Πέμπτη 7 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ-ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Ακριβότερα τα τραπεζικά δάνεια

Με τη νέα αύξηση στο βασικό επιτόκιο δανείων σε ευρώ - που αποφάσισε χτες η Ευρωτράπεζα - γίνονται βαρύτερες οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για τους παλιούς και νέους δανειολήπτες

Ακόμη βαρύτερες αρχίζουν να πέφτουν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά μετά και τη χτεσινή νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για την 8η στη σειρά αύξηση ακόμη κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες, με το επιτόκιο να σκαρφαλώνει στο 4% από 3,75% μέχρι χτες και 2% που ήταν μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη του 2005, όταν ξεκίνησε η απογείωσή του. Οι αλυσιδωτές αυξήσεις της ΕΚΤ - που οδήγησαν σε διπλασιασμό του ευρωεπιτοκίου - μεταφράζονται σε πρόσθετα κέρδη που θα εξασφαλίσουν οι τράπεζες με την ένταση της τοκογλυφικής τους πολιτικής σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα φουσκώσουν ακόμη περισσότερο τις τοκοχρεολυτικές δόσεις για τα κάθε είδους δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ακόμη ακριβότερες θα αρχίσουν να πέφτουν οι δόσεις στις πιστωτικές κάρτες και τα κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Αλλά και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των στεγαστικών δανείων που έχουν συνάψει τα νοικοκυριά της χώρας είναι επίσης σε κυμαινόμενο επιτόκιο, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε σημαντικές ανατιμήσεις. Είναι απόλυτα φανερό ότι η εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική -με σαθρό πρόσχημα τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη - οδηγεί σε εκτεταμένη ανακατανομή πλούτου σε βάρος των δανεισμένων λαϊκών νοικοκυριών και σε όφελος, πρώτα και κύρια, του τραπεζικού κεφαλαίου.

Η συνέχεια προμηνύεται ακόμη χειρότερη με τη διοίκηση της Ευρωτράπεζας - που είναι και ο θεματοφύλακας της πολιτικής της ΕΕ - να διαμηνύει και πάλι την πρόθεσή της να προχωρήσει και σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Ο επικεφαλής της Ζ. Κ. Τρισέ, με το γνωστό προκλητικό όσο και ξύλινο ύφος του κοινοτικού κονκλαβίου, ισχυρίστηκε πως οι αυξήσεις στους μισθούς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε πληθωριστικό κίνδυνο! Σε κάθε περίπτωση, τα λαϊκά εισοδήματα αποδυναμώνονται και από τα επιτόκια και από τον πληθωρισμό.

Η πολιτική της ΕΕ έχει άμεσες επιπτώσεις και στο δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κάθε αύξηση του ευρωεπιτοκίου κατά 0,25 μονάδες ισοδυναμεί με επιβάρυνση του δημόσιου χρέους κατά 70 εκατ. ευρώ!

Παραδείγματα επιβαρύνσεων

Σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ φτάνει η πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει στο συνολικό κονδύλι για τόκους αποπληρωμής στεγαστικών δανείων.

Για παράδειγμα, η τοκοχρεολυτική δόση ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών με (κυμαινόμενο) επιτόκιο

  • 5% (μέχρι χτες) ανερχόταν σε 660 ευρώ το μήνα, ενώ το συνολικό ποσό που θα πλήρωνε ο δανειολήπτης για τόκους έφτανε σε 58.309 ευρώ.
  • 5,25% (μετά δηλαδή και τη χτεσινή αύξηση κατά 0,25 μονάδες) η δόση αυξάνεται κατά 14 ευρώ και ανέρχεται σε 674 ευρώ το μήνα, ενώ η συνολική επιβάρυνση για τόκους φτάνει σε 61.723 ευρώ (αύξηση 3.414 ευρώ).

Αν υποθέσουμε ότι το ίδιο δάνειο - πριν από τον κύκλο αύξησης των ευρωεπιτοκίων - ήταν 3,8%, τότε η τοκοχρεολυτική δόση ήταν 595 ευρώ το μήνα και το συνολικό ποσό για τόκους ήταν 42.918 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ