(Του συνεργάτη μας Κώστα ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ).-
Για 13η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια». Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, και, σίγουρα, το πιο πολιτικοποιημένο τμήμα του φεστιβάλ! Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν από μια υποκειμενική και μικρή επιλογή, τον κινηματογράφο των βαλκανικών χωρών. Η θεματική περιστρέφεται γύρω από την πολυτάραχη, πρόσφατη ιστορική πραγματικότητα. Εικόνες από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τα προβλήματα της κοινωνίας τους μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Ενα πολύ καλό παράδειγμα είναι ο Κριστιάν Νεμέσκου με την ταινία του «California Dreamin», η οποία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσσοβο (1999). Ο σταθμάρχης του τοπικού σιδηροδρομικού σταθμού σ' ένα μικρό ρουμάνικο χωριό, που τυχαίνει να είναι και ο τοπικός γκάνγκστερ, σταματά ένα τρένο του ΝΑΤΟ που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό! Η μεταφορά, που επιβλέπεται από Αμερικανούς στρατιώτες, γίνεται σε ρουμανικό έδαφος, χωρίς επίσημα έγγραφα και βασίζεται σε μια προφορική έγκριση της ρουμανικής κυβέρνησης!
Αντίθετα, ο Μπεσνίκ Μπίσα από την Αλβανία στην ταινία «mao ce dun», μια αντικομμουνιστική σύνθεση, σπαταλάει τις αφηγηματικές ικανότητες για να μας αποκαλύψει την κακή του προαίρεση. Χαρακτηριστικό ότι σεναριογράφος της ταινίας του είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας (2005)...
Ενα τμήμα των σκηνοθετών, όπως ο Igor Ivanov Izy στο «PREVERTENO», δίνουν ένα πιο προσωπικό ύφος φιλμογράφησης, ταλαντευμένοι στα όρια της πολιτικής αλληγορίας και του μεταφυσικού. Σίγουρα, μια πιο μικρή μερίδα σκηνοθετών δίνουν έμφαση σε πιο προσωπικές και υπαρξιακές αναζητήσεις. Πάντως, τα κινηματογραφικά Βαλκάνια δείχνουν να έχουν πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες! Οι ταινίες του τμήματος είναι: 1) «California Dreamin», του Κριστιάν Νεμέσκου, 2) «Αρμίν», του Ογκνιέν Σβίλιτσιτς, 3) «Αυγό», του Σεμίχ Καπλάνογλου, 4) «Επιστάτης νεκρών», του Ιλιάν Σιμεόνοφ, 5) «Η άκρη του ουρανού», του Φατίχ Ακίν, 6) «Η Διεθνής», των Sirri Sόreyya Onder και Muharrem Gόlmez, 7) «Η παγίδα», του Σερτζάν Γκολούμποβιτς, 8) «Κρυμμένα πρόσωπα», του Χαντάν Ιπεκτσί, 9) «Μάο Τσε Τουνγκ», του Μπεσνίκ Μπίσα, 10) «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία», των Αριστείδη Δημητριάδη και Γριγκόρε Μπρεζεάνου, 11) «Πεπρωμένο», του Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, 12) Σωλήνας με καπέλο», του Ράντου Ζούντε, 13) «Τα πάνω κάτω», του Ιγκόρ Ιβάνοφ, 14) «Χάντερσφιλντ», του Ιβάν Ζίβκοβιτς.