Παρασκευή 27 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Με αποφασιστικότητα γιόρτασε την 26η Ιούλη

Ο Ραούλ Κάστρο, εκτελών χρέη Προέδρου της χώρας, δεύτερος Γραμματέας του ΚΚ Κούβας και επικεφαλής των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, λίγο πριν ανέβει στο βήμα

Associated Press

Ο Ραούλ Κάστρο, εκτελών χρέη Προέδρου της χώρας, δεύτερος Γραμματέας του ΚΚ Κούβας και επικεφαλής των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, λίγο πριν ανέβει στο βήμα
ΚΑΜΑΓΟΥΕΪ.--

Πάνω από 100.000 Κουβανοί συμμετείχαν στις χτεσινές εκδηλώσεις για την 54η επέτειο της επίθεσης στο στρατόπεδο της Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγο ντε Κούβα στις 26 Ιούλη 1953, όταν μια χούφτα επαναστατών, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο επιτέθηκαν στο στρατόπεδο της Μονκάδα, με σκοπό να ξεσηκωθεί ο κουβανικός λαός ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Από τη Νίκη της Επανάστασης, η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει καθιερωθεί ως εθνική γιορτή και γιορτάζεται με μια σειρά εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Μιλώντας στους δεκάδες χιλιάδες Κουβανούς και στους συμμετέχοντες της επίθεσης στο στρατόπεδο της Μονκάδα, μέλη και στελέχη του ΚΚ Κούβας, της κυβέρνησης, των μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων, των Ενοπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Εσωτερικών, ο Κουβανός Αντιπρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, υπογράμμισε ότι οι γενικές εκλογές του 2008 στις ΗΠΑ θα σηματοδοτήσουν το τέλος της θητείας του Τζορτζ Μπους και το τέλος της ανεύθυνης και επικίνδυνης κυβέρνησης. Τόνισε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει αυτήν την παράλογη, παράνομη και αποτυχημένη πολιτική ή να δεχτεί την ειρήνη και να συζητήσει υπό ίσους όρους με την Κούβα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σταματήσει να είναι αλαζονική και δεχτεί να συζητήσει πολιτισμένα, τότε είναι ευπρόσδεκτη, αλλιώς, η Κούβα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την εχθρική της πολιτική για άλλα 50 χρόνια αν είναι απαραίτητο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις συναλλαγές των Κουβανών στο εξωτερικό που πολλές φορές θέτουν περιορισμούς στην εξασφάλιση τροφίμων και φαρμάκων που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες των Κουβανών. Υπογράμμισε την άρνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να έχει η Κούβα πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες αλλά και τις απαγορεύσεις ταξιδιών από και προς την Κούβα τόσο για τον αμερικανικό λαό όσο και για τον κουβανικό.

Καταλήγοντας, ο Ρ. Κάστρο δήλωσε με έμφαση ότι τους τελευταίους μήνες παρακολουθεί κανείς μια αυξημένη αποφασιστικότητα και ωριμότητα του κουβανικού λαού και εμπιστοσύνη στο ΚΚ Κούβας, προσθέτοντας ότι παρά τις δυσκολίες, και την περιπέτεια του ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, προχωρούν μπροστά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν σχέδια αντικουβανικών ομάδων για επιθέσεις στην Κούβα, οι οποίοι μάλιστα απέστειλαν μήνυμα για την 26η Ιούλη χαιρετίζοντας τον κουβανικό λαό και υπογραμμίζοντας ότι δίνουν και αυτοί τη δική τους μάχη από τις φυλακές.

Σχολιάζοντας με το γνωστό κυνικό του τρόπο, ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ, την ομιλία του Ρ. Κάστρο, ισχυρίστηκε ότι «ο μόνος πραγματικός διάλογος τον οποίο έχει ανάγκη, είναι αυτός με τους Κουβανούς», που δήθεν στερούνται την ελευθερία τους.

Πρώτοι απόφοιτοι Αμερικανοί γιατροί

Η Κούβα εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στην προσφορά αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο χώρο της Ιατρικής. Πέρα από τους πάνω από 30 χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς και υγειονομικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δεκάδες χώρες, στην ίδια την Κούβα, στη Λατινοαμερικανική Σχολή της Ιατρικής που ιδρύθηκε το 1998, σπουδάζουν χιλιάδες φοιτητές από 24 χώρες του κόσμου (Λατινική Αμερική, Αφρική και ΗΠΑ). Προχτές έγινε και η τρίτη αποφοίτηση 2.100 ξένων φοιτητών, ανάμεσά τους και οι πρώτοι 8 φοιτητές από τις ΗΠΑ, προερχόμενοι από φτωχές οικογένειες που ολοκλήρωσαν δωρεάν τις σπουδές τους στην Κούβα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπαν ότι πέρα από τις σπουδές έμαθαν «τι σημαίνει προσφορά στον άνθρωπο και ότι η Ιατρική δεν είναι επιχείρηση». Σημείωσαν επίσης ότι έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους, αφού στις ΗΠΑ οι σπουδές αυτές στοιχίζουν 200 χιλιάδες δολάρια. Στη συγκεκριμένη σχολή φοιτούν επίσης άλλοι 100 νέοι από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ