Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσθετα χαράτσια στα λαϊκά στρώματα

Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους καυσίμων (πετρέλαιο, βενζίνες) και φόροι κατοχής στα ακίνητα

Σε φάση τελικής επεξεργασίας μπαίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την «ενιαιοποίηση» των φόρων πάνω στην ακίνητη περιουσία και την εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, για μια ακόμη φορά, φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, ενώ οι κυβερνώντες απαλλάσσουν πλήρως τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον - ήδη κουτσουρεμένο - Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τον τρόπο επιβολής του ενιαίου φόρου στα ακίνητα καθώς διαπιστώνουν ότι τα έντυπα Ε9 των προηγούμενων ετών δεν προσφέρονται για αξιοποίηση. Στα πλαίσια αυτά, οι αρμόδιοι αναζητούν άλλους τρόπους καταγραφής, όπως, για παράδειγμα, να ζητηθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2008 πρόσθετα στοιχεία (αν η δηλωθείσα ακίνητη περιουσία είναι πρώτη κατοικία ή όχι, κλπ.). Αμέσως μετά θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των φόρων. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από τον ενιαίο φόρο ακινήτων απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία (γίνεται λόγος για πλαφόν 250 τ.μ.)! Επίσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέσα στους πρώτους μήνες του 2008.

Ανάλογα χαράτσια περιμένουν τα λαϊκά στρώματα τόσο από την 3η δόση αύξησης των ειδικών φόρων στα καύσιμα (οι βενζίνες και το πετρέλαιο αυξάνονται από την 1η του Γενάρη περίπου κατά 6%) όσο και από την ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Για το τελευταίο, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας έκανε λόγο για την «εφαρμογή νέου συστήματος που θα περιλαμβάνει την εξομοίωση των ειδικών φόρων και αλλαγές στον τρόπο διακίνησης και εμπορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ