Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προγραμματικό» πλαίσιο αντιλαϊκής επίθεσης

Επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να κάνει ο Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας αύριο τις προγραμματικές δηλώσεις, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι πρόκειται για «μονόδρομο» για την οικονομία και το λαό.

Στην αυριανή ομιλία του ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις γνωστές προτεραιότητες της κυβέρνησης, επικαλούμενος ταυτόχρονα το αποτέλεσμα των εκλογών ως «σαφή λαϊκή εντολή» για γρήγορη εφαρμογή τους. Ακριβώς γι' αυτό θα προσπαθήσει να εξωραΐσει τον αντιδραστικό και ταξικό χαρακτήρα των δρομολογημένων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, προβάλλοντας τον σαθρό ισχυρισμό ότι «ωφελούν όλους και πρώτα και κύρια τους οικονομικά ασθενέστερους». Προς τούτο θα δώσει έμφαση στην υλοποίηση των υποσχέσεων για τις παροχές - κοροϊδία (αυξήσεις σε συντάξεις ΟΓΑ, ΕΚΑΣ, καθιέρωση εθνικής σύνταξης, δημιουργία ταμείου κοινωνικής συνοχής κ.ο.κ.), σε μια προσπάθεια να φορέσει φιλολαϊκές μάσκες στην κυρίαρχη πολιτική.

Η αναφορά στις «μεταρρυθμίσεις» θα είναι μάλλον γενικόλογη, ενώ παραμένει ερωτηματικό αν θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους (π.χ. για το «διάλογο» στο Ασφαλιστικό). Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί από την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων η εικόνα μιας γενικευμένης επίθεσης κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Σαφώς, όμως, ο Κ. Καραμανλής θα συμπεριλάβει την «επίλυση» του Ασφαλιστικού, την «αναβάθμιση» της Παιδείας, τη «μεταρρύθμιση» του ΕΣΥ, τις τομές στη διοικητική δομή της χώρας («Καποδίστριας 2»), τη συνταγματική μεταρρύθμιση στις κυβερνητικές προτεραιότητες για τη νέα κυβερνητική θητεία. Παράλληλα, θα στείλει το μήνυμα ότι «αναβολές και καθυστερήσεις» είναι επιζήμιες.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένο στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που τους ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η διαμάχη για την εξουσία στην «αντιπολιτευτική» τακτική. Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα, η κυβέρνηση επιθυμεί μια συναινετική επί της ουσίας στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ταυτόχρονο «έλεγχο» των κομματικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων. Οι φραστικές καταγγελίες και οι αντιπολιτευτικές κορόνες είναι αναμενόμενες και μέσα στο παιχνίδι. Ενδεικτική του τρόπου που αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι η χτεσινή δήλωση του Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος αφού επανέλαβε το γνωστό στερεότυπο «δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά τους», συμπλήρωσε: «Ευχόμαστε να ξεπεράσουν σύντομα το πρόβλημα που έχουν, γιατί δε θέλουμε σε καμία περίπτωση αυτό το πρόβλημα να έχει επιπτώσεις στην πολιτική και κοινοβουλευτική λειτουργία». Επεξηγώντας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δε θέλει «να υπάρχει ένας διαγκωνισμός ποιος θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ένταση, ποιος θα πολώσει περισσότερο για τις εντυπώσεις. Αυτό δεν το θέλουμε γιατί δεν είναι καλό για τη δημοκρατία». Ταυτόχρονα, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου στο όνομα του να μην «υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας». Γι' αυτό ο νέος εκλογικός νόμος «πρέπει να δίνει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, ώστε να σχηματίζεται ισχυρή κυβέρνηση».

Αναφορικά με τη σημερινή εκλογή του Δ. Σιούφα στη θέση του προέδρου της Βουλής, ο Λ. Ζαγορίτης αρνήθηκε ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη βοήθεια του ΛΑ.Ο.Σ., λέγοντας ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα υπερψηφίσει την επιλογή στο πρόσωπο του κ. Σιούφα, ο οποίος είναι παλιός, έμπειρος κοινοβουλευτικός, ξέρει απ' έξω και ανακατωτά τη Βουλή και θα είναι πολύς καλός πρόεδρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ