Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Ανεμοστρόβιλος και κατολισθήσεις

Καταστροφές σε καλλιέργειες στην Κρήτη

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε χθες το Βαρθολομιό της Ηλείας, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν πολύ σοβαρές ζημιές. Το πέρασμά του κράτησε περίπου δυο λεπτά και παρέσυρε σκεπές, καμινάδες μέχρι και ηλιακούς θερμοσίφωνες, καθώς και δέντρα, κυρίως ελαιόδεντρα.

Επιπρόσθετα, κατολισθήσεις σημειώθηκαν χθες και προχθές στα χωριά Λέπρεο, Σμέρνα, Καλύδωνα, Αρτέμιδα και Πλατιάνα της Ηλείας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες και σε ορισμένες περιπτώσεις χώματα και πέτρες να φτάσουν μέχρι και τις αυλές των σπιτιών. Παρά το γεγονός ότι το κύμα των έντονων βροχοπτώσεων υποχωρεί από το βράδυ, ο κίνδυνος κατολισθήσεων πάντα ελλοχεύει, καθώς η απουσία της βλάστησης αδυνατίζει την απορροφητικότητα της γης. Σύμφωνα με επιστήμονες γεωλόγους του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν καταγραφεί περίπου 450 σημεία όπου η διάβρωση του εδάφους ευνοεί το φαινόμενο της κατολίσθησης, εκ των οποίων τα 50 μοιάζουν να είναι και τα πιο επίφοβα επειδή βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Στην Κρήτη

Προβλήματα δημιούργησε για μια ακόμη φορά στο νομό Ηρακλείου, και συνολικά στην Κρήτη, η χθεσινή βροχόπτωση. Σε αρκετές περιπτώσεις προκλήθηκαν καταστροφές σε καλλιέργειες, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε απέραντες λίμνες, κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε αρκετά σημεία κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε κυρίως σε περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, πλήττοντας κύρια ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Ενδεικτικά σε Δήμο Κόφινα, Δήμο Αρκαλοχωρίου, στο χωριό Ασήμι οι ζημιές καταγράφονται στο 90%, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ