Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οταν η CIA αναλαμβάνει ρόλο... εισαγγελέα!

ΚΑΜΠ ΖΑΪΣΤ.-

Η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) παρέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της χτες απόρρητα έγγραφα με αναφορές πράκτορά της σε ένα δικαστήριο της Σκοτίας, σε μια προσπάθεια να δει μια καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας στην πτήση «103» της «PanAm» - τη γνωστή και ως «υπόθεση Λόκερμπι».

Οι συνήγοροι των δύο Λίβυων που κατηγορούνται για τη βομβιστική ενέργεια παρέλαβαν έγγραφα με αναφορές του Λίβυου διπλού πράκτορα που είναι γνωστός με το όνομα Αμπντούλ Ματζίντ Γκιάκα, δήλωσε ο αρχιεισαγγελέας της Σκοτίας, Κόλιν Μπόιντ. Αργότερα μέσα στη βδομάδα αναμένεται να καταθέσει και ο ίδιος ο πράκτορας.

Η CIA παρέσχε στο δικαστήριο μερικώς τροποποιημένα - για να αποφευχθεί ενδεχομένως η αποκάλυψη ονομάτων ακόμη ενεργών πρακτόρων της... - κείμενα που αφορούν την υπόθεση, στην οποία 270 άνθρωποι σκοτώθηκαν την 21η Δεκεμβρίου του 1988.

Είναι η πρώτη φορά που η CIA δίνει τέτοια πρόσβαση σε δικαστήριο εκτός των ΗΠΑ.

Ο Γκιάκα εργαζόταν στα γραφεία της Μάλτας για τις λιβυκές αερογραμμές, μαζί με τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι κατά το δικαστήριο ήταν πράκτορες των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών. Η κατηγορούσα αρχή θεωρεί ότι η βαλίτσα «Σαμσονάιτ» που περιείχε τη βόμβα που ανατίναξε το «Μπόινγκ 747» προερχόταν από τη Μάλτα.

Οι κατηγορούμενοι, Αμντέλ Μπασέρ Αλί αλ-Μεγκράχι και Λαμέν Χαλιφά Φιμάχ, δηλώνουν αθώοι, αποδίδοντας τη βομβιστική ενέργεια σε «Παλαιστίνιους τρομοκράτες» που ενεργούσαν στη Γερμανία τη δεκαετία του '80.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ