Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΩΜΕΝΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ» ΛΑΝΑΡΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ξύπνησαν μνήμες από το περσινό θανατικό στη «Σόκοταμπ»

Μια εργάτρια λιποθύμησε χτες από τη ζέστη. Απειλές από την εργοδοσία στην πρόεδρο του Σωματείου που διεκδικεί μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Την εξαντλητική δουλιά μέσα στο λιοπύρι συμπληρώνει η άρνηση της εργοδοσίας να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα
Την εξαντλητική δουλιά μέσα στο λιοπύρι συμπληρώνει η άρνηση της εργοδοσίας να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα
Χαλασμένα κλιματιστικά, χαλασμένα μηχανήματα (λούβες) που ρυθμίζουν την υγρασία και τη θερμοκρασία στους χώρους δουλιάς, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες, έστειλαν λιπόθυμη στο νοσοκομείο μια εργάτρια. Το περιστατικό συνέβη χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο των «Ενωμένων Κλωστηρίων» του Λαναρά στην Κομοτηνή (πρώην «ΦΑΝΚΟ»). Πέρυσι, ακριβώς τέτοιες μέρες (28/6), μια 44χρονη εργάτρια στο καπνεργοστάσιο της «Σόκοταμπ» στο Κιλκίς λύγιζε από τη ζέστη και την υγρασία, για να ξεψυχήσει λίγα 24ωρα αργότερα.

Και ενώ οι τόποι δουλιάς μετατρέπονται αυτές τις μέρες σε φούρνους, η εργοδοσία στην πρώην «ΦΑΝΚΟ», αντί να απολογείται και να πάρει μέτρα για να διαμορφώσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ψάχνει αφορμή για να «χτυπήσει» την πρόεδρο του Σωματείου επειδή διεκδικεί συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, χτες αποκαταστάθηκε η βλάβη στο κλιματιστικό που υπάρχει στο κοπτήριο. Στο πλεκτήριο, η λούβα που ρυθμίζει υγρασία και θερμοκρασία είναι ακόμη χαλασμένη με αποτέλεσμα να βράζει ο τόπος από το χάραμα και οι εργάτες από τις 7 το πρωί να είναι λουσμένοι στον ιδρώτα. Κλιματιστικό δεν υπάρχει ούτε στο χώρο του διαλείμματος. Ενώ καιρό τώρα οι εργαζόμενοι ζητούν να εγκατασταθεί δεύτερος υδροψύκτης στο χώρο του βαφείου, η διεύθυνση κωφεύει.

Αυτές τις δύσκολες μέρες δεν υπάρχει στο χώρο ούτε γιατρός εργασίας, ο οποίος προβλέπεται να πηγαίνει στο εργοστάσιο μόνο μία μέρα τη βδομάδα. Αποτέλεσμα ήταν, γύρω στις 3 το μεσημέρι, στη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας, να λιποθυμήσει μέσα στο πλεκτήριο μια εργάτρια (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Ενημερώθηκε ο σύζυγός της, ο οποίος τελικά τη μετέφερε και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής όπου έμεινε για νοσηλεία.

Τιμωρείται όποιος διαμαρτύρεται

Είναι καθαρό ότι η αντεργατική επίθεση του Λαναρά δε σταματά στις απολύσεις. Από αυτή την επίθεση προσπάθησε να προστατέψει τους εργαζόμενους η πρόεδρος του Σωματείου, Λ. Μπρούσα. Και την περασμένη Πέμπτη, όταν άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα ο υδράργυρος, επισκέφθηκε τα τμήματα και κάλεσε τους εργαζόμενους, αν χρειαστεί, να κάνουν περισσότερα του ενός διαλείμματα που προβλέπεται στο 8ωρο. Την κατήγγειλε όμως στη διεύθυνση ο προϊστάμενος του κοπτηρίου, κ. Πρεπάκης.

Ετσι, χτες, μετά τη λιποθυμία της εργάτριας, η εργοδοσία, αντί να κρυφτεί, πέρασε στην επίθεση. Με «συστατική» - απειλητική επιστολή προς την πρόεδρο του Σωματείου, για την οποία επικαλείται ως αφορμή την καταγγελία του «υπάκουου» προϊσταμένου, την εγκαλεί στην τάξη δηλώνοντας ότι η συνδικαλιστική της ιδιότητα δεν της επιτρέπει να «περιφέρεται άσκοπα στους χώρους παραγωγής», και απαιτεί να φέρεται κόσμια στους προϊσταμένους της, δηλαδή στην εργοδοσία και στα σκυλιά της που παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή των εργατών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτοι στη μακάβρια λίστα οι οικοδόμοι(2008-01-03 00:00:00.0)
12ωρες βάρδιες σε καζάνι δεξαμενόπλοιου!(2007-06-28 00:00:00.0)
Δεν είναι απλά εμπαιγμός(2006-07-15 00:00:00.0)
Ζέστη και υγρασία λύγισαν μια εργάτρια(2006-06-30 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση(2005-11-17 00:00:00.0)
Οσο ακόμα είναι καιρός...(2005-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ