Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
Σωστός σηματοδότης

Για το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα τρία είναι τα ουσιαστικά συμπεράσματα από την Οχτωβριανή Επανάσταση: Η Οχτωβριανή Επανάσταση αποτέλεσε την προϋπόθεση, ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ν' αναπτυχθεί μια κοινωνία, η οποία ήταν ελεύθερη από την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Αυτή ήταν και παραμένει ο ιστορικός σηματοδότης για το ξεκίνημα της ανθρωπότητας προς ένα μέλλον, όπου στην πραγματικότητα αρχίζει η κυρίως ιστορία της ανθρωπότητας. Η νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης είναι η πειστική απόδειξη για το πώς μια επαναστατική πολιτική μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί. Και μάλιστα, σε μια χώρα, όπου οι αφετηριακές προϋποθέσεις δεν ήταν ευνοϊκές. Η εργατική τάξη, σε συμμαχία με άλλα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, ήταν σε θέση να προχωρήσει νικηφόρα την Επανάσταση και να εγκαθιδρύσει μια σοσιαλιστική τάξη πραγμάτων. Στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης ανάπτυξης, έγινε κατορθωτό ώστε η οικονομία και η κοινωνία να οδηγηθούν σε μια νέα ποιότητα.

Χωρίς την Οχτωβριανή Επανάσταση δε θα ήταν δυνατή η νίκη ενάντια στο γερμανικό φασισμό. Πολύ πιο δύσκολη θα ήταν η απελευθέρωση από την αποικιοκρατία. Ισως μάλιστα να έχει παρεμποδιστεί η αυτοκαταστροφή της ανθρωπότητας, αφού είχε σπάσει το μονοπώλιο των ατομικών όπλων του ιμπεριαλισμού, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ακόμα και αυτές οι υποχωρήσεις στις οποίες εξαναγκάστηκε ο καπιταλισμός δε θα ήταν δυνατές χωρίς το σοσιαλιστικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία. Ο σοσιαλισμός στην Ευρώπη έχει συμβάλει ταυτόχρονα σε μια πολιτιστική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Πριν απ' όλα, με την πολιτική που ακολουθούσαν τα σοσιαλιστικά κράτη στην Ευρώπη, διαφυλάχτηκε για 50 χρόνια στην Ευρώπη.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση είναι και παραμένει ο ιστορικός σηματοδότης για την αναγκαία ιστορική εξέλιξη προς το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ανάπτυξη των πιο σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων, οι οποίες πέρα απ' αυτήν την κοινωνική τάξη πραγμάτων έχουν ανάγκη από νέα κοινωνικά περιθώρια. Το μέλλον ανήκει στο σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Δύση της ανθρωπότητας θα γίνει ρεαλιστικότερη. Η καταστροφή ως μια δυνατότητα δεν είναι αποδεκτή. Μπορεί να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν σήμερα με σοσιαλισμό η ανθρωπότητα, αν σκεφθεί κανείς ότι 40.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα και τον υποσιτισμό; Ακόμα και από τους πολέμους, από τις οικολογικές καταστροφές αυτού του κόσμου.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση και ο υπαρκτός σοσιαλισμός στην Ευρώπη έχουν συσσωρεύσει έναν τεράστιο θησαυρό με θετική και αρνητική πείρα, παραμορφώσεις, λάθη και εγκλήματα, τα οποία έχουν διαπραχθεί στο όνομα του σοσιαλισμού. Ολα αυτά, έχοντας ως αφετηρία την ιστορική κατάσταση, θα πρέπει να τα αναλύσουμε ολόπλευρα και ανάλογα να τα αξιολογήσουμε. Θα πρέπει να τα επεξεργαστούμε και να προβληματιστούμε σχετικά. Να αναπτύξουμε νέες σκέψεις αναφορικά με μια σοσιαλιστική οικονομία, όπου οι παραγωγοί θα είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, αναπτύσσοντας και ανάλογη πολιτική συνείδηση. Να αναπτύξουμε σκέψεις μια σοσιαλιστική δημοκρατία, όπου οι κοινές αποφάσεις, η κριτική και η αυτοκριτική θα μετατραπούν σε πραγματική κινητήρια δύναμη, έτσι, που να είμαστε σε θέση να λύσουμε καλύτερα τα προβλήματα. Για μια κοινωνία, όπου δυνάμεις που είναι πολιτικά προσανατολισμένες να αναζητούν πιο καλές λύσεις, στη βάση σοσιαλιστικών αντιλήψεων. Για ένα σύστημα, όπου θα καθιερωθούν νέες αξίες, όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, ο διεθνισμός και πολλές άλλες, οι οποίες θα αποτελούν κάτι το αυτονόητο. Διδασκόμαστε από τον Μαρξ και τον Ενγκελς, οι οποίοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την Παρισινή Κομμούνα, την οποία αργότερα είχαν αναλύσει, προκειμένου στη συνέχεια να αναπτύξουν νέες σκέψεις.

Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει οργανώσει πάνω από 50 εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Σ αυτές συμμετείχαν πολλές χιλιάδες μέλη και οπαδοί του κόμματος. Ηταν εκδηλώσεις, όπως αυτές στο Βερολίνο, όπου πήραν μέρος 700 και στο Εσλιγκεν 300 άτομα, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν και πάρα πολλές ανοιχτές συζητήσεις. Φιλοξενούμενοι εισηγητές ήταν συντρόφισσες και σύντροφοι από τη Ρωσία, την Κούβα και την Ελλάδα. Το ΓΚΚ βρίσκεται στη φάση του περάσματος από τη σταθεροποίηση προς το δυνάμωμά του. Το 14ο Συνέδριό του, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 - 24 του Μάη 1998, θα πρέπει να γίνει ένας ξεκάθαρος σηματοδότης. Το ΓΚΚ είναι ένα επαναστατικό κόμμα του σοσιαλισμού στη Γερμανία, το οποίο βλέπει νέες μελλοντικές δυνατότητες με την ανατροπή των σχέσεων ιδιοκτησίας και εξουσίας. Είναι ένα κόμμα που διαμορφώνει την πολιτική του πάνω στα θεμέλια της επιστημονικής αντίληψης της θεωρίας των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν, καθώς και άλλων μαρξιστών επιστημόνων. Το κόμμα θέλει να δυναμώσει την εφημερίδα μας την "Ούνζερε Τσάιτ", με την εξασφάλιση νέων συνδρομητών και αναγνωστών, οι οποίοι αναζητούν λύσεις για το μέλλον. Θέλουμε να κερδίσουμε νέους στην ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις μέχρι τώρα απαντήσεις που παίρνουν για τα προβλήματά τους. Ολοι αυτοί ανήκουν στο ΓΚΚ. Ενα ισχυρότερο ΓΚΚ αποτελεί επίσης έναν ισχυρό παράγοντα, προκειμένου οι εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις να μετατραπούν σε ένα ισχυρό κίνημα.

Γεγονός αναμφισβήτητο: Η "Αβρόρα" εξέπεμψε το σωστό σηματοδότη!

Χάιντς ΣΤΕΡ

πρόεδρος του ΓΚΚ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ