Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ
Παραμένει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης

Η φωτιά κατέκαιγε και χτες εκτάσεις σε Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Εύβοια, Ιωάννινα και Λακωνία

Καθώς οι φλόγες υποχωρούν, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής. Μαζί και οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες...

ICON

Καθώς οι φλόγες υποχωρούν, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής. Μαζί και οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες...
Στη ...συμμαχία των καιρικών φαινομένων απέδωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Ν. Διαμαντής τη σχετική ύφεση που παρουσιαζόταν χτες το πρωί στα μέτωπα των πυρκαγιών. Κατά τη διάρκεια της πρωινής ενημέρωσης, ανέφερε πως σε αρκετές φωτιές είχε οριοθετηθεί η περίμετρός τους. Στην ουσία, για έκτη μέρα, η πύρινη λαίλαπα κατέκαιγε εκτάσεις στην Ηλεία, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία, στην Εύβοια, στα Ιωάννινα και τη Λακωνία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η μεγάλη περίμετρος του συνόλου των πυρκαγιών παρουσίαζε ιδιαίτερη δυσκολία στη διαχείρισή της, γιατί αρκετά τμήματα ήταν σε δύσβατα σημεία και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι πιθανός για αρκετές μέρες. Μάλιστα, το απόγευμα η Πυροσβεστική ενημέρωνε πως αρκετές πυρκαγιές παρουσίαζαν δραστηριότητα και αυξημένη ένταση, στις εστίες που δεν είχαν κατασβεστεί πλήρως, η οποία οφειλόταν στις υψηλές θερμοκρασίες, λόγω της ώρας, και στους τοπικούς ανέμους.

Στην Ηλεία

Στο νομό Ηλείας δεν υπήρχαν το πρωί ενεργά μέτωπα και οι δυνάμεις επικεντρώνονταν στην κατάσβεση επιμέρους εστιών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις εστίες που υπάρχουν σε Πλουτοχώρι και Μάτεσι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικεντρώθηκαν στην περιοχή του Αλφειού ποταμού στο μέτωπο από Μάτεσι προς Μπαρδάκι Αρκαδίας. Ομως, το απόγευμα, η φωτιά στην Ανδρίτσαινα παρουσίασε έξαρση σε δύο μέτωπα, ένα στο χωριό Μάτεσι και με κατεύθυνση προς το Παλαιόκαστρο και το δεύτερο στη Θεισόα με κατεύθυνση το Κοτύλι.

Στην Εύβοια

Μαζί με το δάσος κάηκαν και εκατομμύρια λιόδεντρα, πηγή επιβίωσης για πολλούς από τους κατοίκους της Πελοποννήσου

Eurokinissi

Μαζί με το δάσος κάηκαν και εκατομμύρια λιόδεντρα, πηγή επιβίωσης για πολλούς από τους κατοίκους της Πελοποννήσου
Στην Εύβοια, η πυρκαγιά στον Μίστρο ήταν σε εξέλιξη και παρουσίαζε δυσκολία στην αντιμετώπισή της από τις επίγειες δυνάμεις, διότι εξελισσόταν σε δύσβατη και απροσπέλαστη περιοχή. Επιχειρούσαν τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Η πυρκαγιά στη Σέτα ήταν σε σχετική ύφεση, ενώ στους Στουπαίους - Βαρελαίους το ενεργό μέτωπο της φωτιάς είχε εγκλωβιστεί σε χαράδρα.

Επίσης, πυρκαγιά μαινόταν στο βουνό Ολυμπος κοντά στο χωριό Γυμνό. Στα Κάψαλα, στις ανεμογεννήτριες, πλήρωμα πυροσβεστικού οχήματος, που αποτελούνταν από δύο συμβασιούχους πυροσβέστες στην προσπάθειά τους για την κατάσβεση φωτιάς στην έναρξή της, δέχτηκε επίθεση από άγνωστο άτομο με αποτέλεσμα να αναστείλουν την επέμβασή τους. Ετσι, η φωτιά επεκτάθηκε, αλλά ελέγχθηκε αργότερα από περισσότερες επίγειες δυνάμεις. Το συμβάν ερευνάται απ' την Αστυνομία.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Υπό έλεγχο τέθηκε χτες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στους πρόποδες του Παγγαίου και από την οποία κινδύνευε κατοικημένη περιοχή, αλλά και ένα στρατόπεδο. Η φωτιά δεν πρόλαβε να πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς αμέσως επενέβησαν για να τη σβήσουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο.

Επίσης, για την κατάσβεσή της προσέτρεξαν κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσά τους μέλη και στελέχη του ΚΚΕ από την Ελευθερούπολη και την Καβάλα. Στη Φλώρινα, η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στο Αγκαθωτό συνέχισε και χτες να καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στην περιοχή επιχειρούσαν πέραν των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και ελικόπτερα.

Στα Ιωάννινα, σε εξέλιξη ήταν η πυρκαγιά στο Αργυροχώρι και στο Δίκορφο. Ιδιαίτερα στο Δίκορφο εξελισσόταν σε μεγάλο υψόμετρο προς το Μιτσικέλι. Σε κατάσταση ύφεσης έκαιγε η φωτιά στον Πάρνωνα στη Λακωνία, ενώ επικίνδυνη ήταν η εστία στο χωριό Αγριανή. Στην Αρκαδία η πυρκαγιά της Μεγαλόπολης ήταν σε σχετική ύφεση. Απειλητική ήταν η εστία στο Ισαρι.

Στη Μεσσηνία οι πυρκαγιές έκαιγαν με σχετική ύφεση. Στον Ταΰγετο δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα, αλλά γινόταν κατάσβεση επιμέρους εστιών. Σε μερικό έλεγχο ήταν οι πυρκαγιές σε Κατσαρό, Φίλια, Μερόπη, Ακοβο, Πεύκο, Καρνάσι, ενώ ρίψεις νερού από εναέρια μέσα γίνονταν στο φαράγγι Ριντόμου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 24 Αυγούστου μέχρι χτες, διακριβώθηκαν 52 περιπτώσεις εμπρησμών. Συνελήφθησαν 73 άτομα (41 για εμπρησμό από αμέλεια, 28 από πρόθεση και 4 για απόπειρα με πρόθεση). Σε διαδικασία προανάκρισης είναι ακόμα 24 περιπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ