Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δικαίωμα η επαγγελματική εκπαίδευση

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ

Τα προβλήματα λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ, των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών τους φέρνει, για μια ακόμα φορά, για συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Πρωτούλης προς τον υπουργό Παιδείας.

«Σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται στη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ, τόσο αυτών που ανήκουν στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) όσο και αυτών που ανήκουν στον ΟΑΕΔ. Στα ΙΕΚ του ΟΕΕΚ και του ΟΑΕΔ οι σπουδαστές πληρώνουν δίδακτρα 367 ευρώ και 295 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για τους μετανάστες σπουδαστές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης τα δίδακτρα είναι διπλάσια. Επίσης, οι σπουδαστές πληρώνουν επιπλέον τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης», σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, και συνεχίζει: «Στους σπουδαστές δεν παρέχεται μειωμένο εισιτήριο συγκοινωνιών, πληρώνουν επιπλέον τα συγγράμματα που τους προτείνει η κάθε σχολή ξεχωριστά καθώς επίσης και τις φωτοτυπίες που αντικαθιστούν συνήθως τα βιβλία.

Οσον αφορά στις σπουδές, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διδακτέα ύλη. Πρακτική άσκηση δεν κάνουν όλοι οι σπουδαστές, ενώ όταν αυτή πραγματοποιείται δεν τηρείται κανένα ασφαλιστικό και εργασιακό δικαίωμα, ενώ οι μισθοί είναι κάτω από αυτό που προβλέπουν οι κλαδικές ΣΣΕ. Παράλληλα, οι καθηγητές των δημόσιων ΙΕΚ είναι στην πλειοψηφία τους ωρομίσθιοι και οι μισθοί τους καταβάλλονται ακανόνιστα και μία φορά το χρόνο», αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ΙΕΚ. Πιο συγκεκριμένα, αν προτίθεται να καταργήσει τα δίδακτρα, παρέχοντας δωρεάν συγγράμματα στους σπουδαστές και μειωμένο εισιτήριο συγκοινωνιών καθώς και να εξασφαλίσει πρακτική άσκηση των σπουδαστών πάνω στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μονιμοποιώντας παράλληλα τους καθηγητές που διδάσκουν στα ΙΕΚ.

Σημειώνεται ότι η ΚΝΕ, μέσα από μια πλατιά εξόρμηση στους χώρους της κατάρτισης, βρέθηκε από την αρχή της χρονιάς κοντά στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ με περιοδείες στελεχών της Οργάνωσης και καθημερινές εξορμήσεις, συζητώντας με τους σπουδαστές και νέους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για το δικαίωμά τους σε υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση, δουλιά με δικαιώματα, ελεύθερο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ