Τρίτη 24 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Προς νέες διαπραγματεύσεις;

ΜΟΣΧΑ.--

Την επιθυμία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια νέα Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) το φθινόπωρο εξέφρασε χτες η Ρωσία, τη στιγμή που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτιμούσε από το Βερολίνο ότι υπάρχουν ακόμα «πιθανότητες να βρεθούν αποδεκτές συμφωνίες» για τη Ρωσία και τις χώρες του ΝΑΤΟ, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφαξ».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο, ότι «θα επιθυμούσαμε το καθεστώς του ελέγχου των όπλων να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Οι επαφές θα συνεχιστούν».

Νωρίτερα πάντως, ο Αντόν Μαζούρ, επικεφαλής για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «για τον εκσυγχρονισμό της Συνθήκης». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη για περίοδο 150 ημερών, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε απορρίψει στα μέσα της βδομάδας πρόταση του ΝΑΤΟ για σύγκληση ειδικής συνόδου για να συζητηθεί η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις και είχε προτείνει την αντικατάσταση ή και την αναπροσαρμογή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ