Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Υποσχέσεις και «ρητορικές παρεμβάσεις» Κλίντον

Οταν πρόκειται για στημένες παραστάσεις είναι από τους καλύτερους...

Associated Press

Οταν πρόκειται για στημένες παραστάσεις είναι από τους καλύτερους...
ΑΡΟΥΣΑ.-

Υποσχέσεις, υποσχέσεις και υποσχέσεις... προς δημιουργία -καλών ή κακών εντυπώσεων. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συμπυκνώσει κανείς επί της ουσίας το αποτέλεσμα της περιοδείας σε χώρες της Αφρικής, που ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τη Νιγηρία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Στη Νιγηρία, για παράδειγμα, στη διάρκεια επίσκεψης που έκανε σε κέντρο υγείας γυναικών αναφέρθηκε στις πληγές που προκαλεί η μάστιγα του ΕΪΤΖ, ιδιαίτερα στις αφρικανικές κοινωνίες, καλώντας τους Νιγηριανούς, να αφήσουν τις προκαταλήψεις και να αντιμετωπίσουν το ΕΪΤΖ με ανοιχτό και τίμιο τρόπο, καθώς είναι μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί κατά 100%». Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νιγηρία υπέγραψε διμερή συμφωνία για τις αερομεταφορές, επαίνεσε τον Νιγηριανό Πρόεδρο, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο για τις «σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει για την ανάκαμψη της οικονομίας», χαρακτήρισε τη Νιγηρία «σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ» και υποσχέθηκε πως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις Αμερικανών στη χώρα αυτή. Εντούτοις, οι προσδοκίες του Νιγηριανού Προέδρου για παραγραφή του ενός δισ. δολαρίου, που χρωστά η χώρα του στις ΗΠΑ αποδείχτηκαν φρούδες... Ο Πρόεδρος Κλίντον, όπως άλλωστε αναμενόταν, δεν είπε ούτε μία λέξη για το εξωτερικό χρέος των 32 δισ. δολαρίων της Νιγηρίας...

Ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου ήταν χτες η πόλη Αρούσα της Βόρειας Τανζανία. Και εκεί μοίρασε υποσχέσεις και συμπάθεια... Και εκεί υπέγραψε διμερή συμφωνία για τις αερομεταφορές, επαίνεσε την πολιτική του Προέδρου της χώρας Μπεντζαμίν Μκάπα χαρακτηρίζοντάς τον «νικητή της ειρήνης», ενώ εξέφρασε την προσδοκία του πως η εκεί παρουσία του και η συνάντησή του τόσο με τον Τανζανό ηγέτη, τον πρώην πρόεδρο της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και άλλους Αφρικανούς ηγέτες «να οδηγήσει στην επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στο Μπουρούντι».

Ωστόσο, ελάχιστες ελπίδες εξέφραζαν χτες διπλωματικοί αξιωματούχοι για την τελική ευόδωση των συνομιλιών που επρόκειτο να αρχίσουν, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του οκτάχρονου εμφύλιου πολέμου στο Μπουρούντι. Προχτές, παραμονή της προγραμματισμένης υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας, αντάρτες Χούτου εξαπέλυσαν επίθεση στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, με αποτέλεσμα την πρόκληση αρκετών θυμάτων. Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν πως το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης ηγετών στην Αρούσα δε θα ήταν η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά η έκφραση υποστήριξης του Προέδρου Κλίντον στις μεσολαβητικές προσπάθειες του Ν. Μαντέλα...

Πάντως, στη διάρκεια συνάντησης του Κλίντον με τον Πρόεδρο της Τανζανίας Μκάπα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προ δύο ετών πολύνεκρους βομβαρδισμών των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Τανζανία και Κένυα (7 Αυγούστου 1998), λέγοντας πως «οι τρομοκράτες κυνήγησαν την Τανζανία, την Κένυα και τις ΗΠΑ ακριβώς, επειδή είμαστε αφοσιωμένοι στην ανοχή, την κατανόηση και τη συνεργασία πέρα από σύνορα»... Σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος Κλίντον υποσχέθηκε πως η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει τόσο την Τανζανία όσο και την Κένυα στα προβλήματα της ανομβρίας και χρόνιας ξηρασίας, αλλά και στην αντιμετώπιση του «σημαντικού προβλήματος των προσφύγων».

Επόμενος προγραμματισμένος σταθμός της περιοδείας Κλίντον είναι το Κάιρο, όπου ο Πρόεδρος Κλίντον θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, με θέμα τις τρέχουσες διαβουλεύσεις για μια νέα ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ