Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αδιαφορούν και για τις δικαστικές αποφάσεις

Επιστολή εντυπωσιασμού από τη Γραμματεία Καταναλωτή για τις παράνομες και καταχρηστικές τραπεζικές επιβαρύνσεις

Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν οι τραπεζίτες τις δικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι από τους όρους των συμβολαίων τους για τη χορήγηση δανείων είναι παράνομοι και καταχρηστικοί. Την ίδια στιγμή επιστολή έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γ. Οικονόμου στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, με την οποία, ουσιαστικά, παρακαλεί τις τράπεζες να απαλείψουν από μόνες τους κάποιους από αυτούς τους όρους πριν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

Είναι ολοφάνερο πως η επιστολή του κυβερνητικού αξιωματούχου αποβλέπει αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων, αφού για τις τράπεζες είναι εντελώς άνευ ουσίας. Αλλωστε, οι διοικήσεις τους, αξιοποιώντας το καθεστώς ασυδοσίας που τους έχει προσφερθεί από νόμους και ρυθμίσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν υπολογίζουν τίποτα, αλλά εδώ και χρόνια κατακλέβουν κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος υποχρεώνεται να γίνει πελάτης τους. Απόδειξη, η όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών όλα τα τελευταία χρόνια. Η άποψη για τις επικοινωνιακού χαρακτήρα μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ενισχύεται και από το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, οι τράπεζες με δεδομένα τα υπερκέρδη που συσσωρεύουν και τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν εξασφαλίσει, στοχεύοντας στην αύξηση του πελατολογίου τους, ήδη ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην άμβλυνση ορισμένων από τις κραυγαλέες πρακτικές που εφαρμόζουν και έχουν να κάνουν κυρίως με τις προμήθειες για τραπεζικές εργασίες και την επιβολή τόκων.

Οι όροι που κρίθηκαν παράνομοι και καταχρηστικοί μεταξύ άλλων αφορούν τον τρόπο χρέωσης της χρήσης των πιστωτικών καρτών, τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε μεγαλύτερη αύξηση του επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες από αυτή που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μια σειρά από προμήθειες - χαράτσια για διάφορες τραπεζικές εργασίες. Το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει έμφαση σε τέσσερις από τους όρους αυτούς και συγκεκριμένα:

  • Αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης που αναφέρεται στο λογαριασμό.
  • Χρέωση προμήθειας 1,40 ευρώ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου.
  • Εξοδα «αδράνειας» από 0,60-1 ευρώ το μήνα για λογαριασμούς κατάθεσης που μένουν ακίνητοι για περισσότερο από 18 μήνες.
  • Κλιμακωτή χρέωση από 3 μέχρι 20 ευρώ σε ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ