Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2»
Μελέτη που προωθεί την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση

«Ισχυροί» δήμοι με νέα διοικητικά όρια κατά το πρότυπο των παλιότερων επαρχιών, οι οποίοι θα μπορούν να ασκούν αποτελεσματικότερα την αντιλαϊκή πολιτική σε τομείς, όπως η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία, είναι η πρόταση σχεδίου μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).

Ο φορέας που έχει συστήσει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) κάνει σαφές ότι η συγκρότηση της νέας διοικητικής δομής θα πρέπει να δημιουργεί δήμους «αποτελεσματικότερους διαχειριστές υπηρεσιών», που σημαίνει την άσκηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων με το λιγότερο δυνατό κόστος. Για το σκοπό αυτό, η μελέτη θεωρεί «περισσότερο επίκαιρο» το αίτημα για φορολογική αποκέντρωση, την επιβολή, δηλαδή, νέων και αυξημένων φόρων σε βάρος των εργαζομένων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι σκοπός της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα σημαντικών κοινωνικών τομέων, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, ώστε να παραδίδονται πιο εύκολα στους επιχειρηματίες.

Θυμίζουμε ότι το ΙΤΑ είναι ένας ιδιωτικός φορέας, εμπνευστής του οποίου είναι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ). Πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό που «έχτισαν» σε αγαστή συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προκειμένου να καταστεί ακόμα πιο ουσιαστικός και πιο αποτελεσματικός ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με όσα αναφέρονταν σε σχετική έκθεση για την ίδρυση του Ινστιτούτου, η αναγκαιότητα ίδρυσής του προήλθε από την ανάγκη να υπάρξει «επιστημονική τεκμηρίωση» σε θέματα, όπως: Τοπική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα των ΟΤΑ, Φορολογική αποκέντρωση κ.ά.

«Να επιβάλλουν φόρους...»

Στόχος - όπως περιγράφεται στη μελέτη - είναι οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν να αποτελέσουν «οικονομικά βιώσιμες» μονάδες, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις πολιτικές που αποφασίζουν οι Βρυξέλλες και τους αναθέτει το κράτος. Με λίγα λόγια, οι σχεδιασμοί για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας έχουν να κάνουν με την καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται ως βασική επιλογή η δήθεν οικονομική αυτοδυναμία των δήμων, η δυνατότητά τους, δηλαδή, να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους. Σε συνδυασμό, μάλιστα, και με τη δυνατότητα συμπράξεων με τους επιχειρηματίες που προκρίνονται ως το μοντέλο λειτουργίας των δήμων για την εκτέλεση έργων και την άσκηση αρμοδιοτήτων, είναι προφανές ότι η πολιτική των νέων «ισχυρών» δήμων θα πλήξει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ως κορωνίδα των «διεκδικήσεών του», έχει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση και πόροι να τις ασκήσει. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ζητούνται και στη μελέτη υποστηρικτικοί μηχανισμοί, ρόλο που αναμένεται να παίξει η εταιρεία «ΔΗΜΟΣ ΑΕ», η οποία θα αναλάβει για λογαριασμό των δήμων τη διαχείριση των χρημάτων του Δ' ΚΠΣ.

Τα κριτήρια

Η μελέτη θεωρεί την επιλογή της επαρχίας ως την προσφορότερη χωρική μονάδα, καθώς προσδιορίζει μία ομοιογένεια στα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των μελών της. «Υπήρχαν περίπου 150 - 200 επαρχίες», σημειώνεται, «είναι ρεαλιστικό να υπολογιστεί ένας αριθμός νέων ενοτήτων με προσπάθεια να διατηρηθούν τα ιστορικά όρια των επαρχιών». Παράλληλα, προτείνεται να διατηρηθούν τα όρια των νομών, με ενδεχόμενη εξαίρεση της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ενώ αποκλείονται, εκτός πιθανά ακραίων περιπτώσεων, οι μετακινήσεις δήμων από διοικητική περιφέρεια σε διοικητική περιφέρεια.

Τα κριτήρια που σύμφωνα με το ΙΤΑ πρέπει να συνυπολογιστούν για τη χάραξη των ορίων των νέων δήμων είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά και αναπτυξιακά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρά τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2»(2008-04-15 00:00:00.0)
«Χειροκρότησαν» τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις(2007-12-30 00:00:00.0)
Συναινούν στον αντιδραστικό «Καποδίστρια 2»(2007-12-07 00:00:00.0)
Πρωταγωνιστεί στην εφαρμογή του «Καποδίστρια 2»(2007-10-02 00:00:00.0)
Στρώνουν κι άλλο χαλί στη δράση του κεφαλαίου(2006-06-08 00:00:00.0)
Προσηλωμένοι στους δήμους - επιχειρήσεις(2006-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ