Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διπλό το λαϊκό «ΟΧΙ»

Με διαφορετικό όνομα αλλά με ακέραιο το αντιδραστικό του περιεχόμενο το άλλοτε «ευρωσύνταγμα», ως «μεταρρυθμιστική συνθήκη» πλέον, οδηγείται τάχιστα προς έγκριση από την άτυπη σύνοδο των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ μεθαύριο στη Λισαβόνα. Εχοντας μεσολαβήσει δύο χρόνια απ' όταν, το 2005, το «ευρωσύνταγμα» δεχόταν τα ραπίσματα των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας μέσω δημοψηφισμάτων, έγινε προσπάθεια με την αλλαγή του ονόματός του να ξεπεραστούν οι όποιοι σκόπελοι για την υιοθέτησή του από τα κράτη - μέλη, ώστε να ενισχυθεί ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ευρωένωσης των μονοπωλίων.

Με τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη» η ΕΕ υιοθετεί τη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που αποτυπώνεται στο δόγμα του προληπτικού πολέμου. Στο όνομα της «προστασίας των πολιτών» από την «τρομοκρατία» παρέχεται ένα πρώτης τάξεως άλλοθι στο κεφάλαιο για να κατατρομοκρατεί τους λαούς. Ακόμα, εντείνεται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, με την ενίσχυση των στρατιωτικών επεμβάσεων σε τρίτες χώρες. Εκχωρούνται περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών στα διακρατικά όργανα της ΕΕ, για παράδειγμα επαφίεται στο Συμβούλιο της ΕΕ η απόφαση για επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και της ελεύθερης κυκλοφορίας τους! Καταργείται το βέτο και καθιερώνεται η μέθοδος της ειδικής πλειοψηφίας, προς όφελος των πιο ισχυρών κρατών - μελών για όλα τα ζητήματα, θίγοντας την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία των χωρών της ΕΕ. Χαρακτηριστική περίπτωση, η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας στο πεδίο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας (Europol, Eurojust), στο όνομα αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Επιταχύνεται έτσι η ολοκλήρωση ενός ευρωενωσιακού νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει ακόμη πιο πολύ τα όποια λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, θωρακίζοντας τα ευρωμονοπώλια και ενισχύοντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Το αντιδραστικό και επιζήμιο για τους λαούς περιεχόμενο της «μεταρρυθμιστικής συνθήκης» είναι υπαγορευμένο, διαμορφωμένο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση της αντιδραστικής και επιζήμιας για τα λαϊκά συμφέροντα φύσης της ίδιας της ΕΕ. Είναι βήμα προς την πολιτική ενοποίηση και τη δημιουργία συνθηκών να δρα πιο αποφασιστικά ως ιμπεριαλιστικό κέντρο. Το λαϊκό «ΟΧΙ» πρέπει να είναι διπλό προς τη Συνθήκη και προς την ΕΕ και τη συνολική πολιτική της. Εξυπακούεται και προς όσους υιοθετούν και προωθούν αυτή την πολιτική, όπως στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που όχι μόνο έχουν αποδεχτεί τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη» αλλά και επιχειρούν με εκβιασμούς να εκμαιεύσουν τη λαϊκή συναίνεση, με τον ισχυρισμό ότι τυχόν απόρριψή της θα είναι επιζήμια για την ενότητα και παραπέρα ενοποίηση της Ευρώπης. Μα κάτι τέτοιο θα είναι κέρδος για τους λαούς και τα συμφέροντά τους. Οσο για τον ΣΥΝ, κατά καιρούς αποδέχεται ή απορρίπτει τις διάφορες ευρωενωσιακές συνθήκες, στηρίζει όμως με συνέπεια την πηγή παραγωγής τους, την ίδια την ΕΕ, την πορεία ενοποίησης της οποίας και υποστηρίζει.

Η «μεταρρυθμιστική συνθήκη» διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ζοφερό αύριο για τους λαούς της Ευρώπης. Χρέος δικό τους να την αντιπαλέψουν όπως και κάθε συνθήκη που υπονομεύει το παρόν και το μέλλον τους. Στο στόχαστρό του το εργατικό λαϊκό κίνημα και στην Ελλάδα πρέπει να «κλειδώσει» τη φιλομονοπωλιακή ευρωενωσιακή πολιτική. Η πάλη εναντίον της είναι πάλη υπέρ όλων όσα αξίζει, δικαιούται να απολαμβάνει η εργατική λαϊκή οικογένεια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ