Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πακτωλός ευρώ για την «ευελιξία»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ώρα που στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες, δε λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ επίδομα ανεργίας. Οταν για χρόνια, ακόμα και αυτοί που το λαμβάνουν εισπράττουν μερικά ψίχουλα, χτες ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι στην Ελλάδα για την προώθηση της ευέλικτης εργασίας θα δοθούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα συνολικά στις 27 χώρες η ΕΕ φέτος θα δώσει για τον ίδιο σκοπό 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ την περίοδο 2007-2013 αυτό θα ανέλθει στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πακτωλός χρημάτων για να προωθηθεί η περίφημη «ευελιξία» και όχι για την προστασία των ανέργων. Βουνά από ευρώ, για να γίνουν πράξη οι επιδιώξεις των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Χρήμα με το τσουβάλι για την κατάρτιση, την επανακατάρτιση και τη «διά βίου μάθηση». Για να έχουν δηλαδή οι επιχειρήσεις διαθέσιμους εργάτες, κομμένους και ραμμένους στις ανάγκες τους και στην απρόσκοπτη κερδοφορία τους.

Οταν είναι για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου η ΕΕ σκορπάει λεφτά με τη σέσουλα. Οταν είναι όμως για τις ανάγκες των εργαζομένων, στέκεται πέρα για πέρα εχθρική, όπως εχθρική απέναντι στην εργατική τάξη της Ευρώπης είναι συνολικά η πολιτική της. Και δε θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς. Αφού ο χαρακτήρας και η αποστολή της ΕΕ, όπως και των αντίστοιχων εθνικών κυβερνήσεων, είναι δεδομένα.

Εθισμός στην εμπορευματοποίηση

«Επίθεση κατά των εργαζομένων στις δομές αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων εξαπέλυσε ο χτεσινός (σ.σ. προχτεσινός) "Ριζοσπάστης"», γράφει η χτεσινή «Αυγή» για το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας που αναφερόταν στη συγκέντρωση των εργαζομένων στις παραπάνω δομές στο υπουργείο Υγείας, γιατί οι εργοδότες τους δίνουν μισθούς πείνας, τους αφήνουν απλήρωτους μέχρι και έξι μήνες, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης σε ορισμένες, τουλάχιστον περιπτώσεις, είναι από απαράδεκτες έως επικίνδυνες.

Ομως κατά την «Αυγή» - ο «"Ρ" ενοχλήθηκε γιατί οι εργαζόμενοι στις δομές αρνούνται να φορέσουν το "καπέλο" του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ!». Αρνείται δηλαδή η «Αυγή» να δει ότι «η προσήλωση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Ψυχικής Υγείας, δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις, με θύματα τους ψυχικά πάσχοντες και τους εργαζόμενους», όπως υπογράμμισε «Ρ» τονίζοντας την ανάγκη ένταξης των δομών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Φαίνεται δηλαδή ότι η «Αυγή» δεν ενοχλείται από την άγρια κερδοσκοπία κάποιων που εμπορεύονται την κατάσταση των ψυχικά ασθενών, αλλά και την εργασία επιστημόνων με δυο και τρία διπλώματα που τους έχουν με τρεις και εξήντα.

Θα 'ταν βέβαια ασυνεπής η «Αυγή» αν δε συμπεριφερόταν ως γνήσιο τέκνο του οπορτουνισμού, ο οποίος είναι συνηθισμένος από γεννησιμιού του στη βαρβαρότητα του συστήματος....

Η ηλικία - κλειδί

Η εφηβεία είναι η ηλικία - κλειδί για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης επισημάνθηκε χτες στη διάρκεια παρουσίασης έρευνας για τους εφήβους της χώρας από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Επιλέγουμε μόνο λίγα στοιχεία: Στην Ελλάδα οι έφηβοι είναι 1.300.000 - δηλαδή το 12% του πληθυσμού - και το 10% είναι μετανάστες. Υπάρχουν γεννήσεις, ευτυχώς λίγες, στις ηλικίες 10-14 ετών, ενώ στις ηλικίες 15-19 ετών είναι 52 στις 1.000. Στις εκτρώσεις τα πράγματα είναι δραματικά, καθώς το 57% γίνονται σε ηλικίες 15-19 χρόνων.

Το κλειδί της ηλικίας βρέθηκε. Λείπουν όμως τα κλειδιά της πρόληψης, καθώς η ΜΕΥ είναι μία απ' τις λίγες μονάδες παρέμβασης που δε φτάνουν - παρότι δέχεται 3.500 επισκέψεις το χρόνο - σε καμιά περίπτωση.

Τα καλά και συμφέροντα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οσοι θέλουν να κυβερνήσουν αποτελεσματικά τη χώρα δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτό της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ, στο κράτος και στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης». Τάδε έφη ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2008, καθώς επέλεξε να σταθεί στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, στα προβλήματα του κοινωνικοασφαλιστικού (από τη σκοπιά των εργοδοτών) και στο δημόσιο χρέος. Ο τρόπος, ασφαλώς, που «διαβάζουν» οι εμποροβιομήχανοι τον προϋπολογισμό, τους κάνει να απαιτούν όλο και πιο επιτακτικά την προώθηση των γνωστών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ηθικοί αυτουργοί

Τα στοιχεία δοσμένα με τον πλέον επίσημο και επιστημονικό τρόπο, προκαλούν σοκ. Τους τελευταίους έξι μήνες στη χώρα μας 12 αθλούμενοι, στην πλειοψηφία τους μάλιστα νεαρής ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της άθλησης. Δηλαδή περίπου δυο θάνατοι τον μήνα. Αιτία όπως ειπώθηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Αθληιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν αλλά δε γνώριζαν. Και πού οφειλόταν η άγνοιά τους; Στο ότι ποτέ δεν είχαν υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις πριν την έναρξη της αθλητικής τους δραστηριότητας. Μάλιστα όπως τόνισαν οι ειδικοί, εάν αυτό είχε συμβεί, τότε ίσως να είχαν αποφύγει τη μοιραία εξέλιξη.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου είναι αδιάψευστα. Και καταρρίπτουν κάθε μυθολογία των αρμοδίων που στα εν λόγω περιστατικά το πρώτο που βρίσκουν να πουν είναι για τυχαίο γεγονός ή μεμονωμένα περιστατικά. Τα τραγικά αποτελέσματα δεν είναι ξεκομμένα από τον τρόπο λειτουργίας του αθλητισμού στη χώρα μας. Η έλλειψη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, συγκεκριμένων προγραμμάτων ιατρικής πρόληψης και περίθαλψης όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, είναι αυτή που οδηγεί στα μοιραία περιστατικά και επομένως δεν είναι μοιραία, όσο και εάν κάποιοι δε θέλουν να δουν πίσω από τη βιτρίνα.

Η απουσία ολοκληρωμένης κρατικής μέριμνας είναι η κυριότερη αιτία που οδηγεί στις λεγόμενες δουλιές «άρπα-κόλλα». Δηλαδή τυπικές ή και καθόλου εξετάσεις σε κάποιον γνωστό γιατρό που ο.... μόνος χρόνος που ξοδεύεται είναι να μπουν 10 σφραγίδες στα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Σημαντικό επίσης πρόβλημα και η απουσία ιατρικού προσωπικού και βέβαια, παράλληλα, ιατρικής υλικοτεχνικής υποδομής στα περισσότερα στάδια της χώρας όπου διοργανώνονται διάφοροι αγώνες...

Τα προβλήματα αυτά μάλιστα δεν είναι ξεκομμένα με το ζήτημα του κόστους αφού η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών στη χώρα μας όπως οι παροχές υπηρεσιών Υγείας ανεβάζουν στα ύψη το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ένα ερασιτεχνικό σωματείο - που με τη σειρά του θα φυτοζωεί από την έλλειψη επιχορηγήσεων - προκειμένου να προβεί με δική του πρωτοβουλία έστω, σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα περίθαλψης αθλητών.

Ηθικοί αυτουργοί στους θανάτους των νέων παιδιών που αθλούνται, είναι οι πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στον αθλητισμό. Πολιτικές που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση συμφερόντων των εκάστοτε επιχειρηματιών ενταγμένων στα γενικότερα πλαίσια που επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα. Που οδηγούν στην πλήρη αδιαφορία για ό,τι δεν προσφέρει κέρδος όπως π.χ. ο ερασιτεχνικός ή ο σχολικός αθλητισμός, ο εργασιακός αθλητισμός, η άθληση στην τρίτη ηλικία. Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με τον αθλητισμό ως εμπόρευμα που σκοπό έχει το κέρδος και όχι τον αθλητισμό για τον άνθρωπο.

Σε αντιπαραβολή με τα παραπάνω μελετώντας κάποια στοιχεία που αφορούν το σύστημα αθλητισμού στην ΕΣΣΔ, βλέπει κανείς τη διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με αυτά, στον τομέα της υγείας των αθλούμενων ήταν υποχρεωτική η ιατρική εξέταση ανά δυο μήνες και αφορούσε όσους έκαναν αθλητισμό είτε στο σχολείο, είτε στους εργασιακούς χώρους, είτε στις ανώτατες αθλητικές σχολές. Μόνο που στο σοσιαλιστικό σύστημα ο αθλητισμός είχε επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και την ανάγκη του για άθληση, με πρωταρχικό σκοπό την υγεία και την ψυχαγωγία του και όχι το κέρδος κάποιων.


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Περιβαλλοντικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΤΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ να ...πηγαίνει να εξηγεί στους ναύτες των κέντρων εκπαίδευσης πόσο κόπτεται η κυβέρνηση για το περιβάλλον, γιατί δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει σε όλη την Ελλάδα πώς γίνεται και ήδη παραχωρούνται δασικές εκτάσεις της καμένης Ηλείας σε ιδιώτες;

Γιατί μπορεί κανένας από τους στρατεύσιμους που παρέταξαν μπροστά του να μην είχε τη δυνατότητα να θέσει μια τέτοια ερώτηση, όμως οι κάτοικοι των καμένων περιοχών έχουν και αυτή την απορία, όπως και πολλές άλλες.

Μόνο που η κυβέρνηση δε θέλει να τις απαντήσει. Γιατί τότε θα πρέπει να ομολογήσει ότι υλοποιεί αντιδασικούς νόμους και ότι αλλάζει την οικονομία της περιοχής κατά τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, με στόχο τους μικρομεσαίους αγρότες και τους κατοίκους των χωριών.

Αλλωστε, αν γενικώς η κυβέρνηση νοιαζόταν για το περιβάλλον, θα είχε ήδη δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για την προστασία του...

ΑΓΧΩΘΗΚΕ, προσπάθησε, ίδρωσε, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ χτες στη Βουλή, Ι. Μαγκριώτης, που είπε σε όλους τους τόνους ότι η ασφαλιστική πολιτική που προωθεί η ΝΔ δεν αποτελεί ...εφαρμογή του Νόμου Ρέππα.

Δυστυχώς, ό,τι κι αν κάνει, η ...πραγματικότητα δεν αλλάζει. Οσα κάνει σήμερα η κυβέρνηση, βασίζονται ακριβώς πάνω στο νόμο Ρέππα, όπως ακριβώς τα όσα έκανε το ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του, βασίζονταν πάνω στους νόμους Σιούφα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε τελική ανάλυση, αν κάποιο από τα δύο κόμματα δεν ήθελε τους νόμους του άλλου, απλούστατα θα τους είχε καταργήσει και θα τους είχε αντικαταστήσει. Δυστυχώς όμως για μας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ νομοθέτησαν στην ίδια κατεύθυνση: Τη συρρίκνωση των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Αλλωστε, σήμερα μεγαλύτερος θαυμαστής του νόμου Ρέππα από τον Βασίλη Μαγγίνα δεν υπάρχει. Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί, φροντίζει να δηλώνει πόσο ...χρήσιμος είναι ο συγκεκριμένος νόμος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ας τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις

Δεν αντιλαμβανόμαστε τα «αγωνιώδη» ερωτήματα που ακούγονται τις τελευταίες μέρες από ορισμένους ραδιοτηλεοπτικούς σχολιαστές και εφημερίδες και για την «απουσία» του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που, όπως λένε, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης. Δηλαδή, τι περίμεναν να κάνει το ΠΑΣΟΚ; Να αντιδράσει στην εφαρμογή του «νόμου Ρέππα»; Να πει όχι στην ενοποίηση των Ταμείων, την ώρα που είναι και δική του θέση η χρησιμοποίησή τους ως εργαλείου για την εξομοίωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συντάξεων; Να ταχθεί υπέρ της γενναίας αύξησης των κατώτερων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, τη στιγμή που στο πρόγραμμά του προτείνει 550 ευρώ; Ας τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, απλούστατα γιατί είναι σε κοινή γραμμή πλεύσης με την κυβέρνηση και τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ. Επιτέλους, ας το πάρουν ορισμένοι απόφαση. Μόνο η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την καταδίκη της πολιτικής του δικομματισμού και την αποδυνάμωσή του, μπορούν να έχουν αποτελέσματα και να βάλουν φραγμό στα αντιασφαλιστικά μέτρα. Επιτέλους, ας αντιληφθούν ότι μόνο με επίδειξη της λαϊκής δύναμης θα υπάρξουν κατακτήσεις.

Πρόσκληση για το Μέριλαντ

Δεν έκρυψε τη χαρά της η Ντ. Μπακογιάννη για την πρόσκληση που έλαβε από την Αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις να παρευρεθεί στη διεθνή διάσκεψη «για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Αμέσως συγκάλεσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει το «χαρμόσυνο γεγονός», αποδίδοντας την πρόσκληση, όπως και των άλλων κρατών που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, «στη συμβολή με τις θέσεις και τις απόψεις της, στη γενική προσπάθεια να επιτευχθεί η για πολλά χρόνια προσδοκώμενη ειρήνη» στη Μέση Ανατολή. Τα όμορφα αυτά λόγια κρύβουν την αλήθεια. Για την πρόσκληση της χώρας μας - πέρα από το ότι, όπως λένε ορισμένες πληροφορίες, την εκλιπαρούσε η ΥΠΕΞ - συνεκτιμήθηκε η συνεισφορά της κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση πέρσι στο Λίβανο και η συμμετοχή της στη δύναμη κατοχής στην περιοχή. Επίσης η συμμόρφωσή της στον αποκλεισμό του παλαιστινιακού λαού επειδή δεν ψήφισε την κυβέρνηση της αρεσκείας των ΗΠΑ και της ΕΕ, ασφαλώς μέτρησε για την πρόσκληση. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σίγουρη ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται στη «συμμαχία των προθύμων» για την επιβολή των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στη Μέση Ανατολή.

«Οχι» σε όλα τα ναρκωτικά

Ηχηρό χαστούκι στους οπαδούς της θεωρίας του διαχωρισμού των μαλακών από τα σκληρά ναρκωτικά αποτελεί η ετήσια έκθεση του του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και τους Τοξικομανείς, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Το σημαντικότερο εύρημα της έκθεσης, που βασίζεται σε στοιχεία από τα 27 κράτη -μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Τουρκία, είναι ότι η εκτεταμένη χρήση της κάνναβης, απόρροια και της ανοχής που δείχνουν οι κυβερνήσεις, οδηγεί ολοένα και περισσότερους χρήστες στα σκληρά, κυρίως κοκαΐνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου, περισσότεροι από 23 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ενήλικες έκαναν χρήση κάνναβης το 2007, αριθμός που αντιστοιχεί σε 7% περίπου των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών κατά μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, όμως, περίπου 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει πως δοκίμασαν την κοκαΐνη την περασμένη χρονιά, ένα εκατομμύριο περισσότεροι από το 2005. Το μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά πρέπει να είναι αδιάλειπτο και χωρίς «εκπτώσεις».

Ρητορικό ερώτημα...

Δεντροφυτεύσεις μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς και για το «θεαθήναι», οργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το πρόσφατο καλοκαίρι. «Εκστρατεία φύτευσης νέων πνευμόνων πρασίνου» αποκαλεί, μάλιστα, τη συμβολική δεντροφύτευση που θα πραγματοποιηθεί στον Κοκκιναρά Πεντέλης και στην Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας, σε δύο περιοχές δηλαδή που έχουν μπει για τα καλά στο μάτι της ...συμπαθούς «τάξης» καταπατητών και εργολάβων. Μήπως με τέτοιες κινήσεις θέλει η κυβέρνηση να «κόψει τον βήχα» στους επίδοξους... επενδυτές γης ή στην πραγματικότητα προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των καλόπιστων πολιτών;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι συνέπειες της «απελευθέρωσης»

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη δημιουργία του «θηρίου», της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ ΑΕ. Μιας ΔΕΗ που σημείο αναφοράς της είναι το συμφέρον των μεγαλομετόχων, η «εταιρική κουλτούρα», η άνοδος της μετοχικής αξίας, η αύξηση των κερδών. Οχι, βέβαια, προς χάριν της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, αλλά προς χάριν των «θεσμικών» επενδυτών και των «στρατηγικών» εταίρων. Στα πλαίσια αυτά, οι διοικούντες την εταιρεία αξιώνουν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια, δηλώνοντας ότι τα υφιστάμενα δεν αντανακλούν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή έχει στο «συρτάρι» της 60 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, τα οποία παραδέχεται ότι θα ήταν πολύ περισσότερα εάν δε συνέτρεχαν συγκυριακοί παράγοντες! Το «τέρας»-ΔΕΗ ΑΕ αγνοεί τις λαϊκές ανάγκες και τα προβλήματα, κλείνει τα μάτια στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που πλήττει τους «πελάτες» της, λειτουργεί αποκλειστικά και ξεκάθαρα ως κεφάλαιο. Και το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, θρησκεία, χρώμα, φιλότιμο, ούτε και καρδιά.

Οι διοικούντες τη ΔΕΗ, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι και οι τεχνοκράτες που στηρίζουν τις επιλογές της αγνόησαν ότι η «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού» δημιουργήθηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού και τη χειρίστηκαν αυθαίρετα και εχθρικά προς αυτόν. Η νέα εταιρεία, αυτή που «πέτυχε» το 2007 δύο αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια και κλιμακωτές χρεώσεις - χαράτσια, που πλήττουν τη μεγαλύτερη ομάδα καταναλωτών, είναι «παιδί» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «γέννημα» της πολιτικής τους και της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε προειδοποιήσει και η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια, είχε επικαλεστεί την εμπειρία από την «απελευθέρωση» στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κυβερνητικά στελέχη δε δίσταζαν να δηλώνουν ότι τα τιμολόγια πρέπει να «εξορθολογιστούν». Η ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας «εκτιμούσε» ότι θα αυξάνονταν κατά 20-30%. Την ίδια ώρα οι «πρασινογάλαζοι» κυβερνώντες δήλωναν ότι η «απελευθέρωση» θα δημιουργήσει ανταγωνισμό που θα ωφελήσει τους ...καταναλωτές.

Με ψέματα και μισόλογα, καθυστερήσεις και αποκρύψεις, δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν στους επιχειρηματίες προκλητικά κέρδη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια δραστηριότητα που η ΔΕΗ δεν την είχε ανάγκη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, που το ΚΚΕ κατάγγελνε σταθερά και ανυποχώρητα. Και όποιος έκανε ότι δε γνώριζε πού θα οδηγήσει αυτή η πολιτική, τότε ή κορόιδευε τον εαυτό του ή τους άλλους. Οι προκλητικές αξιώσεις της ΔΕΗ είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου». Η παράδοση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο κεφάλαιο περιλαμβάνει ακόμη περισσότερα δεινά, λιγότερο εμφανή σ' αυτή τη φάση ανάπτυξης της «αγοράς». Η μετεξέλιξη της ΔΕΗ, σύμφωνα και με το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταρτίσει, θα οδηγήσει σε περισσότερες ανατροπές σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Γι' αυτό άμεσα επιβάλλεται να εμποδιστεί οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα απαιτήσει περαιτέρω μείωσή τους και μέσω της κατάργησης των πρόσθετων φόρων και τελών υπέρ τρίτων. Να απαιτηθεί ένας αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας, ο οποίος μπορεί να στεριώσει στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ