Πρόκειται για τους εκπροσώπους του πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου «World Trade Center Group» και Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στην περιοχή, έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας.
Ο όμιλος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, εκπροσωπήθηκε σε υψηλότατο επίπεδο, από τον αντιπρόεδρό του, David H. Lee, ενώ συνοδευόταν από τον Γ. Ταμπάκη, γενικό διευθυντή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στις ΗΠΑ, τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου Κορέας και μια σειρά εκπροσώπους κατασκευαστικών ομίλων, με κατεύθυνση τις ξενοδοχειακές υποδομές.
Η ομάδα των επενδυτών επισκέφτηκε το λιμάνι του Κατάκολου, ολόκληρη την περιοχή της Ζαχάρως και τη λίμνη Καϊάφα, την αρχαία Ηλιδα, ενώ δεν παρέλειψαν φυσικά να επισκεφτούν και την αρχαία Ολυμπία. Οι ξένοι επενδυτές κατά τη διήμερη επίσκεψή τους - η οποία καλύφθηκε εκτενώς και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τον τοπικό Τύπο - μεταξύ 22 και 23 Αυγούστου - πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τον υφυπουργό Οικονομικών Χρ. Φώλια, τον πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων κ. Κοκκώση.
Τα σχέδιά τους, πραγματικά ...μεγαλεπήβολα για την ...ανάπτυξη της περιοχής, όπως ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού του Κατάκολου, ώστε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες ελλιμενισμού πλοίων, το στήσιμο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή, ακόμη και την κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην αρχαία Ολυμπία. Η σκέψη για την κατασκευή ενός τέτοιου τσιμεντένιου μεγαθηρίου, στον ιερό χώρο του ελληνισμού, από μόνο του συνιστά ύβρη τέτοιου μεγέθους, που οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών θα έπρεπε να την αποκλείσουν εξαρχής, πριν καν αυτή διατυπωθεί. Αντίθετα, όμως, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας, Αγγ. Αγγελόπουλος, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στις 22 Αυγούστου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δε νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιος που θα πει να μη γίνει. Οποιος το κάνει θα τον καταγγείλω για μικροπολιτική, αφού θέλει να πάει την Ηλεία πίσω»...
Την επόμενη μέρα, οι ξένοι επιχειρηματίες έδωσαν συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασαν πιο συγκεκριμένα το τι θέλουν να κατασκευάσουν στην περιοχή. Είπε, λοιπόν ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου: «Η πρώτη φάση της κατασκευής περιλαμβάνει τα οικοδομήματα σχετικά με το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, το οποίο είναι το κτίριο μαζί με την υποδομή για το συνεδριακό κέντρο. Το δεύτερο είναι κατασκευές και οικοδομήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία, όπως είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και εκτάσεις για γκολφ».
Οι επενδυτές συνέδεσαν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, τόσο με τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Καλαμάτας, αλλά και με τον δυτικό οδικό άξονα της Πελοποννήσου και την Ιόνια Οδό, αφού όπως είπαν όλα αυτά τα έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε θα ξεκινήσουν σύντομα να κατασκευάζονται, θα φέρουν την περιοχή πιο κοντά στην Αθήνα αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια και μελλοντικά με την Κεντρική Ευρώπη.
Οπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, η κατασκευή όλων των παραπάνω προϋποθέτει την ύπαρξη τεράστιων εκτάσεων γης, φυσικά αποχαρακτηρισμένων ως προς τη χρήση τους. Διότι πολυτελή ξενοδοχεία, τσιμεντένιοι ουρανοξύστες, γήπεδα γκολφ, και οποιοδήποτε άλλο τερατούργημα σκοπεύουν να χτίσουν στην περιοχή, φυσικά και δεν μπορούν να χτιστούν, ούτε ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, ούτε σε βοσκοτόπια και φυσικά ούτε ανάμεσα στα, καμένα πια, πυκνά δάση της Ηλείας...