Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο ΣΥΝ για τον «Καποδίστρια 2»

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον «Καποδίστρια 2» προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Οι θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμπίπτουν τόσο στο αντιλαϊκό περιεχόμενο (τομείς κοινωνικής πρόνοιας όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση), όσο και στη μορφή που θα πάρει ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας (μείωση των δήμων, των νομαρχιών και των περιφερειών).

Το ΚΚΕ θεωρεί πως ο «Καποδίστριας 2» θα φέρει πολλά δεινά για τους εργαζόμενους. Αυτό που σχεδιάζουν είναι να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση, ως αρμοδιότητες, σημαντικούς κοινωνικούς τομείς όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Και έτσι επιδιώκουν να διασπάσουν τον ενιαίο χαρακτήρα τους, να τους κατηγοριοποιήσουν ταξικά και να διευκολύνουν την παράδοσή τους στα χέρια των επιχειρηματιών.

Μπροστά, λοιπόν, σε αυτά τα σχέδια, η θέση του ΣΥΝ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ας δούμε συγκεκριμένα. Ο Ευ. Αποστόλου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για τα θέματα Αυτοδιοίκησης, την περασμένη βδομάδα στην «Αυγή», σημείωνε: «Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι πρέπει η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας να προσαρμοστεί σε ένα σύστημα όπου το κεντρικό κράτος θα περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνει πράξη την αποκέντρωση». Κράτος επιτελείο, λοιπόν, και «αποκέντρωση» με πέρασμα αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση. Ακριβώς αυτό που λέει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Το στέλεχος του ΣΥΝ γίνεται ακόμα πιο σαφές σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη ΑΥΓΗ»: «Οι δήμοι της περιφέρειας είναι αναγκαίο να ανασυγκροτηθούν, προκειμένου να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, τη δυνατότητα παροχής ικανοποιητικών υπηρεσιών και αναπτυξιακής παρέμβασης, την ανταγωνιστικότητά τους (...) με εσωτερική αποκέντρωση, θεσμούς, πόρους και αρμοδιότητες που θα διασφαλίζουν τη συμμετοχή και των πιο μικρών κοινοτήτων».

Μα, σήμερα, ήδη, αυτά τα προσχήματα δε χρησιμοποιούν δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για να συνεργαστούν με επιχειρηματίες και να παραχωρήσουν αρμοδιότητες στο μεγάλο κεφάλαιο;

  • Στο όνομα της «αναπτυξιακής παρέμβασης» δεν υπέγραψε σύμβαση ο δήμος Τρικάλων (ΝΔ) πριν από περίπου ένα χρόνο, με εταιρεία για την προμήθεια και εγκατάσταση σε χώρο του δήμου, συστήματος που θα υλοποιεί πρόγραμμα «τηλεπρόνοιας», ύψους 105.000 ευρώ που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι; Μήπως αυτό δε λέγεται εμπορευματοποίηση της Υγείας;
  • Στο όνομα της «δυνατότητας παροχής ικανοποιητικών υπηρεσιών» δεν είχε ζητήσει ο δήμος Ελευσίνας (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) να ενταχθεί στα προγράμματα Συμπράξεων με ιδιώτες για να τους παραχωρήσει χώρους στάθμευσης και ολοκλήρωση πάρκων;
  • Στο όνομα της «βιωσιμότητας» δεν απολύονται εργαζόμενοι από δημοτικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα στο Ιλιον (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) που έμειναν στο δρόμο 24 εργαζόμενοι των οποίων δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις; Ή στο Μενίδι (ΠΑΣΟΚ) που απολύθηκαν 445 συμβασιούχοι εργαζόμενοι;

Εκτός από τα παραπάνω, στο άρθρο του στελέχους του ΣΥΝ υπάρχει και μια φράση - κλειδί. Μιλά για «ανακατανομή μέσα από το θεσμικό διάλογο κράτους - Αυτοδιοίκησης, κατά τρόπον ώστε (...) κανείς να μην επιβάλλει αυθαίρετα φορολογικά βάρη, χωρίς προηγούμενο διάλογο με τους πολίτες». Αυτό, λοιπόν, που έχει σημασία είναι ο διάλογος. Αν υπάρχει, τότε μπορούν ελεύθερα να φορολογούνται οι εργαζόμενοι, για να ενισχύονται οι επιχειρηματίες.

Ο ΣΥΝ γνωρίζει ότι ο «Καποδίστριας 2» έχει αντιλαϊκούς στόχους. «Χειροκροτεί», όμως, αυτή την εξέλιξη και κάνει συγκεκριμένη πρόταση ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ