Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μνήμη Αραφάτ με ενδοπαλαιστινιακές αιματηρές συγκρούσεις

Οι οπαδοί της «Φατάχ» βγήκαν κατά χιλιάδες στη Γάζα με την ευκαιρία της τρίτης επετείου από το θάνατο του Αραφάτ

Associated Press

Οι οπαδοί της «Φατάχ» βγήκαν κατά χιλιάδες στη Γάζα με την ευκαιρία της τρίτης επετείου από το θάνατο του Αραφάτ
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με παλαιστινιακό αίμα και μάλιστα σε εσωτερικές συγκρούσεις βάφτηκε η μεγαλειώδης συγκέντρωση μελών και οπαδών της «Φατάχ», χτες, στην πόλη της Γάζας, στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ, καθώς συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το θάνατό του. Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν όταν τελείωνε η πορεία.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε ένταση δεν είχαν αποσαφηνιστεί μέχρι χτες βράδυ. Η ογκώδης συγκέντρωση, όπου συμμετείχαν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι, είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ήρεμα, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί και ακολούθησε χάος. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι αστυνομικοί της «Χαμάς» άνοιξαν πυρ εναντίον τους όταν ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στη «Χαμάς», όπως «σιίτες δολοφόνοι» (ευθεία κατηγορία ότι ελέγχεται από το Ιράν, καθώς όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι σουνίτες).

Αντίθετα, η «Χαμάς» υποστηρίζει ότι ελεύθεροι σκοπευτές της «Φατάχ» είχαν αναπτυχθεί στα γύρω κτίρια και άνοιξαν πρώτοι πυρ «για να προκληθεί χάος και αστάθεια». Το σίγουρο είναι ότι καταγράφηκαν σκηνές που θυμίζουν συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, καθώς οπαδοί της «Φατάχ» πετροβολούσαν τους αστυνομικούς της «Χαμάς». Το απόγευμα σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις κατά την κηδεία ενός από τα θύματα.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, που συμμετείχε την Κυριακή σε τελετή για τη μνήμη του Αραφάτ στη Ραμάλα, όπου εγκαινιάστηκε και το μαυσωλείο του, χαρακτήρισε «έγκλημα» την αντίδραση των αστυνομικών στη διαδήλωση της Γάζας. Ευκαιρία να επανεμφανιστεί βρήκε και ο Μουχάμαντ Ντάχλαν, που κατηγορείται από τη «Χαμάς», αλλά και μερίδα της «Φατάχ» για σωρεία υπερβάσεων καθήκοντος και «καλές σχέσεις» με το Ισραήλ. Δήλωσε ότι τα επεισόδια «δείχνουν την αποδυνάμωση της Χαμάς».

«Κρίση» ενόψει συνόδου;

Στα πρόθυρα «κρίσης και κατάρρευσης» βρίσκονται, σύμφωνα με ανώνυμο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για την κατάρτιση πλαισίου διαπραγματεύσεων ενόψει της αμερικανόπνευστης διεθνούς συνόδου. Την Κυριακή, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν η παλαιστινιακή διαπραγματευτική ομάδα δεν έφτασε ποτέ στην Ιερουσαλήμ, αφού τη σταμάτησε ο ισραηλινός στρατός σε σημείο ελέγχου. Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να συνεχιστούν στο εξωτερικό οι συνομιλίες, ενώ οι Ισραηλινοί «ερευνούν το συμβάν».

Οι εξελίξεις αυτές προστέθηκαν στην επαναδιατύπωση από την Αίγυπτο «έντονου σκεπτικισμού» για τη χρησιμότητα πραγματοποίησης συνόδου, στην παρούσα φάση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ