Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να σταματήσει ο σχεδιασμός εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Ολυμπο και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας

Από πρόσφατη κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων
Από πρόσφατη κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων
Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός εγκατάστασης επιχειρηματικών ανεμογεννητριών στον Ολυμπο και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας, που μετατρέπουν την Ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα και καταστρέφουν το περιβάλλον, απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, καθώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιταχύνουν την έγκριση αιτημάτων επιχειρηματικών ομίλων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε διάφορες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταϊκών, με τη συναίνεση επί της ουσίας της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των δημοτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, μετά τις βουνοκορφές των Αγράφων και του Ασπροποτάμου, που ήδη γίνονται εργασίες τοποθέτησης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί την εγκατάσταση ιδιωτικών ανεμογεννητριών στον Ολυμπο, που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα έξι βουνά και τόπους της Ελλάδας που είναι παγκόσμιας σημασίας η προστασία του, αργότερα στον Κίσσαβο και στο Πήλιο.

Ετοιμάζει το «έδαφος» για εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα σε δασικές εκτάσεις, κοντά στα χωριά Καλλιπεύκη και Καρυά, στα νότια του εθνικού δρυμού Ολύμπου, στους βόρειους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου, στη θέση Τούμπα Ελασσόνας, ενάμισι τετραγωνικό χιλιόμετρο από περιοχή NATURA, στο όρος Γκονταμάνι και κοιλάδα Ροδιάς.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας (ΝΔ) και οι δημοτικές αρχές Τεμπών (ΝΔ) και Ελασσόνας (ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ), που γνωμοδοτούν θετικά για ΜΠΕ και στηρίζουν την υλοποίηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ, σιωπούν ακόμα και μπροστά στην άλωση του Ολύμπου από τους επιχειρηματικούς ομίλους που ετοιμάζουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών που προωθείται στα βουνά της Θεσσαλίας, καθώς δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι' αυτό και το φυσικό περιβάλλον.

Σημειώνει τέλος πως «σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε Ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τον αέρα, τον ήλιο. Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org