Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Καλλιτεχνικό και αγωνιστικό σκάκι

Ο πρωταθλητής Ελλάδας Κώστας Πρέντος (έξι χρόνια συνεχώς κερδίζει το Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων), μετά τη λήξη του 31ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Λύσης που έγινε στη Ρόδο, έκανε χρήσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού σκακιού και προτρέπει τους νέους - και όχι μόνο - σκακιστές και σκακίστριες, να ασχοληθούν με τη σύνθεση και τη λύση σκακιστικών προβλημάτων.

Η λύση προβλημάτων, αναφέρει ο Κώστας Πρέντος, βοηθάει στην πρόοδο και του αγωνιστικού σκακιού και καλό είναι, όσοι θέλουν να έχουν μια γνωριμία και με το καλλιτεχνικό σκάκι, να έρθουν να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα Ελλάδας, που θα γίνει το Γενάρη του 2008.

Αλλα ωφέλιμα χαρακτηριστικά του καλλιτεχνικού σκακιού, υπογραμμίζει ο Θεσσαλονικιός προβληματίστας, είναι ότι η λύση βοηθάει κάποιον να έχει οργανωμένη σκέψη και τρόπο μετρήματος, ενώ παράλληλα είναι μια διασκεδαστική ενασχόληση για όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν προβλήματα «μινιατούρες», που είναι πολύ ευχάριστες για μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν να σκέπτονται σωστά και να αποφεύγουν έτσι τα ακατάλληλα «ηλεκτρονικά» και τα αντίστοιχα play stations..!

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, παρουσιάζουμε μια σύνθεση του Ο. Βίρζμπουργ (δυσκολίας 4 αστέρων) από το 1912, η οποία θα σας εντυπωσιάσει. Παίζουν τα λευκά και κάνουν ΜΑΤ σε (3) τρεις κινήσεις.

* Οι απαντήσεις στο θέμα «Επικίνδυνα καρφώματα»: Στο διάγραμμα 1. Πβ3! και 1-0. Στο δεύτερο έχουμε 1. Πγ1 και τα μαύρα εγκατέλειψαν!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org