Εργο της Εύας Διβάρη από την έκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος |
«Την "Art Athina" διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ). Συμμετείχαν μόνο 15 από τις 100 και πλέον ελληνικές γκαλερί (μετά από επιλογή) και 21 από χώρες του εξωτερικού. Τιμώμενη χώρα η Ρωσία με τις "σημαντικότερες" (κατά τους διοργανωτές) γκαλερί της χώρας... Συνυπήρχαν η ευρηματικότητα στις μορφές, βασισμένη σε μια στέρεη καλλιτεχνική παιδεία, με ένα χυδαίο αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, που έφθασε μάλιστα να προσπαθεί να γελοιοποιήσει το γνωστό σοβιετικό μνημείο για την Οκτωβριανή Επανάσταση».
«Η "Art Athina", έκθεση 4 ημερών, εμπορική έκθεση, με εισιτήριο για το κοινό ΚΑΙ για τους καλλιτέχνες(!!!) που επιχορηγήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, με 200.000 ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ του συλλογικού φορέα των 5.000 εικαστικών καλλιτεχνών, του ΕΕΤΕ, προκειμένου να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του, μεγάλες εκθέσεις με ανοιχτές προσκλήσεις, επιστημονικά συνέδρια, συνεργασία με καλλιτεχνικές ενώσεις στο εξωτερικό, διεθνείς διοργανώσεις, λειτουργικά έξοδα, εξυπηρέτηση κοινού κλπ.!!!)».
Εργο της Κάλιας Παπαθεοδώρου από την έκθεση στο Πέραμα |
«Οσο για το γενικό κλίμα... Χρόνια τώρα, έχει επισημανθεί πως στις εκθέσεις του ΠΣΑΤ κυριαρχεί - κύρια στα περίπτερα των φιλοξενούμενων γκαλερί από το εξωτερικό - η υποκατάσταση των εικαστικών τεχνών από πλήθος αμφίβολης καλλιτεχνικής υπόστασης φωτογραφίες, από "εννοιολογικά" έργα στα οποία και αυτή ακόμα η δημιουργία με "έννοιες" είναι με πολύ ρηχό - συνήθως παιδαριώδες - περιεχόμενο. Πλήθος έργων που δηλώνουν τερατολαγνεία, βία, χυδαιότητα, πρόκληση ή κοσμοπολίτικη διακόσμηση και εντυπωσιασμό... Η υποκατάσταση της καρδιάς και του νου των καλλιτεχνών από τα εκφραστικά μέσα, αφού στις περισσότερες συμμετοχές το ίδιο "το εκφραστικό μέσον" αναγορεύεται σε αυτοσκοπό και ο "επιμελητής" της έκθεσης - ή ο χορηγός της - καθορίζει και το πεδίο μέσα στο οποίο καλείται να δημιουργήσει ο καλλιτέχνης!!!».
Εργο της Βασιλικής Σοφρά από την έκθεση στο Πέραμα |
Γούνινες καρδούλες από την έκθεση «ART ATHINA» |
«Οπου οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να γνωρίσουν τους εργαζόμενους μέσα από μια επικοινωνία δύο χρόνων, να έρθουν σε επαφή μαζί τους, να αισθανθούν τις συνθήκες ζωής και δουλιάς τους: Το Πέραμα της ανεργίας, των εργατικών ατυχημάτων, της ασυδοσίας των εφοπλιστών. Και αυτό προσπάθησαν να αποδώσουν με κάθε τρόπο, μέσα από όλα τα είδη της τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, βίντεο κ.ά. και μέσα από πολλές αισθητικές απόψεις και διαδρομές. Μέσα σε ένα χώρο που από μόνος του είχε ομορφιά της αληθινής ζωής και τη φόρτιση τόσο αισθητικά όσο και εννοιολογικά: Ενα εργοτάξιο, όπου τα έργα διακριτικά δήλωναν την απουσία και την ερήμωση, την εγκατάλειψη (και κατά μια άλλη έννοια, την παρουσία των εργατών). Μια έκθεση που πλαισιώθηκε με συζητήσεις, με συναυλίες, σαν γιορτή. Μια συλλογική προσπάθεια, όπου δεν υπήρχαν "κομισάριοι" και "επιμελητές", όπου όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν σε όλα, έστησαν την έκθεση, φύλαξαν βάρδιες, ξεναγούσαν τον κόσμο. Μια έκθεση που τα έργα δεν πωλούνταν. Που έγινε με μοναδικό στόχο να φέρει το έργο τέχνης στους τόπους δουλιάς, εκεί που βρίσκεται ο φυσικός του αποδέκτης. Και που είχε στους στόχους της να βάλει ένα λιθαράκι για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους».
«Μνημείο» από τη συμμετοχή των ρώσικων γκαλερί στην έκθεση «Art Athina» |
«Στον απόηχο αυτών των δύο εικαστικών γεγονότων, ανοίγει εκ των πραγμάτων μια συζήτηση για το ποια είναι και πού πάει η ελληνική τέχνη σήμερα. Τι εκπροσωπεί, και το κυριότερο: Τι επιδιώκει η "Art Athina"; Και κάθε έκθεση τέτοιου είδους. Και τι σηματοδοτεί ο "έρωτας" του ΥΠΠΟ με τις ιδιωτικές κερδοσκοπικές διοργανώσεις - πράγμα άλλωστε γνωστό και από την παλιότερη (επί ΠΑΣΟΚ) πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Αλλωστε ας θυμηθούμε τα λόγια ενός Γιαπωνέζου "παράγοντα" του εμπορίου της Τέχνης, στο Συνέδριο των Δελφών (1994): "Εμείς θα καθορίζουμε το περιεχόμενο που θέλουμε και οι καλλιτέχνες θα δημιουργούν πάνω σε αυτό". Τελικά, είναι κοινή ομολογία ότι η ελευθερία της έκφρασης, της Τέχνης (που είναι το ζητούμενο), δε χωράει μέσα στο σύστημα της "ελεύθερης" αγοράς».
Από την έκθεση «Art Athina» |