Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Τελευταίες «πινελιές» στο «Σχέδιο Κολομβία» ...

Την ερχόμενη Τετάρτη η επίσκεψη Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Επίσημη επίσκεψη στην Κολομβία, δύο μόλις βδομάδες μετά τις φονικές εκτελέσεις οκτώ μικρών μαθητών στο Πουέμπλο Ρίκο από Κολομβιανούς στρατιώτες, έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Τετάρτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Οπως όλα δείχνουν, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επικεντρώσει τις συναντήσεις του στην Μπογκοτά με τον Κολομβιανό ομόλογό του Αντρές Παστράνα στις «λεπτομέρειες» του διαβόητου μιλιταριστικού προγράμματος αντεπαναστατικής επέμβασης στην περιοχή, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, που φέρει την επωνυμία «Σχέδιο Κολομβία»...

Προπομπός της επίσκεψης Κλίντον στην Κολομβία υπήρξε προ δύο βδομάδων η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία και πραγματοποίησε μια περιοδεία - εξπρές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις και διαθέσεις χωρών της περιοχής για την παροχή μίας τουλάχιστον «πολιτικής κάλυψης» στο «Σχέδιο Κολομβία». Ομως, αν κάτι αποκόμισε η Ολμπράιτ από το ταξίδι - εξπρές σε Βραζιλία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Αργεντινή και Χιλή ήταν οι έντονες - άμεσες και έμμεσες - επιφυλάξεις μιας πλατιάς μερίδας του πολιτικού κόσμου της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής πιο πολύ σε σχέση με τις αναμενόμενες βαριές επιπτώσεις της εφαρμογής του ακριβοπληρωμένου μιλιταριστικού ιμπεριαλιστικού σχεδίου, που επιφανειακή και μόνο σχέση έχει με την «καταπολέμηση της παραγωγής κόκας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών», ενώ στην πραγματικότητα αποσκοπεί στις οργανωμένες προσπάθειες της Ουάσιγκτον κατά επαναστατικών ανταρτικών κινημάτων και οργανώσεων που μάχονται εδώ και χρόνια για μια πραγματικά ελεύθερη και απαλλαγμένη από την «προστασία» των ΗΠΑ, Κολομβία.

Η πρώτη που είπε σθεναρά «όχι» στη ρητορική θριαμβολογία της Ολμπράιτ για το «Σχέδιο Κολομβία» ήταν η Βραζιλία. Τις όποιες προσδοκίες διέλυσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας, Λούιζ Φελίπε Λαμπρέιρα, ο οποίος εξέφρασε σε δημόσιες δηλώσεις του τις έντονες ανησυχίες της χώρας του «για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις σ' όλες τις χώρες της περιοχής από το "Σχέδιο Κολομβία"».

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε η επιφυλακτική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Εκουαδόρ, μιας χώρας η οποία έχει «λαμβάνειν» από την Ουάσιγκτον αρκετά εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κολομβία», με τη μορφή αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας και η οποία έχει υπογράψει από τον περασμένο Νοέμβρη μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, με την οποία επιτρέπεται η χρήση εναέριου χώρου του Εκουαδόρ από τα αμερικανικά στρατιωτικά - αλλά μη οπλισμένα - αεροσκάφη και ελικόπτερα «για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών» στην Κολομβία.

Το Εκουαδόρ είχε κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικό απέναντι στις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της κ. Ολμπράιτ, αφού θα είναι το πρώτο που θα δεχτεί τις άμεσες και βαριές επιπτώσεις από την πραγματοποίηση μιας - έστω και καλυμμένης - αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής στην Κολομβία. Αν και πολλές από τις επιφυλάξεις του Προέδρου του Εκουαδόρ δεν έγιναν - τουλάχιστον δημοσίως...- γνωστές, εντούτοις, είναι μάλλον ενδεικτικό το γεγονός πως η κ. Ολμπράιτ αναγκάστηκε, στη διάρκεια της εκεί επίσκεψής της να υποσχεθεί τη χορήγηση κάπου 15.000.000 δολαρίων πέρα από το ποσό των 20.000.000 δολαρίων που προβλέπεται να πάρει το Κίτο στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κολομβία».

Ομως, οι διαβεβαιώσεις και οι - χρηματικά - «γενναιόδωρες» υποσχέσεις της Ολμπράιτ, στο Εκουαδόρ, που αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στη Λ. Αμερική δε φάνηκαν να πείθουν κανέναν και ιδιαίτερα μια πλατιά μερίδα του λαού του Ισημερινού. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης της χώρας αποκάλυψε πως το 83% των πολιτών του Εκουαδόρ φοβούνται πως οι επιπτώσεις του «Σχεδίου Κολομβία» θα είναι «αρνητικές και βαριές», ενώ ένα 35,3% θεωρεί πως μία επίπτωση του «Σχεδίου» θα είναι η πρόκληση περιφερειακής σύρραξης. Και απ' ό,τι φαίνεται δεν έχουν άδικο...


Δ. Ορφ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ