Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις για τον Δ. Σολωμό

«Ποίηση: Λόγος και τέχνη - Δεκαπέντε μαθήματα για τον Διονύσιο Σολωμό», τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ιδρυμα - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, που φέρει το όνομα του αξέχαστου ποιητή Τάκη Σινόπουλου, σε συνεργασία με το δήμο Ν. Ιωνίας και τον Ιωνικό Σύνδεσμο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται για τα 150 χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή.

Εισηγητές των μαθημάτων είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές, μελετητές της λογοτεχνίας και λογοτέχνες: Π. Μαστροδημήτρης (22/10, «Διονύσιος Σολωμός: Η ζωή του»). Μ. Μερακλής (5/11, «Σολωμός και νεοελληνική παράδοση»). Κ. Μπαλάσκας (19/11, «Σολωμός και Εικοσιένα»). Ευρ. Γαραντούδης (3/12, «Σολωμός και Επτάνησα»). Γ. Δάλλας (17/12, «Η ποιητική του Σολωμού»). Τ. Καραγεωργίου (14/1, «Ο άλλος Σολωμός: Η γυναίκα της Ζάκυθος»). Κ. Στεργιόπουλος (28/1, «Η ενδιάμεση και η ώριμη περίοδος από τον "Λάμπρο" στους "Ελεύθερους Πολιορκημένους"»). Ε. Λιαροπούλου (11/2, Η ώριμη περίοδος: "Ο Κρητικός"»). Λ. Κούσουλας (18/2, «Σολωμός - Ελευθερία και γλώσσα»: «Διάλογος»). Στ. Ροζάνης (25/2, «Ο Σολωμός και τα σύγχρονά του αισθητικά και ιδεολογικά ρεύματα»). Γ. Κεντρωτής (17/3, «Σολωμός και Ιταλία. Η Ιταλική παραγωγή»). Ευρ. Γαραντούδης (31/3, «Ο Σολωμός στην ποίηση των άλλων»). Δ. Δημηρούλης (14/4, «Ο Σολωμός και η κριτική»). Γ. Ανδρειωμένος (5/5, «Ο Σολωμός και το έθνος»). Γ. Παπαθεοδώρου (19/5, «Σολωμός και αριστερά. Αποστολάκης - Βάρναλης: Η διαμάχη»).

Παράλληλα, στις 3/11 (10.30 π.μ.) στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Νέας Ιωνίας (Πατρ. Ιωακείμ 4), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ο Σολωμός σήμερα». Θα μιλήσουν οι: Στ. Ζουμπουλάκης, Στ. Ράμφος, Α. Πολίτης, Δ. Καψάλης. Επιμέλεια ανθολογίου Δ. Σολωμού: Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Θα ακολουθήσει παρουσίαση της «Γυναίκας της Ζάκυθος» από τον Χάρη Βρόντο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ