Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
6η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Ας προχωρήσουμε για νέες επαναστατικές αλλαγές!

Στην Οχτωβριανή Επανάσταση και τη σημασία της ήταν αφιερωμένη η συνάντηση που έγινε στις 8 και 9 Δεκέμβρη στην Κωνσταντινούπολη

Από τις αντιπροσωπείες των Οργανώσεων που συμμετείχαν στη συνάντηση
Από τις αντιπροσωπείες των Οργανώσεων που συμμετείχαν στη συνάντηση
«Εμείς, οι Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας της Ευρώπης, έπειτα από 90 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, αντιλαμβανόμαστε ότι ο σοσιαλισμός είναι ο μόνος τρόπος για την εργατική τάξη να αποκτήσει τον πλούτο που ήδη παράγει, σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση». Τα παραπάνω τονίζουν μεταξύ άλλων οι Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης (ανάμεσά τους και η ΚΝΕ) που συμμετείχαν στην 6η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Οργανώσεων Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Δεκέμβρη στην Κωνσταντινούπολη.

Το θέμα της συνάντησης ήταν: «Η αναγκαιότητα και η πραγματική σημασία της Επανάστασης του Οχτώβρη στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και στη μάχη των ιδεών, για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό - Οι Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Στις εργασίες πήραν μέρος οι εξής οργανώσεις: Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (CJC - Ισπανία), COMAC (Βέλγιο), Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία (JCP - Πορτογαλία), ΚΝΕ (Ελλάδα), KSM (Τσεχική Δημοκρατία), RKSM-b (Ρωσία), Ενωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ισπανίας (UJCE - Ισπανία), Ενωση Νέων Κομμουνιστών (YCL - Βρετανία), Νεολαία του ΚΚ Τουρκίας (Τουρκία) και ΠΟΔΝ σαν παρατηρητής.

Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης της συνάντησης έχει ως εξής:

«Ο 20ός αιώνας ξεκίνησε συναρπαστικά με τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Η σοσιαλιστική εξουσία αποτέλεσε την ελπίδα των εργατών και των καταπιεσμένων ανθρώπων όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση άνοιξε το δρόμο και έκανε την αρχή για το τέλος της εκμετάλλευσης. Σε αντίθεση με τις καπιταλιστικές χώρες, ο σοσιαλισμός απέδειξε ότι οι εργάτες μπορούσαν να κυβερνήσουν τη χώρα το ίδιο καλά και ότι ένα σύστημα που εξαρτάται από την εκμετάλλευση δεν είναι ο μονόδρομος. Ο σοσιαλισμός εξασφάλισε τα δικαιώματα για δωρεάν σύστημα υγείας και εκπαίδευσης και πλήρη εργασία κάτω από την εγγύηση της κρατικής εξουσίας της εργατικής τάξης. Ο σοσιαλισμός ήταν ο εγγυητής της παγκόσμιας ειρήνης κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του και έδειξε την αντίθεσή του τόσο στις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες με το να αποχωρήσει από τον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ευρώπη όσο και στο μοίρασμα του κόσμου, ακριβώς μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η ΕΣΣΔ και το κομμουνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και παρτιζάνικο κίνημα απέδειξαν ότι ήταν οι μόνοι υπερασπιστές της ανθρωπότητας ενάντια στα δεινά του φασισμού.

Με την αποκατάσταση της ισορροπίας δύναμης στη διεθνή πολιτική σκηνή έπειτα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κομμουνιστικό κίνημα σήκωσε τη σημαία του σοσιαλισμού ενάντια στην επιθετικότητα του ιμπεριαλιστικού μπλοκ που ηγούνταν οι ΗΠΑ. Οι σοσιαλιστικές και προοδευτικές λαϊκές δημοκρατίες προχώρησαν ακόμη περισσότερο και αδυνάτισαν τον ασφυκτικό ζυγό του ιμπεριαλισμού σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ηταν ακόμα μεγάλη πολιτική έμπνευση ιδανικών για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νεολαία των καπιταλιστικών χωρών. Οι εργατικές τάξεις αρκετών καπιταλιστικών χωρών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εμπνεύστηκαν από τα κοινωνικά και πολιτικά οφέλη που κερδήθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες κατά τη διάρκεια της πάλης τους ενάντια στην αστική τάξη.

Το τέλος του 20ού αιώνα δεν ήταν τόσο ελπιδοφόρο όσο η αρχή του. Μαζί με τη διάλυση του σοσιαλιστικού μπλοκ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις απέκτησαν νέα ορμή. Οι ιμπεριαλιστές προώθησαν την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων οι οποίες προϋποθέτουν τη διάλυση των λαϊκών κατακτήσεων, ιδιωτικοποιήσεις και περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων μέσα από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της ανερχόμενης Ρωσίας. Μαζί με αυτά τα σχέδια προωθούν καμπάνιες λάσπης, για τους νέους, ενάντια στο σοσιαλισμό, ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Η ισοτιμία, η ταξική συνείδηση και η κοινωνική αλληλεγγύη έχουν αντικατασταθεί με την εξατομίκευση της κοινωνίας που βασίζεται στον ατομισμό, τον ανταγωνισμό και τη μείωση των κοινωνικών αγώνων. Μεγάλα ιδανικά όπως η επανάσταση, η ισότητα και η ελευθερία προσπάθησαν να τα εξευτελίσουν.

Για να προωθήσει την πολιτική του κυριαρχία, ο ιμπεριαλισμός ανέπτυξε τις στρατιωτικές του επιθέσεις και έστειλε στρατεύματα σε όλον τον κόσμο. Προωθούνται νέοι πόλεμοι, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κατοχές, αιματοκύλισμα λαών. Ενισχύονται αλλαγές στα σύνορα και αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών, προσπαθώντας να διαιρέσουν τους λαούς έτσι ώστε τα μονοπώλια να εκμεταλλεύονται τις πηγές ενέργειας και τον πλούτο των λαών. Η τρομοκρατική οργάνωση του ιμπεριαλισμού, το ΝΑΤΟ, ανέλαβε ένα σημαντικό ρόλο ως η δύναμη κρούσης του ιμπεριαλισμού, πρώτα στις επιχειρήσεις στα Βαλκάνια που οδήγησαν στη διάλυση χωρών στην περιοχή - όπου όλοι οι λαοί στην περίοδο του σοσιαλισμού ζούσαν ειρηνικά όλοι μαζί - και έπειτα στις κατοχές στη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ήταν η ΕΕ που προώθησε και έδωσε ορμή στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έχει βαθύνει τις ανισότητες. Επαιξε έναν προκλητικό ρόλο στην αρχή του εμφύλιου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και στην ιμπεριαλιστική κατοχή που ακολούθησε. Η ΕΕ ανέλαβε σημαντικό ρόλο στην καπιταλιστική παλινόρθωση των πρώην σοσιαλιστικών χωρών κι έγινε ένα όργανο εξαγωγής αντεπανάστασης και συγκρούσεων μεταξύ των λαών. Βαθαίνει δε ακόμα περισσότερο ο ιμπεριαλιστικός της χαρακτήρας μέσα από τις προσπάθειες για επιβολή στους λαούς των ευρωπαϊκών χωρών της Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης.

Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι ο καπιταλισμός ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει τα προβλήματα των λαών και της νεολαίας. Η γενική εικόνα μπορεί να είναι αποκαρδιωτική, όμως το σκοτάδι μπορεί μόνο να φωτιστεί από νέες επαναστατικές αλλαγές. Η ιμπεριαλιστική επίθεση μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί από την καλά οργανωμένη και αποφασιστική πάλη των εργαζομένων. Αυτό που εμείς, οι νεολαιίστικες οργανώσεις, πρέπει να κάνουμε είναι να υιοθετήσουμε μια αποφασιστική και κοινή προσέγγιση με την εργατική τάξη σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Εμείς οι Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας της Ευρώπης, μαζί με τις υπόλοιπες αδελφικές μας οργανώσεις του κόσμου, παλεύουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό, εμπνεόμαστε από την Οχτωβριανή Επανάσταση και την εμπειρία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Εμείς, οι Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας της Ευρώπης, είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων σε ιδεολογικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε όλη τη γνώση και τον πλούτο της κοσμοθεωρίας μας, του Μαρξισμού - Λενινισμού. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας έτσι ώστε να δώσουμε τη μάχη των ιδεών και να αποδείξουμε την ανωτερότητα των ιδεών μας στους τόπους δουλιάς, στα αμφιθέατρα και στις σχολικές αίθουσες. Παλεύουμε ενάντια στον αντικομμουνισμό μέσα στους νέους ανθρώπους, που καθοδηγείται από την ιμπεριαλιστική ιδεολογική επίθεση και ενάντια στις οπορτουνιστικές τάσεις που οδηγούν στην παθητικότητα και στην ταξική συνεργασία.

Εκφράζουμε την πιο βαθιά αλληλεγγύη μας στο Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα και στην KSM Τσεχίας ενάντια στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις που δέχονται. Απαιτούμε από εδώ, την Τουρκία, την άμεση απελευθέρωση της συντρόφισσάς μας, μέλους του Τουρκικού ΚΚ, Kader Sahin.

Εμείς, οι Κομμουνιστικές Οργανώσεις Νεολαίας της Ευρώπης, έπειτα από 90 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, αντιλαμβανόμαστε ότι ο σοσιαλισμός είναι ο μόνος τρόπος για την εργατική τάξη να αποκτήσει τον πλούτο που ήδη παράγει, σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και να απολαμβάνει δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση, για πλήρη δικαιώματα στη ζωή.

Ας προχωρήσουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό, για νέες επαναστατικές αλλαγές, για τη μόνη διέξοδο, το σοσιαλισμό»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησε τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο Βερολίνο(2017-05-09 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες(2017-01-21 00:00:00.0)
Στα 89 χρόνια από το θάνατο του Λένιν(2013-01-22 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού(2007-11-27 00:00:00.0)
Διεθνιστική αλληλεγγύη της νεολαίας(1999-03-07 00:00:00.0)
Σωστός σηματοδότης(1997-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ