Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αλλη μια καταστροφή...

Στις φλόγες ακόμη ένα σύμβολο της Μόσχας σε μια καταστροφή, που κόστισε 4 ζωές

Associated Press

Στις φλόγες ακόμη ένα σύμβολο της Μόσχας σε μια καταστροφή, που κόστισε 4 ζωές
ΜΟΣΧΑ.- Ο τηλεοπτικός πύργος Οστάνκινα, ένα από τα σύμβολα τεχνολογικής πρωτοπορίας της Σοβιετικής Ενωσης, όταν χτίστηκε, το 1967 - τότε, στα 540 μέτρα, το υψηλότερο κτίριο του κόσμου και σήμερα το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο - πρωταγωνίστησε στη συνέχεια του τηλεοπτικού σίριαλ «η καταστροφή της ρωσικής υποδομής», που παίζεται εδώ και αρκετές βδομάδες με τις απανωτές τραγωδίες που πλήττουν τη χώρα.

Η φωτιά που κατέκαυσε τον πύργο, διακόπτοντας τις τηλεοπτικές εκπομπές σχεδόν όλων των σταθμών της Μόσχας (πλην του ιδιωτικού NTV, που εκπέμπει καλωδιακά) τέθηκε χτες υπό έλεγχο, αλλά είχε το τραγικό αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι, τρεις πυροσβέστες και μια χειρίστρια ανελκυστήρα, να βρουν τραγικό θάνατο στις φλόγες.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως ο ανελκυστήρας με τους άτυχους Μοσχοβίτες, ήταν ένας από τους δύο που έπεσαν και συνετρίβησαν στο ισόγειο του πύργου. Ο τρίτος ανελκυστήρας παραμένει μπλοκαρισμένος σε ύψος περίπου 330 μέτρων.

Ο ένας από τους νεκρούς ήταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής, ο Βλαντιμίρ Αρσιούκοφ, ενώ η υπάλληλος του πύργου, Σβετλάνα Λόσεβα, δεν πρόλαβε να εκκενώσει τον πύργο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού του.

Στο μεταξύ παραμένουν οι φόβοι για πιθανή κατάρρευση του πύργου, αφού όπως μετέδιδαν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία, πενήντα από τα καλώδια που εξασφαλίζουν τη σταθερότητά του έχουν κοπεί.

Η αιτία της πυρκαγιάς, που έκαιγε για περισσότερες από 24 ώρες, δεν έγινε γνωστή. Πάντως οι αρχικές αναφορές την απέδιδαν σε βραχυκύκλωμα κυκλώματος που ανήκε σε μια εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες τηλεειδοποίησης (paging), ενώ αργότερα αποκλείστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Βλαντιμίρ Ρουσάιλο το ενδεχόμενο να οφειλόταν «σε εγκληματική ενέργεια».

Ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε σχετικά με την καταστροφή αυτή - που οι Μοσχοβίτες βγήκαν στο δρόμο για να παρακολουθήσουν - ότι «δείχνει την κατάσταση που βρίσκονται ζωτικές υποδομές, αλλά και ολόκληρη η χώρα». Για να συμπληρώσει ότι «μόνο η οικονομική ανάπτυξη θα επιτρέψει να αποφύγουμε τέτοιες καταστροφές στο μέλλον». Πιθανότατα ο Πούτιν προσπαθεί, ακόμη και σε μια τέτοια περίσταση, να τεκμηριώσει την ανάγκη για νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ