Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Πύρινες λαίλαπες

ΡΩΜΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΜΟΣΧΑ.-- Εκατοντάδες παρέμειναν και χτες τα πύρινα μέτωπα που αποτρεφρώνουν χιλιάδες εκτάρια δασικής γης σε νότια Ιταλία, Ρωσία και Πορτογαλία.

Δεκάδες εστίες φωτιάς στον ιταλικό νότο έχουν προκαλέσει ήδη το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και αποτέφρωσαν τουλάχιστον 2.500 εκτάρια δασικής έκτασης. Χειρότερες είναι οι πυρκαγιές στη Μεσίνα της Σικελίας, όπου χτες ανέλαβε ρόλο πυρόσβεσης και ο στρατός. Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε για την «κλιμάκωση πρωτοφανούς εγκληματικής δράσης εμπρηστών», ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας επέρριψε την ευθύνη στη μαφία και στους οικοπεδοφάγους για τις πάνω από 30 εστίες φωτιάς στη Σικελία...

Το ίδιο 24ωρο, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως μόνο χτες συνεχίζονταν ανεξέλεγκτα 106 εστίες φωτιάς που είχαν έως το απόγευμα αποτεφρώσει 4.000 εκτάρια δασικής έκτασης σε Τούβα, Μπουργιάτα, Γιακούτα, Αρμουρ, Νίντζνι, Νοβκόραντ και Ριατζνίν. Από την αρχή του καλοκαιριού, έχουν εκδηλωθεί στη Ρωσία 12.870 πυρκαγιές που έχουν κάνει στάχτη 986.000 εκτάρια δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης!

Ασχημη είναι η εξέλιξη των πυρκαγιών και στην Πορτογαλία, όπου οι φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτα σε τρία μέτωπα στο Περνιτζέμ στα περίχωρα της μεσαιωνικής πόλης (προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς) Σίντρα, μόλις 19 χλμ. από τη Λισαβόνα.

Τέλος, πυρκαγιά αναφέρθηκε χτες και στη δασική έκταση στο Μάτσου Πίτσου του Περού, δίχως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να απειλείται ο εκεί αρχαιολογικός χώρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ