Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πλημμύρες ευθυνών

Οι πλημμύρες του περασμένου Σαββατοκύριακου, σε Πελοπόννησο και Μακεδονία - Θράκη, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων ακραίων ή πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων. Αντιθέτως, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που αναλογούν στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί, είναι αποσπασματικά και ελάχιστα. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, σε κάθε βροχή φοβούνται τις συνέπειες. Σπίτια πλημμυρίζουν, χωράφια χάνονται, άνθρωποι πνίγονται, υποδομές διαλύονται. Οι δύο νεκροί με την τελευταία κακοκαιρία - και είναι για πολλοστή φορά που θρηνούμε θύματα από «ακραία καιρικά φαινόμενα» - απέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή απαξιώνεται, στο όνομα του κόστους της κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, που αν και προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων, εντούτοις, κρίνονται δευτερεύουσας σημασίας από τις κυβερνήσεις. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι οι πυρόπληκτοι του χτες έγιναν πλημμυροπαθείς του σήμερα.

Οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης, σε ένταση και έκταση, βροχής. Είναι το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κηφισού. Μόλις πρόσφατα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά έκανε λόγο για κίνδυνο πλημμύρας, υπερχείλισης του Κηφισού. Τούτο, όμως, δεν είναι κάτι καινούριο. Το ΚΚΕ, επανειλημμένα, έχει σημειώσει τον κίνδυνο αυτό, μιας και το έργο - που στοίχισε 100 δισ. δραχμές στον ελληνικό λαό - κατασκευάστηκε με μελέτες της δεκαετίας του... 1970! Ετσι, όχι μόνο δεν κατασκευάζονται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και όσα πραγματοποιούνται, γίνονται με μελέτες απαρχαιωμένες ή, σε άλλες περιπτώσεις, δεν εναρμονίζονται με άλλα έργα υποδομής.

Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι στραμμένη προς άλλες κατευθύνσεις. Ενδεικτική είναι η αποκάλυψη του «Ρ» στο Νομό Μεσσηνίας, όπου και παραχωρήθηκε σε μεγαλοεπιχειρηματία, με τη συγκατάθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μια τεράστια έκταση για την κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχείων πέντε αστέρων και μάλιστα με επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από το κράτος! Την ίδια στιγμή, τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Την ώρα που οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας εγκαινιάζουν το έργο του αγωγού φυσικού αερίου, ο λαός της Θράκης, δεκαετίες τώρα, περιμένει να ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική του προστασία. Το δε ψευδεπίγραφο επιχείρημα, που αφορά στο υψηλό κόστος των έργων, απλά αναδεικνύει την αδιαφορία για τη ζωή των εργαζομένων. Αλλωστε, το κόστος της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι πάντοτε μικρότερο από το κόστος αποκατάστασης των ζημιών.

Οι όλο και περισσότερες πλημμύρες, σχετίζονται άμεσα με τη συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: Ολοένα και μεγαλύτερη καταπάτηση των ελεύθερων χώρων. Ξεπούλημα της γης και διαρκής τσιμεντοποίηση. Νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης. Δασοκτόνα νομοθεσία και καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της χώρας πρέπει να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν, μια άλλη πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, που δε θα υποτάσσεται στη λογική της κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ