Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Από τώρα αντίδραση για τα όρια συνταξιοδότησης

«Από σήμερα και χωρίς ώρα καθυστέρησης πρέπει να υψώσουμε ένα κατηγορηματικό όχι στην επιχειρούμενη εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των δύο φύλων, γυναικών και αντρών, στα 65. Η κυβέρνηση παρασκηνιακά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να φτάσει έως τις εκλογές χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της. Το δε ΠΑΣΟΚ κάνει πως δε βλέπει. Πρόκειται για κοινωνικό καύσωνα και τη μεγαλύτερη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Από τώρα αντίδραση».

Τα παραπάνω δήλωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσερχόμενη στη συγκέντρωση της Αχτίδας Κατασκευών της ΚΟΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και ΕΕ να εξισώσουν προς τα πάνω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο, με πρόσχημα την εναρμόνιση με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Το ζήτημα επανήλθε χτες στην επικαιρότητα ύστερα από δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο αναβλήθηκε για τις 17 Ιούλη η συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 27 Ιούνη. Η αναβολή, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, επιτεύχθηκε ύστερα από παρασκηνιακή παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ανεξάρτητα από το πότε θα συζητηθεί το θέμα και την έκβασή του, η ουσία παραμένει μία: ότι τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση, με αλλεπάλληλους νόμους, έχουν αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες. Ειδικά με το νόμο Σιούφα, στον ιδιωτικό τομέα έχει εξομοιωθεί στα 65 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες ασφαλισμένους μετά το 1993. Ενώ με το νόμο Ρέππα το ανώτατο όριο επεκτάθηκε «προαιρετικά» στα 67 χρόνια. Σ' αυτά τα δεδομένα «πατάει» και η απαίτηση της ΕΕ για εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στο δημόσιο και άρα στην αύξησή του κατά πέντε χρόνια για τις γυναίκες, την ίδια ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπλέουν απόλυτα στις στρατηγικές αντιασφαλιστικές κατευθύνσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ