Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση «γαλλογερμανικού άξονα»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη γερμανική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την καθιερωμένη ανά εξάμηνο γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής. Η συνάντηση με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ πραγματοποιείται μετά την επιστροφή και των δύο από τις ΗΠΑ.

Εκτός του Ιράν, που αποτέλεσε το πιο κρίσιμο θέμα στην ατζέντα τους, «κατατέθηκε» και η θέληση για κοινή πλεύση και σε άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που αφορούν κυρίως τη διείσδυσή τους στη Μέση Ανατολή αλλά και την Αφρική: «Η προξενική μας παρουσία στην Αλγερία είναι παραδοσιακά πιο ενισχυμένη από ό,τι στην Τουρκία. Για τη Γερμανία ισχύει το αντίθετο. Θα μπορούσαμε λοιπόν μελλοντικά να ενισχύαμε τη συνεργασία μεταξύ των προξενικών μας αρχών στις δύο χώρες», τόνισαν σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε». Εκτός αυτών ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από το Βερολίνο ότι δε βλέπει το λόγο να μη δεχτεί τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι μετά τη θετική εξέλιξη των προσανατολισμών του «όσον αφορά τα πυρηνικά και την τρομοκρατία».

Επίσης Μέρκελ και Σαρκοζί επιθυμούν, όπως δηλώνουν, να διαδραματίσουν πρωτοποριακό ρόλο στο ζήτημα της ενσωμάτωσης των μεταναστών και εξετάζονται κοινές πολιτικές για την προστασία υποτίθεται της «πολυπολιτισμικότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ