Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ακόμα μια φορά

1. Κάθε τέσσερα χρόνια η κάλπη περιμένει τη μοιραία χειρονομία μας. Αν ο ψηφοφόρος είναι ικανός, θα καταθέσει αυτό που πραγματικά του συμβαίνει. Αν είναι έρμαιο του θεάματος και της φτηνής ρητορείας, παρασύρει και τους άλλους σε μια νέα πτώση που έχουν εξασφαλίσει προκαταβολικά οι τεχνικοί της εξουσίας.

2. Παρελθόν και μέλλον του Καραμανλή καίγονται και ο ίδιος, αντί να σκύψει πάνω από το χάλι του να δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, συσκοτίζει την κατάσταση απορρίπτοντας την πραγματικότητα. Στο επικίνδυνο παιχνίδι του, εκτός από τη μασκαράτα των υποψηφίων του, γνωστών για την πνευματική καχεξία τους, σέρνει και ιχνηλάτες πιθήκους ικανούς να τον οδηγήσουν στο μονοπάτι του εκβιασμού που πρέπει να διασχίσει αν επιθυμεί να ξαναδεί πρωθυπουργία. Πιστεύει ότι όλοι είμαστε από το ίδιο μέταλλο, εκτός από αυτόν, που δεν κάνει τίποτε άλλο για το καλό μας από το να αντιγράφει τους τρόπους των Ιταλών ηγεμόνων. Χάρη σ' αυτούς, παραμερίζει τη λογική και ακολουθεί το ένστικτο. Λίγο ακόμα και θ' αρχίσει να πιστεύει πως αποτελεί μέρος ενός θεϊκού σχεδίου που δοκιμάζει, στη μικρή μας πατρίδα, την πίστη των πολιτών μέσα από μια σειρά καταστροφές. Ο Καραμανλής θεωρεί πως η φιλοδοξία του είναι το σήμα κατατεθέν του πεπρωμένου μας, πως η μνήμη πρέπει επειγόντως ν' αποσυρθεί από τη ζωή μας δίνοντας τη θέση της στο θλιβερό έργο της κυβέρνησής του.

3. Σ' αυτή την αναμέτρηση, ο Γιωργάκης είναι σκέτο ...ατύχημα και όσοι τον ψηφίσουν θα το κάνουν για λόγους οίκτου και μόνο. Οι σύμβουλοί του τον έχουν καρφώσει στη μέση της αρένας και τον έχουν κάνει να πιστέψει πως όταν ανοίξουν οι σιδερένιες πόρτες, αντί για λιοντάρια, που μέρες τώρα τον περιμένουν υπομονετικά, θα ξεχυθεί ο λαός να τον στέψει. Εύχομαι να μπει στο ρόλο του νεομάρτυρα, να έχει κάποιο ιδεολόγημα για ν' αντέξει.

4. Σ' αυτές τις εκλογές προκάλεσε αίσθηση ο ναρκισσισμός του Συνασπισμού. Σε άλλες εποχές θα προσλαμβάναμε αυτή την εμφάνιση σαν αστείο χωρίς βάθος. Ο Αλαβάνος εγκαινίασε με το ύφος του έναν ιδιότυπο και αγχώδη «αντιδικομματισμό» απέναντι στους κομμουνιστές, στην προσπάθειά του να κρύψει τις προθέσεις του για μια θέση στον αντεστραμμένο κόσμο.

5. Ακόμα μια φορά Κόκκινοι, ακόμα μια φορά ενάντια στη θάλασσα της ηλιθιότητας που θέλουν να μας ρίξουν, ενάντια στις φιλάνθρωπες οικογένειες που πλησιάζουν τους πυροπαθείς, ενάντια στο μικροαστισμό που αναδεικνύεται σε επίσημη θρησκεία του Νεοέλληνα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ