Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλει ενίσχυση των επενδύσεων στην περιφέρεια

Την ανάπτυξη των πόλεων που είναι συνδεδεμένες με αγροτικές περιοχές μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και την εξασφάλιση υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος, δηλαδή μέσα από την εκμετάλλευση του φυσικού και παραγωγικού τους πλούτου από επιχειρηματικά συμφέροντα, «βλέπει» και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επισημάνσεις του συλλογικού οργάνου για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, γίνεται λόγος για την ανάγκη περιβαλλοντικής διαχείρισης για την επίτευξη, ανάμεσα σε άλλα, της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας! Η δε προστασία του περιβάλλοντος μνημονεύεται (ουσιαστικά υποθηκεύεται) μόνο εφόσον αυτή εξυπηρετεί τους παραπάνω στόχους...

Ειδικά για τη χωρική ενότητα Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίων Νήσων, ο βασικός στόχος που τίθεται από το ΕΣΠΑ είναι: «Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης για πραγματική σύγκλιση με αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης, ανάδειξη και προώθηση υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός άξονας που συγκροτείται γύρω από τα κύρια αστικά κέντρα της»!

Είναι προφανές ότι ο στόχος που παρατίθεται βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τα σχέδια ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές περιοχών, που παρουσίασαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Το στόχο αυτό υπηρετούν και οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ για αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας, με μείωση των δήμων και θεσμοθέτηση μητροπολιτικών συνεργασιών.

Εδώ και χρόνια η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ πρεσβεύει τη δημιουργία ισχυρότερων τοπικών μηχανισμών, που θα μπορούν - μέσα και από τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας επιβολής φόρων - να ασκήσουν αυτού του είδους την «ανάπτυξη» που ξεπουλά τα πάντα, από αρμοδιότητες μέχρι τον περιβαλλοντικό πλούτο, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικά στις επισημάνσεις της ΚΕΔΚΕ, το Γενάρη του 2006, σχετικά με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΕΣΠΑ, υπογραμμίζεται η ανάγκη «ενίσχυσης της ελκυστικότητας των μικροπεριφερειών της χώρας για επενδύσεις και απασχόληση». Ως μικροπεριφέρεια ορίζεται μια «ανθρωπογεωγραφική ενότητα μεγέθους μεσαίου νομού που έχει ισχυρό αστικό κέντρο και επαρκή αγροτική ενδοχώρα». Δηλαδή όπως εξηγούν - μια περιοχή που έχει μια πόλη ως «πόλο ανάπτυξης» διασυνδεμένη με αγροτική περιοχή. Η περιοχή αυτή, με ευθύνη των τοπικών αρχών της, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει ένα «ολοκληρωμένο μέσο-μακροχρόνιο Πρόγραμμα Αστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή ένα πρόγραμμα αναζωογόνησης και οικονομικής διαφοροποίησης της αγροτικής περιοχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους(2021-07-30 00:00:00.0)
Διεκδικεί έργα υποδομών για την πόλη(2016-06-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-04-12 00:00:00.0)
Ο «Καποδίστριας 2» μοιράζει το ...πακέτο(2007-11-25 00:00:00.0)
Να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα στη χώρα μας(2004-05-05 00:00:00.0)
Ανησυχία ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης(2000-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ