Κυριακή 24 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Στην ιμπεριαλιστική γραμμή

Η πρόσφατη επίσκεψη της Ελληνίδας ΥΠΕΞ, Ντόρας Μπακογιάννη, σε χώρες της Μέσης Ανατολής δείχνει το στίγμα και τις προθέσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του πλανήτη.

1) Η επίσκεψή της στο Ισραήλ τη στιγμή της έντονης ενδοπαλαιστινιακής διαμάχης και με δεδομένη την προσπάθεια του Τελ Αβίβ να βαθύνει αυτή τη διαμάχη, δείχνει ότι η ελληνική κυβερνητική πολιτική ουδεμία σχέση έχει με τη φημολογούμενη προσπάθεια ειρήνευσης και διευθέτησης των διαφορών Ισραήλ - Παλαιστίνης. Αντίθετα, είναι ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή ιμπεριαλιστική πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε», που στην προκειμένη περίπτωση αναζητάται η πιο ευάλωτη πλευρά των Παλαιστινίων. Η δηλωμένη συμπαράσταση κι υποσχόμενη ενίσχυση του προέδρου Αμπάς απ' όλα τα ευρωατλαντικά κέντρα αυτό το σκοπό εξυπηρετεί.

2) Αυτό φάνηκε αποκαλυπτικά από το γεγονός ότι η Ελληνίδα ΥΠΕΞ συνομίλησε μόνο με την πλευρά της «Αλ Φατάχ» διά του προέδρου Αμπάς κι αγνόησε την άλλη πλευρά, αυτή της «Χαμάς» του πρωθυπουργού Χανίγια. Είναι γνωστό ότι οι ευρωατλαντιστές (ΕΕ και ΗΠΑ) δεν αναγνωρίζουν τη «Χαμάς» γιατί τους χάλασε με την εκλογική νίκη της τα σχέδια. Η συμπεριφορά αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη ως εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής συνιστά έμμεση τουλάχιστον ανάμειξη στο εσωτερικό δράμα της Παλαιστίνης, ευθυγραμμισμένη στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα.

3) Παρόμοια ήταν κι η συμπεριφορά στην επίσκεψή της στον γεμάτο πολυσύνθετα προβλήματα Λίβανο. Είναι γνωστό, ότι κι εδώ η ιμπεριαλιστική πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» εκδηλώνεται με τη μονομερή υποστήριξη της κυβερνητικής πλευράς του πρωθυπουργού Σινιόρα. Ομως, πρόκειται για μια κυβέρνηση που παραπαίει κάτω από την πίεση των συσπειρωμένων οργανώσεων του λαϊκού κινήματος που άνθισε στην αντίσταση κατά της εισβολής του Ισραήλ. Είναι γνωστό ότι στηρίζεται στα δεκανίκια των ευρωπαϊκών κυρίως δυνάμεων σε έλεγχο κι εξοπλισμό. Στον έλεγχο συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση με δυο πολεμικά πλοία.

Η συνάντηση κι εδώ της Ντόρας Μπακογιάννη με την ετεροστηριζόμενη κυβέρνηση Σινιόρα, τη στιγμή μιας σύνθετης κρίσης που φαίνεται να βαθαίνει ανεξέλεγκτα, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ευρωενωσίτικες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Σε πείσμα, λοιπόν, των κυβερνητικών της δηλώσεων, περί συμβολής της Ελλάδας στην ειρήνευση της Μέσης Ανατολής, η συμπεριφορά της στα γεγονότα δείχνουν ότι ήταν κυρίως κομιστής των ευρωατλαντικών επιδιώξεων υπό τη σκέπη της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία παρεμβαίνει δυναμικά στο Λίβανο με το τυπικό κάλυμμα του χειραγωγημένου ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβερνητική πολιτική αποκοτιά γίνεται εντονότερη στο φόντο της ξαφνικής και περίεργης παρουσίας της παραθρησκευτικής μουσουλμανικής σέχτας «Φατάχ αλ Ισλάμ» που στην ουσία ανοίγει το δρόμο της ισχυροποίησης κι επιβολής του ελεγχόμενου από τους ευρωατλαντιστές κυβερνητικού στρατού πάνω στο λαϊκό αντιστασιακό κίνημα. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής αστικής τάξης να «διεισδύσει» σ' ένα επιπλέον γεωγραφικό χώρο, το χώρο της Μέσης Ανατολής, με την έντονη οσμή του πετρελαίου και των μεγάλων εργολαβικών εργασιών στη ρημαγμένη από τους ισραηλίτικους βομβαρδισμούς περιοχή.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ