Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Η επόμενη μέρα...

Μεγάλες οι καταστροφές που αποκαλύπτει η υποχώρηση των πυρκαγιών

Παρά τη γενική υποχώρηση, ορισμένα μέτωπα παρέμεναν επικίνδυνα και χτες

ICON

Παρά τη γενική υποχώρηση, ορισμένα μέτωπα παρέμεναν επικίνδυνα και χτες
Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ.--

Στο φως έρχονται μέρα με τη μέρα τα στοιχεία που συνθέτουν την τραγωδία στο νομό Ηλείας: Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε χτες η Νομαρχία - εκτός από τους 44 νεκρούς, που είναι ήδη γνωστοί - 3.500 είναι άστεγοι, ενώ καταστράφηκαν 2.000 σπίτια και αποθήκες. Επίσης δε γλίτωσαν από τις φλόγες 300 επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, σκευαστήρια κ.ά.).

Η έκταση της φωτιάς ξεπερνά τα 870.000 στρέμματα γης, εκ των οποίων τα 540.000 στρέμματα ήταν δάσος και δασική έκταση και τα 330.000 στρέμματα καλλιεργήσιμη γη. Από τα 9 εκατ. ελαιόδεντρα έχουν γίνει στάχτη τα 4.150.000, καθώς επίσης και χιλιάδες στρέμματα αμπελιού και σταφίδας. Περισσότερα από 20.000 γιδοπρόβατα έχουν καεί και μαζί με αυτά το 80% περίπου των βοσκότοπων. Επίσης, από τους 22 δήμους του νομού Ηλείας η πυρκαγιά έπληξε τους 16, καθώς και τις υποδομές τους. Στις πυρόπληκτες περιοχές το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σε πολλά σημεία εκτεταμένες ζημιές, ενώ ακόμα 50 περίπου χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και νερό.

Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών. Και ο κίνδυνος των πλημμυρών και των κατολισθήσεων είναι κάτι παραπάνω από ορατός με τις πρώτες βροχές σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Με βάση αυτή την εικόνα, η οποία όσο συνεχίζουν οι πυρκαγιές να κατακαίουν τον τόπο γίνεται ακόμα πιο άσχημη, καταλαβαίνει κανείς την τεράστια οικονομική, κοινωνική, οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η Ηλεία.

Αναζωπύρωση σε δυο μέτωπα

Εκατοντάδες χιλιάδες έκτασης γης έχουν γίνει στάχτη

Eurokinissi

Εκατοντάδες χιλιάδες έκτασης γης έχουν γίνει στάχτη
Οι πυρκαγιές που ήταν σε εξέλιξη κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά της Ηλείας και οι οποίες βρίσκονταν σε ύφεση, από χτες το απόγευμα αναζωπυρώθηκαν και συνέχισαν με γοργούς ρυθμούς το καταστροφικό τους έργο. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά στην περιοχή Μάτεσι με κατεύθυνση το Παλαιόκαστρο ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης των χωριών Παλαιόκαστρο, Σαρακίνι, Κρυονέρι, Ατσίχολος, Βλαχοράφτης. Οι κάτοικοι ωστόσο αρνήθηκαν να τα εγκαταλείψουν. Η φωτιά κατευθύνονταν προς τα χωριά της Καρύταινας.

Μέχρι αργά το βράδυ, η φωτιά κατευθύνονταν προς τα χωριά της Καρύταινας, ενώ ούτε τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στην περιοχή κατάφεραν να την περιορίσουν σημαντικά. Επίσης, το άλλο σοβαρό μέτωπο ήταν αυτό στην περιοχή της Θεισόας με κατεύθυνση το Κοτύλιο Αρκαδίας. Το μέτωπο της φωτιάς εκτεινόταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και λίγο μετά τις 9 το βράδυ πέρασε και στο νομό Αρκαδίας.

Αντιπαράθεση χωρίς ντροπή πάνω στα αποκαΐδια

Και ενώ η μάχη με τις φλόγες και την καταστροφή συνεχιζόταν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε μια ανελέητη αντιπαράθεση χωρίς ίχνος ντροπής πάνω στα αποκαΐδιά για το ποιος θα χειριστεί τις διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποδίδει τις οικονομικές αποζημιώσεις απευθείας από τις τράπεζες, παρακάμπτοντας τις νομαρχίες και τους δήμους, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση - αίτηση, «βγήκαν τα μαχαίρια» για το ποιος θα κρατά την «κάνουλα» των ρουσφετιών: Η κυβέρνηση ή η νομαρχία Ηλείας που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Συνωστισμός δημιουργήθηκε στα καταστήματα των τραπεζών για τα επιδόματα των πυροπλήκτων

ICON

Συνωστισμός δημιουργήθηκε στα καταστήματα των τραπεζών για τα επιδόματα των πυροπλήκτων
Χτες παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή και κομφούζιο στις τράπεζες, στις οποίες έφτασαν πυρόπληκτοι αλλά και επιτήδειοι για να παραλάβουν τα προβλεπόμενα ποσά. Είναι χαρακτηριστικό, πως τόσο τοπικοί παράγοντες, όσο και στελέχη τραπεζών, κατήγγειλαν την παρουσία ανθρώπων που, είτε ήταν άσχετοι με πυρόπληκτες περιοχές, είτε προσέγγισαν δεύτερο και τρίτο τραπεζικό κατάστημα. Ο λόγος γίνεται για το ποσό των 3.000 ευρώ, για το οποίο απαιτείται μία υπεύθυνη δήλωση και πήραν μέχρι την πρώτη μέρα της διάθεσής του περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης για την οικονομική ενίσχυση πυροπαθών κατοίκων για το 2007, αυτή θα διατεθεί ως εξής:

  • Η οικονομική ενίσχυση των 3.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους, προσαυξανόμενου με 1.000 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες και για κάθε άτομο με αναπηρία.
  • Η οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ κατά νοικοκυριό, για αντικατάσταση οικοσκευής (κύριες κατοικίες και δευτερεύουσες) και άμεσα έξοδα επισκευής κατοικιών.
  • Οικονομική ενίσχυση 8.000 ευρώ σε άτομα που εξαιτίας της πυρκαγιάς υπέστησαν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη που οδηγεί σε αναπηρία 67% και άνω.

Χιλιάδες σπίτια καμένα και άστεγους άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα

Associated Press

Χιλιάδες σπίτια καμένα και άστεγους άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ