Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου και ο Ολυμπος!
  • Θύμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας το «βουνό των θεών», που έχει κηρυχτεί μνημείο της φύσης από την ΟΥΝΕΣΚΟ
  • Σχεδιάζουν ένα τεράστιο τουριστικό θέρετρο έκτασης 1.000 στρεμμάτων σε υψόμετρο 1.500 μέτρων

Μια έκταση 1.000 στρεμμάτων, κοντά στην κορυφή του Ολύμπου, παραχωρείται στο ξένο κεφάλαιο για επιχειρηματική - τουριστική εκμετάλλευση! Ρωσικός επιχειρηματικός όμιλος θα χτίσει εκεί, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, στη θέση «Γελαδαριές», έξι χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Καρυά, σ' ένα χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ένα υπερπολυτελές παραθεριστικό θέρετρο, πολλαπλών δράσεων, για να το χαίρονται οι έχοντες μεγάλο βαλάντιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ - πολλές φορές αναφέρθηκε, σχετικά, η Αλέκα Παπαρήγα - ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ξεπουλήματος του Ολύμπου, όπως και άλλων ορεινών όγκων, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Και οι Ρώσοι «επενδυτές» δεν ήρθαν από μόνοι τους στον Ολυμπο, αλλά ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν κρύβει πως θέλει να «βγάλει στο σφυρί» ό,τι όμορφο και πολύτιμο υπάρχει στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνης Πάλλη -Πετραλιά, στην περιοδική έκδοση «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ», που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας, στις οποίες ανέφερε ότι «υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για τους Ρώσους επενδυτές και προκύπτουν πολλές ευκαιρίες για τις ρωσικές επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα του τουρισμού».

Τοποθεσία ΜΠΕΧΤΕΣΙ Καρυάς, όπου ορκίστηκαν οι πρώτες αντάρτικες ομάδες Ολύμπου του ΕΛΑΣ
Τοποθεσία ΜΠΕΧΤΕΣΙ Καρυάς, όπου ορκίστηκαν οι πρώτες αντάρτικες ομάδες Ολύμπου του ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει κατατεθεί από το ρωσικό όμιλο, το θέρετρο στον Ολυμπο, που αποβλέπει στην προσέλκυση τουριστών 12 μήνες το χρόνο, θα περιλαμβάνει:

  • Ξενοδοχείο 5 αστέρων με 100 δωμάτια
  • Ξύλινα σαλέ (75 μονοκατοικίες και 150 μπανγκαλόου)
  • Ρεστοράν, ρεστοράν-μπαρ, καφετερία, αίθουσα μπιλιάρδου, μπόουλινγκ, κλαμπ, καζίνο, καταστήματα, «σπα», πισίνα
  • Χιονοδρομικό διάδρομο έκτασης 32 στρεμμάτων περίπου
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, γήπεδο του γκολφ
  • Κάμπινγκ για 60 θέσεις
  • Καλοκαιρινό θέατρο, όπου θα γίνεται και το φεστιβάλ Ολύμπου
  • Αθλητικό εξοπλισμό για ενοικίαση
  • Στάβλο για το σταβλισμό αλόγων τα οποία θα διατίθενται για έφιππες περιηγήσεις μέσα από συγκεκριμένα μονοπάτια στον καταπράσινο Ολυμπο
  • Χώρο με άγρια ζώα που θα κινούνται ελεύθερα για να τα βλέπουν οι επισκέπτες

Η έκταση που παραχωρείται ανήκει στο δημόσιο και σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όταν πρόκειται για δημιουργία σταθερών τουριστικών εγκαταστάσεων, ο αρμόδιος φορέας για να ζητηθεί χρήση παραχώρησης είναι ο ΕΟΤ, ο οποίος, με τη σειρά του, ζητά την παραχώρηση της έκτασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Δασικής Πολιτικής.

Και για την άλλη πλευρά του Ολύμπου, και συγκεκριμένα μέσα στον Εθνικό Δρυμό, υπάρχουν ανάλογες επενδυτικές προτάσεις
Και για την άλλη πλευρά του Ολύμπου, και συγκεκριμένα μέσα στον Εθνικό Δρυμό, υπάρχουν ανάλογες επενδυτικές προτάσεις
Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω έκταση έχει τοπογραφηθεί και έχει, ήδη, υποβληθεί αίτημα στο Δασαρχείο Ελασσόνας, στο οποίο υπάγεται η περιοχή, κι έχει γίνει πράξη χαρακτηρισμού που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες.

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εφόσον ο ΕΟΤ πάρει το «πράσινο φως» από το αρμόδιο υπουργείο, θα εκχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης της έκτασης σε ιδιώτη και εν συνεχεία πρέπει να συσταθεί εταιρεία εκμετάλλευσης. Η «επένδυση» στο τελικό της στάδιο υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα δε με τους «επενδυτές» είναι σε θέση να την ολοκληρώσουν σε διάστημα ενός έτους, από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο θα δώσει την τελική συγκατάθεσή του.

Υπέρ της «επένδυσης» τάσσεται η διοίκηση της Κοινότητας Καρυάς, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι, στις μέρες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε «μεσάζοντα» του ιδιωτικού κεφαλαίου, βοηθώντας το στην κερδοσκοπική «επέλασή» του, σε βάρος της φύσης και των ανθρώπων. Μάλιστα, ο κοινοτάρχης, Αν. Δάσσιος, εμφανίζεται κατενθουσιασμένος, ισχυριζόμενος ότι το «ξεπούλημα του Ολύμπου» αποτελεί «θεάρεστη πράξη», καθώς συμβάλλει στην «ανάπτυξη» της περιοχής και θ' αποβεί προς το συμφέρον των κατοίκων της! Και για να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να προλάβει τις αντιδράσεις των συγχωριανών του για το «έγκλημα» που συντελείται στο «βουνό των θεών», υπόσχεται ότι η Κοινότητα θα λαμβάνει το 25% επί των κερδών των «επενδυτών» και, πέραν της τουριστικής και οικονομικής «ανάπτυξης», η λειτουργία του θέρετρου θα εξασφαλίσει και θέσεις εργασίας για τους κατοίκους, καθώς κατόπιν συμφωνίας με το ρωσικό όμιλο, από τις 250 θέσεις εργασίας που προβλέπονται, οι 150 τουλάχιστον θα καλυφθούν από ντόπιους.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αφού επισημαίνει ότι εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει το λαό του νομού πως διάφοροι επιχειρηματίες (ντόπιοι και ξένοι) ορέγονται να αρπάξουν κομμάτια - φιλέτα του Ολύμπου, του Κίσαβου και άλλων ορεινών όγκων της Θεσσαλίας, προκειμένου να στήσουν ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα τους φέρουν νέα κέρδη, εγκληματώντας σε βάρος του περιβάλλοντος, καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και τα σχέδια παράδοσης του Ολύμπου στους επιχειρηματίες που κάνει ο κοινοτάρχης Καρυάς, ζητώντας το άμεσο σταμάτημά τους, και καλεί την κυβέρνηση και τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας να μην επιτρέψουν τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης και καμίας άλλης έκτασης και να σταματήσουν αυτά τα σχέδια.

Και υπογραμμίζει: «Ο Ολυμπος, οι ορεινοί όγκοι, τα δάση, οι ακτές και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον ανήκουν σε όλο το λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον Ολυμπο και στα άλλα βουνά. Κανένας αποχαρακτηρισμός δημόσιας γης (δασικής και μη), καμία αλλαγή χρήσης γης. Να επανέλθουν στο δημόσιο ακόμα και με δήμευση περιοχές που έχουν καταπατηθεί. Μέτρα από την πολιτεία για τη δασοπροστασία και πυροπροστασία. Αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, αλλά και των νέων σε Ολυμπο και Κίσαβο».

Καταλήγοντας η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της Καρυάς «να μην ξεγελαστούν από τα όσα τους λένε για ανταλλάγματα κάποιες θέσεις εργασίας και κάποια χρήματα που θα πέσουν στην περιοχή ως αντάλλαγμα για την παράδοση του Ολύμπου στους επιχειρηματίες. Εχουν χρέος μαζί με όλους μας να διαφυλάξουν το φυσικό περιβάλλον που κατοικούν, την ακεραιότητα του Ολύμπου που ανήκει σε όλο το λαό.

Καλεί γενικότερα τους κατοίκους του Νομού Λάρισας, τους μαζικούς φορείς, οικολογικές, φυσιολατρικές και ορειβατικές ομάδες του Νομού Λάρισας, να αντιδράσουν αποφασιστικά σ' αυτή την προκλητική μεθόδευση.

Καλεί, επίσης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τις Νομαρχιακές Επιτροπές των άλλων κομμάτων, να πάρουν ξεκάθαρη θέση καταδίκης και εναντίωσης στα σχέδια παράδοσης του Ολύμπου στους ιδιώτες».

Κι άλλες «επενδύσεις»

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο η ρωσική «επένδυση» που απειλεί τον Ολυμπο. Ανάλογη «τουριστική αξιοποίηση» προγραμματίζεται και σε άλλη πλευρά του βουνού, με την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου και άλλων «τουριστικών υποδομών».

Ο δρόμος άνοιξε με την, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με βάση την οποία επιτρέπεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Σπαρμού - Βρυσοπούλες, που οδηγεί σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, στην «καρδιά» του ψηλότερου βουνού της χώρας.

Το χιονοδρομικό κέντρο θα αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου στρατιωτικού, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων που ανήκει στο στρατό και δόθηκε από την Εκκλησία. Να σημειώσουμε, δε, ότι αυτή η «παρέμβαση» θα γίνει εντός του ευρύτερου χώρου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και μέσα στα όρια της προστατευόμενης περιοχής από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Natura 2000». Παρεμβάσεις, δε, «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» έχουν γίνει, ήδη, από τη δυτική πλευρά του βουνού, προς την Πιερία, την οποία επισκέπτονται πάνω από 110.000 άνθρωποι το χρόνο και καταγράφονται, κατά μέσο όρο, 10.000 διανυκτερεύσεις στα τέσσερα καταφύγια της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ