοντά και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες για να συγχαίρουν τις αλτρουιστικές αυτές προσπάθειες και να εξάρουν τις «πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθησίας».

Αλλωστε - κατά τη γνώμη τους - η ακραία φτώχεια δεν είναι παρά ένα... φυσικό φαινόμενο. Δεν έχει ενόχους και φταίχτες!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολιτικές οι αιτίες των σκανδάλων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μάλλον απίθανο είναι να ριχτεί φως στους λόγους που έκαναν τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού να πέσει από τον 4ο όροφο της πολυκατοικίας που διέμενε. Και αυτό γιατί ήταν η ίδια η κυβέρνηση που ευθύς εξαρχής κινήθηκε προς την κατεύθυνση της συγκάλυψης της υπόθεσης. Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικοί κύκλοι επιχείρησαν να στρέψουν την προσοχή των ερευνών προς ερωτική σχέση που φέρεται να είχε ή να αποδώσουν την παραίτησή του που υποβλήθηκε την περασμένη Τρίτη σε λόγους υγείας. Την ίδια στιγμή, επιχειρείται να αποσυνδεθεί η απόπειρα αυτοκτονίας με την πολιτική και διαχείριση υποθέσεων στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου ο Χρ. Ζαχόπουλος είχε τοποθετηθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό και πρώτο υπουργό Πολιτισμού στη γαλάζια διακυβέρνηση. Θέλοντας απ' ό,τι φαίνεται να προφυλαχτεί από ένα «γαλάζιο» σκάνδαλο, η κυβέρνηση τον εξανάγκασε να οδηγηθεί σε παραίτηση. Είναι χαρακτηριστική η μομφή που του αποδίδει αρθρογράφος που βρίσκεται κοντά στο Μ. Μαξίμου: «Ασκησε το αξίωμά του κατά τρόπο επιπόλαιο και επιβλαβή και για τον άνθρωπο που τον εμπιστεύτηκε, αλλά και για την κυβέρνηση, η οποία θα εισπράξει χριστουγεννιάτικα μια πολιτική ζημιά»... Οφείλει, λοιπόν, απαντήσεις και εξηγήσεις η κυβέρνηση, αφού τα πάσης φύσεως σκάνδαλα εκτρέφονται στο θερμοκήπιο της πολιτικής που εφαρμόζει.

Υποκριτικές ανησυχίες...

Σήμα κινδύνου για τον πληθωρισμό (τραβάει ανεξέλεγκτος την ανηφόρα), αλλά και την «ανταγωνιστικότητα» (που υποχωρεί), εκπέμπει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ (χρηματοδοτείται από τους μεγαλοβιομήχανους, μεγαλεμπόρους, τους τραπεζίτες κλπ.) απλά εκφράζουν τις ίδιες «ανησυχίες» που είχε διατυπώσει την περασμένη βδομάδα και η ηγεσία του ΣΕΒ, πατώντας - βέβαια - πάνω σε υπαρκτά γεγονότα, τα οποία αποτυπώνονται και στα επίσημα στοιχεία.

Οι ανησυχίες αυτές είναι εκ του πονηρού. Στα πλαίσια αυτά, οι εκπρόσωποι και άλλοι φορείς της άρχουσας τάξης, αξιοποιούν τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό (αποτυπώνουν εν μέρει μόνο την έξαρση της ακρίβειας που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά) και της Τράπεζας της Ελλάδας για την εκρηκτική άνοδο στα ελλείμματα του ισοζυγίου (σηματοδοτούν την υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας), για να προβάλουν έτσι αξιώσεις για νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

... από τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Αυτό, που κάνουν πως δε βλέπουν, τόσο το ΙΟΒΕ και ο ΣΕΒ όσο και οι κάθε είδους θιασώτες του ευρωμονόδρομου, είναι το εξής. Οτι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Της πολιτικής που οι ίδιοι υποστηρίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνώντες, σε γαλάζια ή πράσινη εκδοχή.

Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι ο πληθωρισμός δε φουσκώνει από μόνος του, αλλά επειδή οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια (εντός και εκτός Ελλάδας) - που αξίωσαν και επέβαλαν την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών - αυξάνουν τις τιμές, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη και τα υπερκέρδη τους.

Υποδειγματικοί θεατές

Ενας σημαντικός δημιουργός και κριτικός του θεάτρου, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, σε κριτική του για το έργο του Γιώργου Αρμένη «Αμερικάνος στο κεφάλι» σημείωσε και την εντύπωσή του από τη μαζική παρουσία ΚΝιτών, θεατών της παράστασης. Γράφει σχετικά: «Είδα την παράσταση μαζί με τη μαζική παρουσία Κνιτών. Και είναι η δεύτερη φορά που απολαμβάνω μαζί τους οργανωμένη γι' αυτούς παράσταση. Εχουν ομολογώ, υποδειγματικό ήθος θεατών. Και επειδή είναι η μόνη πολιτική νεολαία, πλέον, που βλέπει μαζικά - ως σκοπό έχουν τη μόρφωσή τους - θέατρο, οφείλω να το πανηγυρίσω».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο κρατικός προϋπολογισμός

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008, είναι από τους επαχθέστερους και αντιλαϊκότερους προϋπολογισμούς που έχουν καταθέσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, από το 1990 και μετά, αφού μετά από την πολυετή πολιτική λιτότητας και αμφισβήτησης των λαϊκών καταχτήσεων κάθε χρόνος ισοδυναμεί με καινούριο κατήφορο για τη θέση των λαϊκών στρωμάτων. Αλλοτε με διαφορετικά προσχήματα, αυτή τη φορά στο όνομα της επίτευξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010, στόχο τον οποίο εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση και αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2008, πέρασε σε μια πρωτοφανούς έκτασης επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Αν και σαν αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό μείωση των φόρων, αυτό που κάνει στην πράξη είναι να μειώνει, πράγματι, τη φορολογία της αστικής τάξης (φόρους επιχειρήσεων και φόρους εισοδήματος), αλλά να αυξάνει όλο και περισσότερο τους φόρους που κατά βάση πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Με τον προϋπολογισμό εσόδων του 2008 προβλέπονται επιπλέον φόροι ύψους 6 δισ. ευρώ. Δεν είναι όμως, μόνο αυτό. Το θέμα είναι ότι τη στιγμή που επιβάλλει νέο φόρο (τέλος κατοχής) σε όλα τα ακίνητα, μικρά και μεγάλα, καταργεί το φόρο της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας. Επιπλέον, τη στιγμή που η αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ κινείται με διψήφια ποσοστά, η κυβέρνηση προχωρεί σε μείωση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων. Με τις αλλαγές στη φορολογία πετρελαιοειδών - τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχτεί στα ύψη - προσδοκούν να εισπράξουν επιπλέον έσοδα, που και πάλι θα τα πληρώσουν οι «μη έχοντες». Και στην περίπτωση που εκτιμηθεί ότι και αυτά τα έσοδα δε θα είναι επαρκή, τότε καραδοκεί η νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, μαζί με τη βέβαιη αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στο σκέλος των δαπανών, και ο νέος προϋπολογισμός συνεχίζει την πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων συστημάτων της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι ο οικονομικός τους στραγγαλισμός θα οδηγήσει ακόμα πιο γρήγορα στην ενίσχυση των αρπακτικών της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», τα οποία χρόνο με το χρόνο κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Απώτερος στόχος, βέβαια, η πλήρης αποδέσμευση της κρατικής χρηματοδότησης, σε ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις Παιδείας, οι επιχειρήσεις Υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ελέγχουν πλήρως την αγορά και αντί για την προσφορά υπηρεσιών στο λαό, θα εγγυώνται εξασφαλισμένη κερδοφορία στα τοποθετημένα στους τομείς αυτούς κεφάλαια.

Τα κιτάπια του κρατικού προϋπολογισμού μιλούν μόνο για τους φόρους σε βάρος του λαού και για τα ακόμα μεγαλύτερα προνόμια προς το κεφάλαιο. Η επιχειρούμενη όμως επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, προβλέπει και παρεμβάσεις στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις εργασιακές σχέσεις, τις νέες ιδιωτικοποιήσεις κοκ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχει πετάξει το γάντι και ξεκίνησε την επίθεση. Η πρόκληση είναι άμεση. Αμεση, όμως πρέπει να είναι η απάντηση. Να αποτρέψουμε σήμερα τη νέα ιταμή επίθεση, να ανοίξουμε αύριο το δρόμο για την οριστική ανατροπή και τη λαϊκή εργατική εξουσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ