Δεδομένη η ένταση της επίθεσης, ανεξάρτητα από το ποιος (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) θα εκλεγεί την επόμενη τετραετία
Το πακέτο των αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση συζητήθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Οι εκπρόσωποι του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού τα είπαν «έξω από τα δόντια», προτείνοντας ριζικές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση κάτι που στην πραγματικότητα βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, με την εξής υποσημείωση: Τα μέτρα αυτά θα προωθηθούν μετά από τις εκλογές και αφού - όπως ανακοίνωσε το υπουργείο - προηγηθεί ένας «ευρύς διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους».
Φέρνοντας, για παράδειγμα, την πρακτική άλλων χωρών τα στελέχη του ΔΝΤ, βλέπουν τη «λύση» του Ασφαλιστικού στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού, την υιοθέτηση «ευέλικτων συστημάτων συνταξιοδότησης», δηλαδή μορφές όπως αυτές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με μισή συνταξιοδότηση και παράλληλη υποαπασχόληση, καθώς και την παραμονή στην εργασία πέραν του ορίου συνταξιοδότησης. Ολα τούτα, βέβαια, δε συνιστούν τίποτα καινούριο, κινούνται στη γνωστή αντεργατική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων οργανισμών, είναι συνέχεια των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των επεξεργασιών που κάνει η λεγόμενη Επιτροπή Σοφών με την καθοδήγηση της κυβέρνησης.
Το ίδιο κοινά όμως με τα μέτρα είναι και τα προσχήματα που καλλιεργούν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ. Ετσι, κινδυνολογώντας ασύστολα, έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου μετά από 40 χρόνια να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σημειώνεται ότι ανάλογα «επιχειρήματα», μαζί με τη γήρανση του πληθυσμού, έχουν διατυπώσει κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρωτοκλασάτο στέλεχός του Αλ. Παπαδόπουλος με σημείωμά του σε πρωινή εφημερίδα κινδυνολογούσε και αυτός με τη σειρά του για «το αναλογιστικό έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών, που σύμφωνα με μελέτη στην ΕΕ ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ύψος του 200% του ΑΕΠ...». Ποιος είπε ότι τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής δεν αντιγράφουν το ένα το άλλο και στα προσχήματα που βρίσκουν; Και όλα αυτά τα λένε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις συντάξεις, σύμφωνα με τα οποία το 2007 ένας στους δύο συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ!