Κυριακή 15 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην κάλπη να θυμηθούν τους υπεύθυνους

Την Τρίτη 17 του Ιούλη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το κολέγιο των επιτρόπων της ΕΕ αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα της παραπομπής ή όχι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αίτημα να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία στο ευρωπαϊκό Δίκαιο και να ισχύσει η εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε την ημερομηνία, γιατί η έκβαση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κρίνει πολλά σε σχέση με το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης 500 χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.

Κι αυτό, γιατί ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο, αλλά η αφαίρεση της Κοινωνικής Ασφάλισης των δημόσιων υπαλλήλων από το Σώμα των ρυθμίσεων της Κοινωνικής Ασφάλισης που ισχύει μέχρι σήμερα και η υπαγωγή της στις «ρυθμίσεις περί ίσης αμοιβής» και στις συναφείς Οδηγίες (86/378/ΕΟΚ και 96/97/ΕΚ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κοινωνική Ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων θα υπάγεται πλέον στο καθεστώς των «επαγγελματικών ταμείων» και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτά αποφασιστικό λόγο και εξουσία στους όρους και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων. Είναι ενδεικτικό ότι, στην επιχειρηματολογία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θεωρεί σύνταξη τις συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά «ετεροχρονισμένη αμοιβή που προκύπτει και αποτελεί συνέχεια της σχέσης εργασίας μεταξύ υπαλλήλου και του Δημοσίου...».

Το λέμε γιατί, πέρα από τα αντεργατικά τους πεπραγμένα, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση της αντιδραστικής νομοθεσίας και στο επίπεδο της ΕΕ. Οπως ακριβώς έγινε και κατά τη διαμόρφωση των οδηγιών, σύμφωνα με τις οποίες απειλείται τώρα να ιδιωτικοποιηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων. Ας το 'χουν κι αυτό υπόψη τους οι εργαζόμενοι στο δρόμο για την κάλπη.

Το δαδί και ο... Αίολος

Τελικά για τις δασικές πυρκαγιές φταίει πάντα ο... Αίολος! Αυτό προσπαθούν να μας πείσουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού με σχεδόν πανομοιότυπες φράσεις, ώστε να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες για τις δασικές πυρκαγιές και να δικαιολογήσουν την αντιδασική τους πολιτική.

«Αν και αυτή τη χρονιά ο κρατικός μηχανισμός ήταν πιο προετοιμασμένος από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο συνδυασμός ζέστης, δυνατού αέρα και υγρασίας έφεραν αυτά τα αποτελέσματα», δήλωνε το καλοκαίρι του 2000 ο πρωθυπουργός της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης.

«Εφέτος τα καιρικά φαινόμενα ευνόησαν, όσο ποτέ άλλοτε, την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών, με αποκορύφωμα αυτή της Πάρνηθας. Ζούμε ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε πριν λίγες μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ Κ. Καραμανλής.

Για τον κατακερματισμό των δυνάμεων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και εκπαίδευση της Πυροσβεστικής άλλοι είναι, όμως, υπεύθυνοι και όχι ο... Αίολος. Για τα ανύπαρκτα κονδύλια σε μέτρα δασοπροστασίας, που αποκάλυψε ο «Ρ», φταίνε ασφαλώς αυτοί που δεν τα έδωσαν ποτέ. Τους δασοκτόνους νόμους και τις καταστροφικές αναθεωρήσεις του άρθρου 24, που αποχαρακτηρίζουν το δασικό πλούτο της χώρας και τον οδηγούν στην εμπορευματοποίηση, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τις ψήφισαν. Τους αποχαρακτηρισμούς με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση καμένων δασικών εκτάσεων ο δικομματισμός την εφεύρε. Το δασολόγιο δεν το πήρε ο αέρας. Αυτοί δε φρόντισαν ποτέ να το συντάξουν.

Ας σταματήσουν το δούλεμα, λοιπόν, και οι δυο. Το «δαδί» είναι η πολιτική τους. Ο Αίολος, απλά βοηθάει...

Το δόκανο

«Ούτε η δυστυχία της κυρα - Ρήνης ούτε η πίκρα της κόρης της ούτε το άδικο κυνηγητό του Τάσου τη συγκινούσαν. Εκείνο που την ενδιέφερε ήταν πάνω απ' όλα το συμπεθεριό με την Καλογεράκη. Να ανέβει, να γίνει από υπηρέτρια κυρά (...) αλλά, πού; Μ' αυτή την ξεροκέφαλη την κόρη της, δε γίνεται τίποτα. Της πήραν τα μυαλά τα κουμμούνια!».

Γεννημένος στον Πειραιά, μεγαλωμένος στο Πέραμα, ο Γιάννης Παπαοικονόμου, εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική διωκόμενος από τη Χούντα. Στο βιβλίο του «το δόκανο» μιλά γι' αυτή την περίοδο: Για μια λαϊκή γειτονιά, για ανθρώπους νέους που παλεύουν ενάντια στη χούντα, με τον έρωτα να τους συνεπαίρνει αλλά και να μη χάνουν το στίγμα του αγώνα τους. Απέναντι η κρατική μηχανή, η βία, ο διοικητής της αστυνομίας, οι μηχανορραφίες του για τη σύλληψη του νεαρού τοπικού ηγέτη της αριστεράς, μια συγκαλυμμένη δολοφονία που η αστυνομία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για να στήσει παγίδα. Και μέσα στο γκρίζο να αναδύεται μια νεαρή μορφή, μια πραγματική λαϊκή ηρωίδα, που ανατρέπει τα σχέδια του διοικητή. Η έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί

Νέο κύκλο έντασης πυροδότησε η πολιορκία και η εισβολή στο Κόκκινο Τέμενος, του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν, με σημείο αιχμής τη δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη του Τεμένους, Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί, από τις δυνάμεις ασφαλείας, την περασμένη Τρίτη. Ο Γκαζί, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, δήλωνε έτοιμος να πεθάνει σαν μάρτυρας για το Ισλάμ, αρνούμενος να παραδοθεί. Ο αδερφός του, επίσης θρησκευτικός ηγέτης του Τεμένους, Αμπντούλ Αζίζ, μετά τη βίαιη λύση της κατάληψης, κάλεσε σε «ισλαμιστική επανάσταση», ενώ δημοσιοποιήθηκε και μήνυμα του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, του νούμερο 2 ηγέτη της Αλ Κάιντα, με το οποίο καλούσε τους Πακιστανούς σε «ιερό πόλεμο» κατά του Προέδρου της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ και του καθεστώτος.

Η κατάσταση στο Πακιστάν μετά το μακελειό στο Ερυθρό Τέμενος, είναι μάλλον έκρυθμη, καθώς την εισβολή ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις, κατά του Π. Μουσάραφ και της κυβέρνησης. Η διαφθορά και η πλήρης ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει το λαό σε αγανάκτηση, με αποτέλεσμα ορισμένοι να το εκμεταλλεύονται, ώστε μέρος της δυσαρέσκειας να το καρπωθεί η ισλαμιστική αντιπολίτευση, που ζητά επαναφορά του ισλαμικού νόμου της Σαρία, πρεσβεύοντας ότι έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Η ιστορία του Κόκκινου Τεμένους κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που φοιτούσαν στο ισλαμικό σχολείο.


Α.Φ.

Μόνο λόγια παρηγοριάς

«Συναισθηματικά φορτισμένα» τα λόγια του Κ. Καραμανλή προς τους «άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικά Σώματος» στην προχτεσινή ομιλία του στην ΚΕ της ΝΔ, αλλά ήταν μόνο λόγια, δίχως πολιτικό «διαταύτα». Τι αξία έχει η φραστική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως «είμαστε μαζί τους, είμαστε δίπλα τους», όταν αυτή η διαβεβαίωση δε συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την κάλυψη των 4.500 κενών θέσεων, όταν δεν τους εξοπλίζει με τα κατάλληλα μέσα και την απαραίτητη εκπαίδευση, όταν δεν αυξάνει τα κονδύλια για τη δασοπροστασία, όταν συνολικά η πολιτική της «βάζει φωτιά» στα δάση, όταν, όταν...

Ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για όλα αυτά και έμεινε στα λόγια παρηγοριάς. Ακόμα χειρότερα, τα 'ριξε άλλη μια φορά «στα καιρικά φαινόμενα που φέτος ευνοούν περισσότερο από άλλοτε την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών». Αυτή ακριβώς η πολιτική στάση εγγυάται ότι τα δάση θα συνεχίσουν να παραδίδονται στο έλεος των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο για τους άνδρες και τις γυναίκες. Δυστυχώς, η ανθρωποθυσία των τριών πυροσβεστών στο Ρέθυμνο δεν έπιασε τόπο και απλά είναι θέμα χρόνου να υπάρξει νέα «τραγωδία»...

Είκοσι χρόνια περιμένουν

Εδώ και 20 χρόνια εκκρεμεί η δημιουργία ενός δεύτερου Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημειώνει με προχτεσινή του ανακοίνωση το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κι αμέσως έρχεται στο νου η πρόσφατη βλάβη που σημειώθηκε, τις μέρες το καύσωνα, σε μετασχηματιστή του υπάρχοντος ΚΥΤ στο Ωραιόκαστρο, που αποτέλεσμά της ήταν να μείνει η Β. Ελλάδα χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες.

Οι μηχανικοί προειδοποιούν ακόμα ότι σε επόμενη υψηλή ζήτηση, το διαθέσιμο σύστημα θα λειτουργήσει στα όριά του, με σοβαρή πιθανότητα να μην ανταποκριθεί στις ανάγκες, αφού δεν υπάρχουν οι αναγκαίες εφεδρείες.

Αμέσως όμως προκύπτει το ερώτημα. Ποιος φταίει γι' αυτή την κατάσταση; Το ΠΑΣΟΚ θα πει η ΝΔ, η ΝΔ θα αντιτείνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ και οι δυο μαζί θα τα ρίξουν στα ακραία φαινόμενα, στο προσωπικό και στην περιβόητη ...«αστοχία υλικού». Δηλαδή, ο ένας κάνει πλάτες στον άλλον και οι δυο μαζί κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Μόνο που κύριοι του δικομματισμού - αφού τα δύο κόμματα που υπηρετούν την άρχουσα τάξη εναλλάσσονται στην κυβέρνηση - οι μόνοι υπεύθυνοι και για την υπόθεση του ΚΥΤ στη Βόρεια Ελλάδα είστε εσείς, αφού εσείς όλα αυτά τα 20 χρόνια, διαχειρίζεστε και τα της ΔΕΗ. Τώρα το πόσο ακριβώς φταίει ο ένας και πόσο ο άλλος, κάντε μεταξύ σας τα παζάρια να το βρείτε. Το πέντε πάνω - πέντε κάτω, είναι εντελώς αδιάφορο για τους εργαζόμενους που χρυσοπληρώνουν το ρεύμα για να έχουν κέρδη οι καπιταλιστές...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ