Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αρνείται να λύσει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Απάντηση της Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου

Με άλλοθι τις καιρικές συνθήκες, η Επίτροπος Γεωργίας, απαντώντας στην ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Μανωλάκου, προσπάθησε να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες της ΕΕ για τις δραματικές εξελίξεις στην κτηνοτροφία της χώρας μας, καθώς και την άρνηση της Κομισιόν να στηρίξει ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους.

Στην Ερώτησή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής: «Η μειωμένη παραγωγή δημητριακών στην Ελλάδα και την ΕΕ, που είναι αποτέλεσμα του εκφυλισμού της παρέμβασης, των εξευτελιστικών τιμών παρέμβασης, της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης και των άσχημων καιρικών συνθηκών, διπλασίασε τις τιμές των ζωοτροφών, με συνέπεια η κτηνοτροφία της χώρας, που εξαιτίας της ΚΑΠ αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα, να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με ολέθριες συνέπειες για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, τη διατροφική εξάρτηση του λαού και το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Είναι στις προθέσεις της Επιτροπής η λήψη άμεσων μέτρων (επιδότηση ζωοτροφών), αλλά και μεσομακροπρόθεσμων μέτρων που θα ανακουφίσουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και θα αποτρέψουν την κατάρρευση της ήδη συρρικνωμένης κτηνοτροφίας;»

Η Επίτροπος συνειδητά δεν είπε λέξη για τον εκφυλισμό της παρέμβασης και της εξευτελιστικής τιμής παρέμβασης των σιτηρών, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση των αποθεμάτων και την κατακόρυφη άνοδο των τιμών. Εμμεσα, αλλά με σαφήνεια, απέρριψε το αίτημα της επιδότησης των ζωοτροφών και προσπάθησε να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες ότι σύντομα θα μειωθούν οι τιμές των δημητριακών, επειδή η Επιτροπή αποφάσισε προσωρινά να αποσύρει την υποχρεωτική αγρανάπαυση για το 2008 και να εκτιμήσει την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές δημητριακών για το τρέχον έτος εμπορίου.

Τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων, η Επίτροπος την παρέπεμψε στο «τσεκ-απ» που θα γίνει στη νέα ΚΑΠ, με στόχο να παρθούν νέα αντιαγροτικά και αντικτηνοτροφικά μέτρα που ήδη έχουν προαποφασίσει από την ΕΕ και απομένει η εξειδίκευσή τους. Και από την απάντησή της, γίνεται φανερό ότι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη για τους στόχους της ΚΑΠ, και αυτό γιατί η Επίτροπος και συνολικότερα η ΕΕ όχι μόνο δεν έχουν πρόθεση να πάρουν κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, αλλά επεξεργάζονται νέα χειρότερη αντικτηνοτροφική πολιτική, με στόχο το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγους επιχειρηματίες.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι μικρομεσαίοι αγρότες επιβάλλεται να αντισταθούν ενωμένοι με όλους τους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα. Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να προωθήσουν τα άμεσα αιτήματά τους, να αντισταθούν στην πολιτική που τους ξεκληρίζει και να συμβάλουν στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για να εφαρμοστεί μια κτηνοτροφική πολιτική που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ