Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εργα με... «ανάποδες κλίσεις»!

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οπως αποδεικνύεται, κάτι πολύ σάπιο συμβαίνει με την εκτέλεση των δημοσίων έργων στη χώρα μας. Εχουμε και λέμε, λοιπόν, μόνο από την πρόσφατη ειδησεογραφία:

  • Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχτηκε ότι ο παρακηφίσιος συλλεκτήρας ακαθάρτων που κατασκευάστηκε το 1996 είναι άχρηστος, επειδή έχει ανάποδες κλίσεις και άλλες κακοτεχνίες και ότι τώρα θα πρέπει να ξανακατασκευαστεί, με χρήματα βέβαια που θα ξαναπληρώσει ο ελληνικός λαός.
  • Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πρόσθετα κονδύλια 5,5 εκατ. ευρώ για να μπουν κλιματιστικά, εκ των υστέρων, σε 14 συρμούς του μετρό της Αθήνας, επειδή αυτοί παραγγέλθηκαν στην αρχική εργολαβία χωρίς κλιματιστικά!
  • Πριν λίγες μέρες επίσης ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε ελλιπείς σχεδιαστικές επιλογές στην κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων - που κόστισε 2,4 δισ. ευρώ - με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα ηχορύπανσης από τη λειτουργία του!

Γιατί όλα αυτά; Προφανώς γιατί για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και τα δημόσια έργα αποτελούν εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Βασικό κριτήριο επιλογής και υλοποίησής τους δεν αποτελεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά η μεγιστοποίηση του κέρδους των μεγαλοεργολάβων. Γι' αυτό, λοιπόν, και οι... «ανάποδες κλίσεις»!

Ξανά τα ίδια στο βαμβάκι

Οσοι νόμιζαν ότι μετά την προσφυγή της Ισπανίας κατά του κανονισμού της νέας ΚΑΠ για το βαμβάκι και την ακύρωσή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα άλλαζε κάτι προς το καλύτερο, γελάστηκαν.

Η Κομισιόν, ξαναπρότεινε τα ίδια αρνητικά μέτρα για το βαμβάκι που ψηφίστηκαν τον Απρίλη του 2004. Το ύψος των στρεμματικών επιδοτήσεων παραμένει στα ίδια επίπεδα, η συνδεμένη ενίσχυση παραμένει στο 35%, η αποσυνδεμένη στο 65% και το στρεμματικό πλαφόν στα 3.700.000 στρέμματα. Η Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ ανακοίνωσε σχετικά ότι το σύστημα λειτούργησε ικανοποιητικά για το βαμβάκι, όμως η αλήθεια δεν είναι έτσι. Η παραγωγή του 2006 για την Ελλάδα έπεσε στους 900.000 τόνους, ενώ τις προηγούμενες χρονιές ξεπερνούσε τους 1.200.000 τόνους. Και όπως πάει το πράγμα η παραγωγή βαμβακιού θα συρρικνώνεται ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ενώ οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί θα εξαναγκαστούν εκ των πραγμάτων, να σταματήσουν να καλλιεργούν.

Αστεγοι βετεράνοι πολέμων

Με τον καλύτερο τρόπο φαίνεται να τιμούν οι ΗΠΑ τους βετεράνους των πολέμων που εξαπολύουν ανά την υφήλιο, επιφυλάσσοντάς τους την «καλύτερη» μεταχείριση: Το 26% των αστέγων στις ΗΠΑ είναι βετεράνοι, σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης «National Alliance to End Homelessness».

Και όχι μόνο αυτό. Το 2006, 194.254 εκ του συνόλου των 744.313 αστέγων ήταν βετεράνοι, ενώ 495.400 βετεράνοι βρέθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα άστεγοι.

Εάν κάποιος θεωρήσει ότι πρόκειται για το γνωστό θέμα των βετεράνων του Βιετνάμ σφάλλει οικτρά. Η αύξηση οφείλεται σε αυτούς που επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. «Σταδιακά θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης της εκδήλωσης πολύμορφων ψυχικών ασθενειών στους στρατιώτες αυτών των πολέμων» αναφέρει ο Ντάνιελ Τουθ, επικεφαλής του Γραφείου για τα ζητήματα Βετεράνων στην Πενσιλβάνια. Ετσι ήταν όμως πάντα, οι «λεμονόκουπες» στύβονται και μετά πετιούνται...

Με νύχια και με δόντια στο «διάλογο»

Την ώρα που οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων δίνουν τη μάχη για το Ασφαλιστικό στους δρόμους, απαιτώντας όχι μόνο τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) εκλιπαρεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει την πληρωμή των συντάξεων και επιμένει για μια συζήτηση που αναγνωρίζει ότι είναι προσχηματική!

Σε επιστολή της προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομίας, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οδηγείται σε νέα εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για να πληρώσει συντάξεις. Και ζητά τη σύσταση επιτροπής που σε δύο μήνες θα «προσεγγίσει τουλάχιστον» το ύψος και τον τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου, καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα πουληθούν περιουσιακά του στοιχεία. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι ο Γ. Αλογοσκούφης στη Βουλή «αρνήθηκε κάθε συζήτηση» για τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ με ποσοστό από το ΑΕΠ και δηλώνεται ότι η συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ στη συζήτηση καθίσταται... «προβληματική».

Είναι φανερό ότι από τέτοιες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Οσο πιο γρήγορα ανατρέψουν τους συσχετισμούς προς όφελος των αγωνιζόμενων δυνάμεων των ΕΒΕ, τόσο το καλύτερο για τα πραγματικά συμφέροντα και τα δικαιώματά τους.

ΒΙΒΛΙΟ
Λόγια της πλώρης

«Χύθηκε τρελλοβοριάς στο πέλαγο, σήκωσε μεσουρανίς το κύμα. Αφροί κάτασπροι απλώνουνται ολούθε, βουνά ψηλώνουνε και ανοίγουν άβυσσοι. Αθέμελο το νερό, άβουλο, στου ανέμου το θέλημα παραδομένο, κλωθογυρίζει μέσα στα νησιά, δέρνεται και στενάζει απάνω στα χάλαρα, φεύγει στη νοτιά με γοργά πηδήματα» (Γέρακας).

Ενα από τα κλασικά έργα του Αντρέα Καρκαβίτσα, που θεωρείται από τους πιο διαλεκτούς εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Τα «Λόγια της πλώρης» πρωτοεκδόθηκαν το 1899. Είναι ένα βιβλίο της θάλασσας και της βιοπάλης του θαλασσινού της εποχής. Μέσα στο βιβλίο είναι ζωντανοί ο μούτσος, ο ναύτης, οι πραγματικοί εργάτες της θάλασσας. Φυσικά πρόκειται για τη ζωή στη θάλασσα μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής με ζωντανούς ακόμα στην κοινωνική συνείδηση τους θρύλους, τα παλιά παραμύθια, τις δεισιδαιμονίες, τις μαγείες, τα ξόρκια κ.ά., που χαρίζουν το ιδιαίτερο εκείνο χρώμα στο συγκεκριμένο βιβλίο. Από τις σελίδες του ξεπηδούν όμορφες ιστορίες των ναυτικών που έχουν μέχρι και σήμερα διατηρήσει όλη εκείνη την ομορφιά της προσπάθειας του ανθρώπου να αντιμετωπίσει και να νικήσει τη θάλασσα. Μια προσπάθεια, ένας ατέλειωτος μόχθος που αναπτύσσει διαρκώς τον ίδιο τον άνθρωπο. Τον μαθαίνει όλο και περισσότερα από τα μυστικά της από την απρόβλεπτη συμπεριφορά της και άρα τον κάνει όλο και πιο ισχυρό. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μιχαήλ Σαακασβίλι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο «στόχαστρο» των μέχρι πρότινος «συνεργατών» του που πραγματοποίησαν μαζί τη λεγόμενη «επανάσταση των ρόδων» βρέθηκε τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος για να αντιμετωπίσει σημαντικές κινητοποιήσεις προχώρησε στη βίαιη καταστολή τους, στην κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών και άλλων.

Το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ και της ΕΕ, υποστηρικτής της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και της «αποκατάστασης» της ...«δημοκρατίας» σ' αυτήν την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, με μεγάλη απέχθεια για τους κομμουνιστές αναγκάστηκε τελικά να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 5 Γενάρη.

Τα προωθούμενα αντιδραστικά μέτρα στη χώρα, οι επιχειρήσεις πολιτικών διώξεων, οι προσπάθειες εκτόπισης της Ρωσίας από το Νότιο Καύκασο και την εδραίωση εκεί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι μόλις λίγα που μπορεί να αναφέρει κανείς για τον Σαακασβίλι.

Αποτελεί το «πιόνι» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την εδραίωση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων στην περιοχή, αφού η Γεωργία, εκτός από τη γεωπολιτική της θέση με την άμεση γειτνίασή της με τις νότιες περιοχές της Ρωσίας και των σημαντικών ενεργειακών αποθεμάτων της Κασπίας, βρίσκεται σε «κατάλληλο» σημείο για μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράν.


Κ.Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ