Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΙΡΑΝ
Συμφωνούν για «σκληρότερες κυρώσεις»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Τη συμφωνία τους στην αναγκαιότητα επιβολής επιπλέον κυρώσεων στο Ιράν στην περίπτωση που δεν «υπάρξει πρόοδος ως προς το αίτημα τερματισμού του εμπλουτισμού ουρανίου» επαναδιατύπωσαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους. Κατά τη συνάντησή τους, το Σαββατοκύριακο, στις ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι δε «διανοούνται ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα» ενώ δε σχολίασαν τα αυξανόμενα δημοσιεύματα, με βάση τα οποία η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε γερμανικούς και άλλους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στο Ιράν.

Ανάλογου περιεχομένου συμφωνία απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα διαπίστωσαν, κατά τη συνάντησή τους, χτες, στη Γερμανία, η Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με σταθερό μοτίβο πάντα τις κυρώσεις και τη διπλωματική οδό. «Αντιπαραγωγικά» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο ναύαρχος Ουίλιαμ Φάλον, επικεφαλής του βρετανικού στρατού στη Μέση Ανατολή, τα δημοσιεύματα περί πιθανότητας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «προς το παρόν το βάρος πέφτει στη διπλωματία». Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στα τέλη του μήνα, θα γίνει άλλη μια συνάντηση του Χαβιέ Σολάνα με το νέο επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν, Σαγιάντ Τζαλίλι.

Εντός Ιράν, από την άλλη, πληθαίνουν οι επικρίσεις σε βάρος του Προέδρου Αχμαντινετζάντ για τον τρόπο «χειρισμού» του πυρηνικού προγράμματος στην αντιπαράθεσή του με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ. Τελευταίος επικριτής ο ισχυρός άνδρας της Τεχεράνης και επικεφαλής του Συμβουλίου Ειδικών, Ραφσαντζανί, που τόνισε ότι «τη στιγμή που υπάρχουν τόσες συνωμοσίες και απειλές κατά του Ιράν, οι πολιτικοί άνδρες θα έπρεπε να δείχνουν ωριμότητα». Σκληρή ήταν η απάντηση Αχμαντινετζάντ που κατηγόρησε ως «προδότες» όσους τον επικρίνουν, προαναγγέλλοντας, όπως υποστήριξαν αναλυτές, κλιμάκωση της εσωτερικής κρίσης.

  • Τουλάχιστον 180 μουσουλμάνοι σούφι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομής των ιρανικών αρχών σε τέμενός τους, ως «απάντηση» σε επίθεση των σούφι σε σιιτικό τέμενος. Στις συγκρούσεις, στη δυτική πόλη Μποροντζέπ, τραυματίστηκαν 80 άνθρωποι. Το καθεστώς των σούφι είναι «αμφίρροπο» στο Ιράν όπου άλλοτε θεωρούνται νόμιμη και άλλοτε παράνομη θρησκεία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ετοιμος για διάλογο» δηλώνει ο Αχμαντινετζάντ(2012-01-27 00:00:00.0)
Νέες κυρώσεις παράλληλα με «έκκληση διαλόγου»(2010-07-27 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο Λαριτζάνι από τις διαπραγματεύσεις(2007-10-23 00:00:00.0)
Συμμαχίες αλλά και αγεφύρωτες διαφωνίες(2006-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ