Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι συνέπειες της «απελευθέρωσης»

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τη δημιουργία του «θηρίου», της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ ΑΕ. Μιας ΔΕΗ που σημείο αναφοράς της είναι το συμφέρον των μεγαλομετόχων, η «εταιρική κουλτούρα», η άνοδος της μετοχικής αξίας, η αύξηση των κερδών. Οχι, βέβαια, προς χάριν της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, αλλά προς χάριν των «θεσμικών» επενδυτών και των «στρατηγικών» εταίρων. Στα πλαίσια αυτά, οι διοικούντες την εταιρεία αξιώνουν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια, δηλώνοντας ότι τα υφιστάμενα δεν αντανακλούν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή έχει στο «συρτάρι» της 60 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, τα οποία παραδέχεται ότι θα ήταν πολύ περισσότερα εάν δε συνέτρεχαν συγκυριακοί παράγοντες! Το «τέρας»-ΔΕΗ ΑΕ αγνοεί τις λαϊκές ανάγκες και τα προβλήματα, κλείνει τα μάτια στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που πλήττει τους «πελάτες» της, λειτουργεί αποκλειστικά και ξεκάθαρα ως κεφάλαιο. Και το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, θρησκεία, χρώμα, φιλότιμο, ούτε και καρδιά.

Οι διοικούντες τη ΔΕΗ, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι και οι τεχνοκράτες που στηρίζουν τις επιλογές της αγνόησαν ότι η «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού» δημιουργήθηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού και τη χειρίστηκαν αυθαίρετα και εχθρικά προς αυτόν. Η νέα εταιρεία, αυτή που «πέτυχε» το 2007 δύο αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια και κλιμακωτές χρεώσεις - χαράτσια, που πλήττουν τη μεγαλύτερη ομάδα καταναλωτών, είναι «παιδί» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «γέννημα» της πολιτικής τους και της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είχε προειδοποιήσει και η προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια, είχε επικαλεστεί την εμπειρία από την «απελευθέρωση» στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κυβερνητικά στελέχη δε δίσταζαν να δηλώνουν ότι τα τιμολόγια πρέπει να «εξορθολογιστούν». Η ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας «εκτιμούσε» ότι θα αυξάνονταν κατά 20-30%. Την ίδια ώρα οι «πρασινογάλαζοι» κυβερνώντες δήλωναν ότι η «απελευθέρωση» θα δημιουργήσει ανταγωνισμό που θα ωφελήσει τους ...καταναλωτές.

Με ψέματα και μισόλογα, καθυστερήσεις και αποκρύψεις, δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν στους επιχειρηματίες προκλητικά κέρδη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια δραστηριότητα που η ΔΕΗ δεν την είχε ανάγκη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, που το ΚΚΕ κατάγγελνε σταθερά και ανυποχώρητα. Και όποιος έκανε ότι δε γνώριζε πού θα οδηγήσει αυτή η πολιτική, τότε ή κορόιδευε τον εαυτό του ή τους άλλους. Οι προκλητικές αξιώσεις της ΔΕΗ είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου». Η παράδοση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο κεφάλαιο περιλαμβάνει ακόμη περισσότερα δεινά, λιγότερο εμφανή σ' αυτή τη φάση ανάπτυξης της «αγοράς». Η μετεξέλιξη της ΔΕΗ, σύμφωνα και με το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταρτίσει, θα οδηγήσει σε περισσότερες ανατροπές σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Γι' αυτό άμεσα επιβάλλεται να εμποδιστεί οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα απαιτήσει περαιτέρω μείωσή τους και μέσω της κατάργησης των πρόσθετων φόρων και τελών υπέρ τρίτων. Να απαιτηθεί ένας αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας, ο οποίος μπορεί να στεριώσει στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ