Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος

Με τον καθιερωμένο αγιασμό έγινε χτες η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εκλέχτηκαν από τις τελευταίες εκλογές. Πριν τον αγιασμό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έστειλε επιστολή στο προεδρείο της Βουλής ζητώντας την κατάργηση του θρησκευτικού τύπου του όρκου. Στην επιστολή τονίζεται:

«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας και υπέρ της πλήρους κατοχύρωσης του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας. Στα πλαίσια αυτά έχει προτείνει και την κατάργηση του θρησκευτικού τύπου του όρκου, όπου και αν αυτός προβλέπεται, μεταξύ άλλων και για την ορκωμοσία των βουλευτών. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη συνολική αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ χτες, όπως έκαναν και στο παρελθόν, δεν ακολούθησαν το τελετουργικό του θρησκευτικού όρκου.

Οι βουλευτές του Συνασπισμού, αντιδρώντας στο θρησκευτικό όρκο, επέλεξαν να μην παρίστανται στην αίθουσα της Ολομέλειας όσο διαρκούσε η δοξολογία και εισήλθαν όταν ήρθε η στιγμή της ανάγνωσης του όρκου από τον εκτελούντα χρέη προέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα. Κατά την ορκωμοσία της προηγούμενης Βουλής οι βουλευτές του ΣΥΝ είχαν επιλέξει την αποχώρηση.

Επίσης, αρνήθηκαν να ορκιστούν θρησκευτικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη και Ν. Σηφουνάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ