Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το ψήφισμα για τις πυρκαγιές και η θέση του ΚΚΕ

Associated Press

Στο απυρόβλητο αφήνει τις πραγματικές αιτίες των δασικών πυρκαγιών που σημειώνονται στη χώρα μας, το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το οποίο εκφράζεται μεταξύ άλλων η αντίθεση στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ενώ κάνει λόγο για την προστασία του περιβάλλοντος και της Αρχαίας Ολυμπίας. Ας δούμε, αναλυτικά, τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ σχετικά με το ψήφισμα.

  • Το ΚΚΕ θεωρεί ότι βασική αιτία των πυρκαγιών είναι η εμπορευματοποίηση της γης και η ένταξη των δασών στην οικονομία της αγοράς, που αποτελούν βασική αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η αιτία αυτή δεν αναφέρεται καθόλου στο ψήφισμα, αλλά παραπλανητικά και αποπροσανατολιστικά αναφέρονται κυρίως άλλες αιτίες, όπως η αλλαγή του κλίματος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ανθρώπινη αμέλεια, η ανεπαρκής εφαρμογή των νόμων κ.ο.κ.

Οι πυρκαγιές στη χώρα μας δεν οφείλονται κυρίως σε ανθρώπινη αμέλεια, αλλά σε συνειδητούς εμπρησμούς που προωθούν την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και των δασών. Η πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας, που λένε ότι το 62% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς και το 38% από τυχαία γεγονότα. Επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός ότι τις χρονιές που γίνονται εκλογές οι πυρκαγιές υπερδιπλασιάζονται, επειδή τα κόμματα του δικομματισμού υπόσχονται νομιμοποίηση των παράνομων αλλαγών στη χρήση της δασικής γης, για να υφαρπάξουν ψήφους.

Οσον αφορά στην ανεπαρκή εφαρμογή των νόμων που απαγορεύουν την παράνομη οικοδόμηση σε καμένες εκτάσεις, επισημαίνουμε ότι στη χώρα μας νόμιμα έχουν οικοδομηθεί καμένες και μη δασικές εκτάσεις.

  • Το ΚΚΕ συμφωνεί με τη χρησιμοποίηση πόρων του ταμείου αλληλεγγύης και άλλων χρηματοδοτικών κοινοτικών μέσων. Ομως το ψήφισμα δε ζητά πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων των καμένων περιοχών, αλλά την «ανακούφισή» τους, έννοια στην οποία μπορούν να ενταχθούν και τα ψίχουλα της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Το ΚΚΕ διαφωνεί με τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού άμεσης επέμβασης, επειδή τέτοιοι μηχανισμοί εντάσσονται σε λογικές ασύμμετρων απειλών, στις οποίες η ΕΕ έχει εντάξει και τις φυσικές καταστροφές. Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων, υπεύθυνοι θα πρέπει να είναι οι μηχανισμοί κάθε κράτους που θα ενισχύονται αν χρειαστεί από αντίστοιχους μηχανισμούς άλλων κρατών, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και τρίτων, όπως έγινε και στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα.
  • Για την αναχαίτιση της μείωσης του πληθυσμού στην ύπαιθρο, που θα φυλά τα δάση, το ψήφισμα προτείνει «νέες διαφοροποιημένες πηγές εισοδήματος για τον αγροτικό πληθυσμό, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές, και να αναπτύξουν τις απαραίτητες εκσυγχρονιστικές υποδομές, ούτως ώστε να ελκύσουν βιώσιμο τουρισμό και βιώσιμες υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές». Με απλά λόγια, προτείνεται σαν λύση η νέα ΚΑΠ και ιδιαίτερα το κεφάλαιο της «διαφοροποίησης» για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, ο οποίος εμπορευματοποιεί τα δάση.
  • Στο ψήφισμα υπάρχει μεγάλη ασάφεια στον τρόπο λειτουργίας της Εθελοντικής Δράσης Πολιτικής Προστασίας, με κίνδυνο ο εθελοντισμός να λειτουργεί αυτόνομα, σε σχέση με την αντίστοιχη αρμόδια κρατική υπηρεσία, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μέσω του εθελοντισμού και ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, να κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Το ΚΚΕ πιστεύει στον εθελοντισμό, ο οποίος θα είναι ενταγμένος στο γενικότερο σχεδιασμό της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας. Ο εθελοντισμός αυτός σε καμία περίπτωση δε θα απαλλάσσει από τις ευθύνες της την αρμόδια κρατική υπηρεσία, η οποία θα έχει την ευθύνη αξιοποίησης και του εθελοντισμού.

«Οι παρατηρήσεις μας αυτές, όπως και άλλες ουσιαστικές προτάσεις μας, που απορρέουν από τη γενικότερη θέση του κόμματός μας για το περιβάλλον - τονίζει στο «Ρ» ο Γ. Τούσσας - δεν περιέχονται στο ψήφισμα, γι' αυτό το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία».

«Το ΚΚΕ - καταλήγει ο Γ. Τούσσας - αγωνίζεται ενάντια στις δασοκτόνες συνταγματικές αλλαγές που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αναθεώρηση του άρθρου 24 και συνεχίζει η ΝΔ με την προτεινόμενη νέα αναθεώρηση. Γι' αυτό δεν μπορούσε παρά να ψηφίσει τη σχετική παράγραφο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, παρά την αντίθεσή του στις δυνατότητες παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θεμελιακά εσωτερικά ζητήματα της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ